Все не ми остава време да разкажа за емоционалното Коледно преживяване – Краков.
Аз бях служебно и реално ангажиментите ми бяха докъм 2-3, после се стъмваше и затова главно се разхождахме с колегите и посещавахме различни заведения – сладкарници, кафененца, барове ресторанти. Естествено посетихме и двата Коледни базара. Страхотна атмосфера. Храната беше изключително вкусна и изобилна. Всъщност навсякъде беше вкусно, изненадващо за мен дори ципите бяха вкусни, въпреки че не изглеждаха привлекателно.
Като цяло за посещения ни останаха само съботата и неделята, естествено и някой откраднат следобед. Видяхме Вавел – двата етажа. Имаше реклама, че има изложба на Дюрер и Холбайн. Е, оказа се, че има по една тяхна картина, иначе рекламата голяма. Видяхме и катедралата в крепостта със саркофазите на полските владетели. Много впечатлително и добра ориентация за полската история. Има и саркофаг, символично, и на Владислав Варненчик. Видяхме и огнедишащия змей, забавно. Разходката покрай реката е приятна, а залезът невероятен. Там имат тяхна алея на славата и има отпечатъци и на световни звезди.
Посетихме и Двореца на князете Чаторийски, привлечени от "Дамата с хермелина", музеят беше изненадващо голям, имаше античност, много картини и освен Леонардо, имаше и Рембранд. Успяхме да видим и няколко музея на полски художници – Матейко, Виспянски.
Организирахме се една от сутрините за церемонията по отварянето на олтара в катедралата.
Беше наистина прекрасно преживяване с удоволствие бих отишла отново, но този път семейно.