Краков за един уикенд

• 4 587
  • 35
  •   1
Отговори
# 30
На мен ми се струва по-евтино от България. Особено кафенета, сладкарници, фаст фууд, супермаркети. За ресторанти не знам. Но сравнено с Осло изобщо не е удачно. В Норвегия е в пъти по-скъпо. Всичко. Дори и едно обикновено еспресо е 77 крони примерно (7 евро), за капучино и нагоре да не говорим. Храната там също е скъпа. В Полша (Краков) е по-евтино от София.

# 31
  • София
В Осло не съм била, но цените в стария град в Краков от преди месец ми се сториха много високи. Сравнявам с една Белгия например - там един кроасан с крем и плодче е в диапазона 3-5 евро. В Краков бяха между 30 и 40 злоти . Но ММ каза да отида в Цюрих и после пак ще сравняваме цени 🤐
Най-евтината храна беше в Mcdonalds и KFC (като почти навсякъде). Взехме си храна от заведение тип "комунистически стол", която беше супер вкусна и сравнително по-евтина от на други места. Ядохме и португалска ната - много вкусна, но супееер скъпа. Но пък цената на влака от/до летището си заслужава 😉
Приятно изкарване на всички тръгнали за Краков 😊

# 32
Не знам, но тази вечер се връщам от Дъблин... е там вече е цифра. А предния уикенд бях в Краков, цените бяха много по-ниски.
Традиционно най-скъпи са Швейцария, Исландия и скандинавските държави (най-вече Норвегия, Финландия и Дания, не толкова Швеция). В  Лихтенщайн и Швейцария като си вземеш капучино за 8 франка и кроасанче за още толкова и вече... си закусил Grinning

# 33
Здравейте, момичета!
В лутане къде да се разходим преди Коледа, купих самолетни билети до Краков за 05-07 декември. Полетът от София е рано сутринта в петък, а този на връщане - в 20 часа в неделя, т.е. имаме 2 дни и половина, почти 3.
Планирам разходки и разглеждане на Краков петъка и неделята, в събота - и солните мини ако успеем да вмъкнем в програмата. Как се стига до тях и трябва ли да закупя билети предварително?

# 34
Здравейте, аз също да питам за времето през декември и коледноте базари-много ли е студено? Чудим се дали да не отскочим с дете на 5.. но много ме притесняват температурите..

# 35
и солните мини ако успеем да вмъкнем в програмата. Как се стига до тях и трябва ли да закупя билети предварително?
Може и на място. Има няколко каси, не са големи опашките.  103 злоти беше входът (поне в началото на октомври), ще ви питат на касата на какъв език искате гид (има на английски, френски, полски, италиански, испански, немски, украински), като най-много желаещи са за английски и френски, там видях най-дълги опашки, вече на самия вход на влизане. Без гид не може! Не пускат долу самостоятелно. Слизат се около 18 етажа пеша надолу, към 80 метра под земята. Има тунели, езера, катедрала, какво ли не... Много е интересно, около час и половина - два трае самият тур, има и подземен ресторант също.  Има кафене пред касите, ако се наложи да изчакате вашата група (аз чаках 45 мин, билетът ми беше за 15.00, а в случая беше 14.15), та.. в кафенето може да се изчака.

Иначе до Виелѝчка можете да идете с влак за двайсетина минути. От централната гара, на машинките цъкате single ticket - Wieliczka... Машинките са с меню на полски, украински и английски. Аз лично си взех еднопосочен дотам, защото не знаех точно в колко часа ще се върна. После от Виелѝчка си взех пак еднопосочен до Кракув Гуувне (Kraków Główny), демек централната гара, не помня дали беше 7 или 8 злоти самият билет. Едно 4 часа си отделете за Виелѝчка.
https://www.zabka.pl/  Тук можете да видите как са цените в магазините.
 Буквално на всяка крачка има магазинче от тази верига.
Жабка е нещо като МиниМарт у нас. Но в супермаркетите определено е по-евтино от нашите. Жабка са мини магазинчета, които показват добри цени, само ако купите 2 еднакви продукта. Примерно.. даденo нещо струва 4 злоти, но ако купите два броя, те струват по 3.50 всеки, и с по-голям шрифт просто пише 3.50.
А отстъпката я дава, ако имате приложението на телефона, за да цъкнат баркода, на касата обикновено питат "апликация"?  Но дори и да си инсталирате апликацията, трябва потвърждение с СМС от полски номер и става сложно, с български номер не става, защото само +48 е налично за номер.
Иначе Жабка на мен много ми харесва, правят различни видове кафе, има хотдог, има пържени картофки...

Последна редакция: сб, 25 окт 2025, 23:36 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт