Краков за един уикенд

• 5 946
  • 55
  •   2
Отговори
# 45
За отсядане вижте хотел Campanile , много удобно местоположение,но цените по Коледа може да са високи.

# 46
Здравейте, аз също да питам за времето през декември и коледноте базари-много ли е студено? Чудим се дали да не отскочим с дете на 5.. но много ме притесняват температурите..

Ние ще бъдем там от 19 до 22 декември. Внучката ми е на 5 и тя ще бъде с нас. Приготвила съм термо бельо, пък ще видим как ще е . 😄

# 47
Няма какво да ви притесняват температурите.  Почти като в България. Все пак Краков е в южна Полша, не е горе при Гданск, където има и вятър от морето. Термо бельо съм ползвал в Рованиеми (Лапландия, Северна Финландия) при полярния кръг и в Тромсьо (Северна Норвегия, на 400 км северно от полярния кръг). Едно е минус 23 градуса, друго е ... около нулата или минус 2.  То е важно вятър да няма. За Полша никога не би ли хрумнало да нося термо дрехи. Но вие си знаете. А при студено време, пълно е със заведения и можете да влизате вътре на топло. Отделно има нещо като "капалъчаршъ", закрит базар на площада, където вятър не духа. Това важи и за дългата Krakowska Galeria между центъра и гарата, голям мол.
Ако идете до Вьелѝчка, там е 80-100 метра под земята, със сигурност няма да е студ и вятър.  Ще си изкарате супер Wink Краков е красота!

# 48
Здравейте, като прясно завърнали се от Краков да споделя, за който се интересува. Хареса ни много. Чудесна дестинация за дълъг уикенд. От студа и аз се притеснявах, но не беше нещо кой знае колко по-различно от времето при нас.
Кацнахме рано сутринта в петък и летяхме към България в неделя вечер.
Отседнахме в Art Boutique Hotel - 2 семейства /7 човека/ в голям апартамент. Чудесен - много чист, новообзведен, просторен, огромна дневна за посядане в компания вечер, след разходките и заведенията, балкон за пушещите и на минути пеша от Коледните пазари. Срещу него - магазин Жабка, от двете страни - закусвални, кафета, барове и сладкарници. Персонал - много отзивчив. Пристигнахме в 7,30 сутринта, а според сайта настаняването е от 4 след обяд. Оставихме си багажа и тръгнахме да закусим и обиколим. Преди обяд ми пратиха съобщение, че апартаментът е готов и вече можем да се настаним. В последния ден отново оставихме багажа при тях до вечерта, преди да тръгнем за летището.
Коледният пазар - красив, на моменти непоносима тълпа. Неволно нацелихме запалването на елхата в събота ...
Прекарахме страхотно. Храната в заведенията, които посетихме беше вкусна. Хранехме се около часовниковата кула на площада. На лошо не попаднахме. Цените са като в София.
В петък обиколихме площада с базара и посетихме замъка Вавел - билети за влизане вътре в замъка купихме на място. Обиколката - първи и втори етаж, двор, бълващият огън дракон пред стените, ни отне около три часа.
Хапнахме и пийнахме вино на  Коледния базар, а вечетра бяхме много уморени и прекарахме в дневната в апартамента в хотела. Вечеря взехме отново от базара, а напитки и сладкиши от близките до хотела магазини.
На следващата сутрин закусихме с прословутите гевреци от близка пекарна /пробвайте ги, топли са чудесни/. След това се отправихме към солните мини - през букинг запазих посещение с вземане от хотела. Взе ни ван, изчака ни и ни прибра. Посещението в мината си заслужава, много е красиво и организацията е много добра. Отне ни почти 4 часа.
След това направихме дълъг късен обяд в ресторанта под часовниковата кула, гледахме запалването на елхата, разходихме се и пазарувахме в мола, завършихме с греяно вино и мезета на базара.
В неделята направихме късна закуска с гевреци в хотела, оставихме багажа и се разходихме в еврейския квартал.
Обядвахме отново на площада - вкусен ливански ресторант срещу часовниковата кула, гледахме част от програмата - изпълнения на местни артисти, пихме кафета, обиколихме пазарите за последни подаръчета за близките, взехме багажа от хотела и се отправихме към летището.
Полетът закъсня, организацията не беше най-добра, Райън смениха самолета в последния момент и се наложи да се чекираме повторно, отваряха и затваряха гейта, .... в крайна сметка се прибрахме с относително неголямо закъснение. След прекарания приятен уикенд несгодите с полета приехме с търпение и без драма.
Ето и малко снимки, за настроение на тези, на които пътуването предстои:
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 01:28 от Light Beam

# 49
Light Beam, чудесен разказ за Вашето посещение в Краков!
На нас ни престои съвсем скоро.
В тази връзка да попитам беше ли Ви необходим кеш за Коледния базар? И ако може да споделите горе-долу как са вървели цените.
Благодаря предварително!

