Обсъждане на имотни обяви-29

• 39 144
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
Въпреки изложението откритото пространство/зеленината компенсират тягостното усещане на северни и всякакви подобни включващи север изложения поне у мен. Зеленината ми въздейства доста силно.  Даже обмисляхме покупката на имот с изложение изток и север със зелен двор насреща без засенчване и т.н. и още ме е яд, че не го взехме...

Аз лично само там съм го виждала/чувала масово да се използва от брокери/хора и тоалет, и маза/изба. Не съм казала, че е грешна, но лексикалната им употребата в обяви за имоти в София, специално, е смущаваща, затова и се обсъди и писах, че не проумявам защо в София ги ползват в описанията. Не бих се изненадала тези думи да загубят част от значенията си (или да минат в графа "остарели" форми) в следващите години.

Иначе в тълковния речник думата тоалет фигурира със значение - тоалетна/клозет.
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%82/

Скрит текст:
Факт е, че в град като София маза/изба не се употребяват (от старото местно население) в значението на малките складови помещения в блоковете. Асоциираме ги масово с големи помещения за съхранение, каквито има по къщите още от едно време.

# 511
Виждала съм апартамент с изложение север-юг, където северната спалня беше много по-светла от южния хол. Когато е на високо и отсреща е само простор няма проблеми със светлината.

# 512
Ей опасни сте, намериха 1000 кусура дотук, та северозападни прозорци, кухнята не била в ред и т.н. Супер си е апартамента, да не дава Господ някой да реши да купува и да попадне на критиците от Бгмама Grinning

# 513
Ей опасни сте, намериха 1000 кусура дотук, та северозападни прозорци, кухнята не била в ред и т.н. Супер си е апартамента, да не дава Господ някой да реши да купува и да попадне на критиците от Бгмама Grinning

Няма лошо, човек сам не може да се сети всичко, а така ще си направи един списък с всички критики и ще си прецени кои са важни, кои не и кои изобщо не са уместни.  По-добре, отколкото да отидеш и да не се сетиш какво да гледаш.

# 514
Всъщност точно такива странични мнения са най-полезни, когато са смислени, а не са злонамерени, заядливи, дърпащи към конфликт и пр.
---------------

Потвърждавам, че във Варна думата "тоалет" не се използва в смисъл на тоалетна. Всъщност тази дума с това значение я чувам само в София.

# 515
  • Варна
Мда, ако беше супер, отдавна да е подписал питащият (забравих кой беше), без да търси мнения тук. Нима ще е полезно 20 човека да напишат “супер”? Бг мама не е място за събиране на лайкове.

# 516
Не съм чувал някой кореняк софиянец да казва на тоалетната “тоалет”. Минуси могат да се намерят на всяко жилище, но не трябва да забравяме, че хората са различни и това, което за един е минус за друг може да е плюс или пък да не му направи впечатление. Коментираното жилище има невероятен и много рядък плюс. Незакриваемата и безкрайна зелена гледка е истинска рядкост. На мен не ми харесват  относително неголемите прозорци в дневната. Северът също е сериозен минус, който обаче донякъде (както обясни ЧС) е компенсиран от много високия етаж и тоталната липса на закриващи светлината съседи. Извън това жилището има немалко плюсове като помещения с добри размери и форма, сравнително отделена кухня, която при желание може да се затвори със стъклена или друга врата и новичко санирана фасада. Това предполага и прилични общи части.
П.П. Понеже темата ще я прочетат много хора, когато обявата ще е отдавна свалена пускам снимка с гледката.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 15:38 от Мъфин

# 517
То въпросът е и дали цената отговаря на това, което предлага един апартамент. Ако жилището нямаше кусури, надали щеше да се продава за 1800 евро на квадрат.

# 518
Снимките на които се вижда цялата дневна много ясно им личи, че са изсветлявани изкуствено, въпреки че и лампите светят и навън е светъл ден. Та е ясен основния кусур.
Никога не съм разбрал тия блокове с прозорчета като на затворническа килия каква им е била идеята.

# 519
  • при него
За ниските парапети да кажа, понеже беше отразено като проблем. Аз също много се страхувах от ниския парапет на нашия балкон, Буквално имах чувството, че като простирам, може да се метна от 5 етаж. Проблема лесно се реши с допълнителна конструкция, не помня колко струваше, но не беше скъпа. Шиповете са заради нашествията от гълъби.
Гледката за мен също е огромен плюс на едно жилище, но хората сме различни и не всички търсят гледка. Иначе, да отвориш прозореца рано сутрин, през април-май и да замирише на росна зелена и цъфнали дървета...
Скрит текст:

# 520
  • София
Гледката е от огромно значение за мен.
И все пак.
Докато живеехме в Обеля-2, имахме невероятна, нескриваема гледка от балкона на северната ни кухня. Отпред минаваше Ломско шосе, след него имаше огромно поле, чаааак до Стара планина.

Така че, степенувам така:
Локация
Гледка
Площ/разпределение
Изложение
Изпълнение
Степен на завършеност
Обзавеждане

Горе-долу е това. И в тази връзка, за мен основен минус си е мястото, но знам, че за много хора този квартал е ок. Гледката е чудесна.

# 521
Гледката и на мен ми хареса, но в онези години ЗУТ предвижда поне и някакво друго изложение освен север за жилище, така че едва ли е изцяло северен. И паркът от тази страна се пада на запад по-скоро, да не говорим, че се споменава гледка към Копитото, което си е чист юг, но може брокерите да са попрекалили с хвалбите. Виждам, че конструктивно прозорците поначало са били предвидени по този начин, наистина недоумявам, опасно, некрасиво  и непрактично е. И тези неравни прозорци са точно в дневната, в която се стои доста повече от спалнята. Не ми се вярва дневният тракт да е цели 34 квадрата както е описано в обявата, дори на снимката изглежда доста по-тясно. Не съм много добре запозната с пазара на НИ в момента и дали тази цена отговаря на него, но за сам човек или млада двойка става. За дете не е подходящ заради кофти прозорци без балкон пред тях, независимо дали е на 18-ти или на 2-ри етаж.

# 522
Виждала съм апартамент с изложение север-юг, където северната спалня беше много по-светла от южния хол. Когато е на високо и отсреща е само простор няма проблеми със светлината.

Аз съм така - лятото, когато слънцето е високо, в северната ми кухня е много по-светло, отколкото в хола, който е с 2 м. дълбок балкон. През зимата, когато грее слънце, но е ниско, огрява целия хол. Но в сумрачно време (облачно),  в кухнята пак е по-светло от хола. Но, за светло - светло е в хола, но като няма слънце, не грее, не стопля. През лятото  е добре, през зимата се усеща по-студено.

Понеже периодично има запитвания за ваканционни имоти, да пусна този линк за ваканционен мастодонт на морето
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2022/12/16/4428205_sluchaiat … tneOusA5uUL6LKy4c

# 523
Моите хол и спалня са северозапад и гледат в далечината към Ловния Парк  и Борисовата, на 6ти етаж съм и имам гледка и не е проблем изложението казвам ви, но тук е уникална гледка и тишина

# 524
milittana, ЗУТ и до ден днешен предвижда обектите за жилищни нужди (= апартаменти) да не са с единствено северно изложение (като това включва всичко от северозапад до североизток). Затова казах, че това малкото вдигнато прозорче в хола гледа на югозапад, вероятно за да се постигне изискването да има поне някакво изложение различно от север. Само че това е тотална пародия, защото от това прозорче трябва да се надигаш на пръсти за да гледаш през него. Относно Копитото - ако погнеднеш снимката, на която е показана гледката към Копитото, ще видиш вляво на нея фасадата на сградата. Тази снимка е правена от терасата, която гледа на северозапад, но не фронтално напред, а със завъртян наляво телефона/камера, за да гледа успоредно на блока в посока към Витоша.

Относно намирането на кусури - ами не знам за вас, но аз за всяко нещо, което купувам, гледам дали има кусури. То хубавите неща са ясни какви са - щом си се насочил към нещото, значи генерално те влече. Важното е като се разровиш в детайлите да не изскочи нещо, което после да ти излезе през носа. Друг е въпросът, че аз обяви, които сериозно ме интересуват, не ги поствам тук, докато не съм решил какво ще правя. Поствам и питам след свършен факт, т.е. или след като съм се отказал, или след като съм подписал.

Общи условия

Активация на акаунт