Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 86 316
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 305
За мен също има някакво несъответствие - според информация в новините били докарали 15 000 назални ваксини.

Който е търсил тази ваксина знае че е изключително трудно да се набави, знам че се подкупват аптекари да я пазят итн.

Искате да ми кажете че в България, където всеки втори е антиваксър 15 000 ваксини за грип и то за деца се разпродават за часове? Че и останалите в инжекционна форма трудно се намират, a от тях имало над половин милион.

Има нещо много объркано в цялата картинка.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 14:49 от bluntt

# 1 306
  • София
Или има паралелен износ или не е всичко пуснато в продажба. Аз буквално ги хванах на вратата как им ги доставят в Марешки, след няколко часа бяха разпродадени в цяла София, в единия Марешки имаше 10 човека на опашка, баби, дядовци, чакащи назална. Намираха се тук таме бройки из града. Не мога да разбера как на най-западналата аптека им се дават най-много бройки... В аптеката до нас също бяха възмутени, не бяха получили нито една бройка...

# 1 307
Баба ми на 91 всяка година се обажда на личния си лекар, отива в уречения час и се ваксинира. Защо се налага Вие да търсите ваксини, които са безплатни за тази част от обществото?

Не мога да рискувам да оставя детето или възрастните ни баба и дядо на по 90+ без ваксини. Ако нямаше проблем с достъпа до ваксините, нямаше и да се презапасявам. Няма да се изхвърлят, последните три години винаги съм успявала да намеря човек в нужда, който да ги вземе, при това безвъзмездно.

И не, не съм впрягала цялата рода, аз търся за цялата рода - моя и на мъжа ми - и купувам двуцифрено число бройки. Не го правя от желание да хвърля 100+ лева ей така.

# 1 308
15 000 бройки, но има една подробност, че на деца, които се ваксинират за първи път, се слагат по две ваксини... А явно с годините расте и броят на хората, които искат да се ваксинират. На нас миналата година ни беше за първи път и ни трябваха 4 ваксини за двете деца.

# 1 309
  • София
Преди 2 часа се ваксинирах във "Вита1". Нямаше никакви желаещи/чакащи/ освен мен. Струваше ми 37 лева: 22 лева ваксината + 15 лева слагането.

# 1 310
Ами всъщност, в България не всеки втори е антиваксър. Антиваксърите вдигат много шум и се създава такова впечатление. И затова с ваксините положението е като с бананите преди години.
И да приемем, че дори и половината население е антиваксърски настоено, пак половин милион (че и един) инжекционни и 15к назални са недостатъчни за желаещите.

# 1 311
Баба ми на 91 всяка година се обажда на личния си лекар, отива в уречения час и се ваксинира. Защо се налага Вие да търсите ваксини, които са безплатни за тази част от обществото?
Taка правят и моите родители, пенсионери са. Имат късмет с читав ЛЛ, който всяка есен прави списък на пациентите си, желаещи противогрипни и ковидни ваксини и ги вика поетапно на ваксинация.
Защото доста лични лекари  не ваксинират и отказват да се занимават с полагащите се на пациентите им ваксини по ЗК или по разни програми.

Пълно безумие е в европейска страна, в наши дни, да има толкова труден достъп до базови ваксини.

# 1 312
Аз не разбирам защо личните лекари отказват ваксинация? Ние днес отидохме при личния с купените ваксини и ни ги би безплатно.

# 1 313
Ами всъщност, в България не всеки втори е антиваксър.

Не знам дали е така, но досега повечето хора, на които съм споделяла, че ще слагаме противогрипни ваксини, са ме гледали доста странно. Същото беше и с ваксините против варицела. Даже казах на една майка, а тя каза: "Ааа, нека си я карат". Друга пък почти успя да ме стресне преди втора доза. Малко след това писаха за детето от Полша починало след поставане на Варивакс, та ми беше доста притеснено. Честно казано, вече избягвам да говоря за ваксини.

Нашият личен лекар взима 40 лв.

# 1 314
Мислех си, че моя ЛЛ гледа само парите, но се оказва, че е евтин в сравнение с колегите си. Взима ни по 5 лева.

# 1 315
И мен ме гледат като извънземно, като кажа, че от 30 години се ваксинирам срещу грип. За ковидните ваксини изобщо да не споменавам... Толкова са невежи хората, за превенция представа нямат. Като че ли има някаква полза, всяка година да караш грип. А да не говорим, че за повечето 'грип' е синоним на настинка, която се хваща от климатик, от вятър, от студена напитка, но никога от друг човек.

# 1 316
Моята ЛЛ ми взе 10 лв за поставянето на ваксината.
Днес попитах в кварталната аптека, имаха налични 3 инжекционни ваксини - незапазени за никого. Ако действително в държавата са доставени 1/2 милион инжекционни дози, би трябвало да са достатъчни за всички желаещи.
И аз искам да попитам Макарон защо баба и дядо и не си получат безплатната ваксина от ЛЛ? Доколкото прочетох в медиите, от 1/2 милион ваксини, 400 хиляди са за безплатната ваксинационна програма за възрастни, а остатъка е за свободна продажба.

# 1 317
Моят ЛЛ ми взе само потребителска такса (това за София).

# 1 318
Според заглавия за минали години ваксинираните българи(общо) против грип са между 2-3 и 7%(най-честите заглавия са за 2 и 3%).

Дори да вземем високият процент - 7% това прави  420 000 души ОБЩО.

Кой ги купува и защо ги няма в аптечната мрежа само 1 седмица след доставката?

Видимо има нещо нередно в тая сметка - или доста повече хора се ваксинират или изобщо не се доставят такива бройки или логистиката на аптекарите е за боклука.

# 1 319
Аз също съм от поколението на вашите баби и дядовци, над 65 години съм, но тъй като много рядко имам нужда от услугите на  ЛЛ,  хич не съм от тези, които по няколко пъти в месеца го посещават, ( за тази година мисля, че вчера ми беше първо посещение), затова предпочитам да си купя ваксината и когато на мен ми е удобно и където ми е удобно, да отида да ми я поставят.
Миналата година направих пак така - не мога да се разправям със списъци, пък да чакам да ме извикат, пък точно тогава да съм свободна да отида, като мога да си закупя и да ме боцнат когато и където аз  реша.
По случайност за друго нещо вчера бях при ЛЛ и поисках да ми я постави, тя предложи да ми сложи от тези, които са безплатни за възрастни хора и моята да я подаря на някого, който не е успял да си купи.
Не ми пречи да я изхвърля, просто исках да направя услуга на някого.
Това е.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 18:32 от Важна клечка

Общи условия

Активация на акаунт