# 50
Light Beam, чудесен разказ за Вашето посещение в Краков!
На нас ни престои съвсем скоро.
В тази връзка да попитам беше ли Ви необходим кеш за Коледния базар? И ако може да споделите горе-долу как са вървели цените.
Благодаря предварително!

Почти навсякъде можеше да се плаща с карта. Имаме пресен лош опит от нощувка в курортно планинско село в Гърция, където нямаше банкомат, а заведенията не приемаха плащане с карта, както и по-стар случай, в който банкомати и пос терминали  в Испания отказваха да приемат картата ми на ОББ. Затова винаги нося и пари в брой, за всеки случай.
Цените на базара са сходни на тези в София. Наденица - около 25 лв. за порция. Меса и зеленчуци за 7 човека - около 150 лв. Добра вечеря в заведение с алкохол и десерти - около 500 лв. Солни мини с вземане от хотела и гид вътре - 133 лв. на човек. Закуска - омлет със салата и хляб - 25 злоти. За гевреци и сладкиши не помня с точност, но нещо от сорта на 50-60 лв. за групата ни. Замък Вавел - 89 злоти за възрастен и 67 злоти за младеж за първи и втори етаж от замъка. Там има доста опции според това в кои сгради искате да влезете.
Сувенири - от 20 до 200 злоти, може и повече, според вкуса. В солната мина Величка сувенирите бяха от 10 до .... злоти.
Като цяло, не е евтино, но не е и много скъпо, ако се сравнява със стандарта в София или цени на музеи във Виена, например.
Извинявам се, че описвам в две валути. Цените в лева са груба калкулация - злота делено на две, което не е съвсем точно.

ПП:
На снимка не може да се прецени, но кроасаните на снимката ми по-горе са огромни. Това нещо не може да бъде изядено от един, освен ако не е супер лакомник Simple Smile

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 22:40 от Light Beam

# 51
Прибрахме се и ние от пред коледно посещение на Краков. Коледния базар вечер е претъпкан до степен на непоносимост. Дори в делничен ден не можеш да се разминеш, а да седнеш или поне на висока маса да си сложиш храната е почти невъзможно. Цените ми се сториха малко по-високи от тези на базарите във Виена.
Междувпрочем, на Мали ринек има втори базар, от другата страна на площада, където няма хора, има повече място за сядане, но по-малко предлагане на храна.
Като цяло, града ми хареса, има собствен чар и идентичност. Пълен е с англичани, испанци и италианци. Голям брой заведения за хранене, разнообразни,  цените са малко над софийските. Средни европейски цени. Местен транспорт не сме ползвали, тъй като бяхме в самия стар град.

# 52
Благодаря на включилите се!

# 53
  • Вестерос
Здравейте, август ще ходим с приятелки два дни във Вроцлав и два дни в Краков. Едният ден искаме да посетим Аушвиц и мината. За мината разбрах от тук как да стигнем от гарата до там и че може да купим билети на място. Но някаква информация за Аушвиц. Гледахме, че има гидове платени за всичко, но е 11 часа общо, не държим да стоим 5 часа в Аушвиц, не знам дали ще ни понесе. Та, който е ходил, моля да даде информация как си е купил билетите, с какво е отишъл и т.н.

# 54
В един ден искате да посетите и мината и Аушвиц ли? Ако е така, няма да стане според мен, за двете по ден си отделете. Аушвиц се посещава с гид, избирате си език, от сайта взехме билетите и пак в сайта мисля, че е посочено как да стигнете до там. Аз май някъде назад в темата съм ги писала тези неща.

# 55
  • Вестерос
Защо да не може за ден?  В Аушвиц не мислим да стоим много. Платените екскурзии ги комбинират двете винаги.

Общи условия

Активация на акаунт