Обсъждане на имотни обяви-29

• 39 109
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
Това в България пасивна къща ли е? Ако не какъв е смисъла да си говорим колко добре били топлоизолирани пасивните къщи? Ами тя и космическата станция е топлоизобирана и има хубави прозорци, ама са от съвсем различни материали с апартамента в Малинката.
Големи прозорци в спалня за много хора не са окей, защото предпочитат да спят на тъмно и да не се събуждат с първите слънчеви лъчи в 04:05ч сутринта. Спалня в България с плъзгаща се врата на партер ще се будиш с най-малкото шумолкане и ще се стресираш дали не е тръгнал да влиза някой. Не го виждам като подобрение.

# 586
Ей, опасен е форумния хейт обаче...

Псевдолукс в Малинова долина до паркинга и отгоре още пет етажа над "дворчето". Отделно липсата на всякакви прегради и свободен достъп отвсякъде до имота ме притеснява. Разбирам, че са го направили да е красиво, но не е за нашите условия. Бас ловя, че на прилежащата улица минават от тъмните братчеди
1. Защо да е псевдолукс? Псевдолукс е таванското помещение с "гледка" към кубетата на Ал. Невски, която минава през ламаринен ръждясал покрив. И баня с плот от имитация на камък, под който се виждат натурии като в панелка.

2. Не съм убеден, че си наясно за коя Малинова долина става дума. Обикновено тук се има предвид ж.к. Малинова долина, която е зад Студентски град. В случая става дума за в.з.  Малинова долина, която се намира зад Икеа и Декатлон по посока Бистрица. Там в този район си има солидно количество баш-лукс.

3. За тъмните братчеди не бързай да ловиш бас, защото ще го изгубиш. В този район няма братчеди и няма как да има по чисто прагматични причини, защото 95% от площта са затворени комплекси, а останалото са улици, и ако нямаш достъп до някой от комплексите, физически няма място където да застанеш.

4. За липсата на прегради, дето те притеснява, ти отговориха вече - прегради има, просто са около целия комплекс и не се виждат. Или може би мислиш, че тази площ между блоковете, с новозасадени фиданки, е кварталната полянка, която всички баби в района солидарно поддържат?

@Мандаринке, относно прозорците до земята - ясно е, че стъклото изолира по-лошо от стена, но пък пропуска слънце вътре, което освен светлина значи и топлина. Не е нужно да пече ярко, за да влиза топлина през прозореца. Освен в най-облачните дни, със светлината влиза и достатъчно топлина, която компенсира по-лошите изолационни качества на стъклото. Това го виждам в офиса, където сме с изцяло стъклена фасада, не само от пода до тавана, ами от покрива на сградата до земята. При това с южно изложение. Парно пуснахме за първи път сега преди 1-2 седмици. Винаги е изумително топло, дори при облачно време. Разбира се лятото без климатизация не се живее.

Относно прозорци от две страни в една стая - аз не виждам проблем с това, включително в спалня, освен евентуалния проблем с личното пространство, според зависи изложението отпред. Мебели все ще се намери къде да сложиш. Ако прозорците ти пречат на мебелите, значи просто нямаш място и ти е тясно, за което не са виновни прозорците. Но между другото от това изказано мнение започнах да си обяснявам защо в някои новопостроени къщи има цели фасади без нито един прозорец на тях, и то не говорим за северни фасади. За мен това е едно от големите предимства на къщата, че имаш възможност да сложиш прозорци от 4 посоки, и накрая някой умишлено да не сложи прозорец на цяла една фасада си е кощунство.

За алуминиевата дограма - тя се слага не заради по-добра изолация, дори обратно, ПВЦ дограмата изолира по-добре (всъщност алуминия е третия най-добър проводник на топлина след медта и златото). Алуминия се слага заради здравината и стабилността на металните профили, което има няколко предимства. При една и съща здравина от алуминий могат да се направят много по-тънки профили, отколкото от пластмаса, което при големи прозорци и плъзгащи врати е силно търсен ефект. Второ, големите стъкла са адски тежки, особено ако са 4-ворен стъклопакет - едно крило може да е 300-400 кг. Пластмасовите профили не могат да носят това тегло, в началото са супер, но с времето се огъват и изкривяват, вратата почва да не затваря плътно, зимата духа вътре, или пък влиза вода, и всякакви гадорийки. Алуминия позволява много по-презицна изработка с малък толеранс и висока дълготрайност.

Понеже споменаваш Алукьонигщал - те не са производител на профили, а лицензиран търговец и инсталатор на Шюко. Нещо като нашия Ролпласт за ПВЦ дограма, само че са австрийци. С времето са развили международна клонова мрежа в доста държави от Източна Европа. Мисля че там, където присъства Алукьонигщал, Шюко няма собствени представителства и оперира единствено чрез Алукьонигщал.

# 587
Алуминият е много лош изолатор - факт. Но скъпите алуминиеви дограми са с прекъснат термомост, което в много голяма степен елиминира ефекта.

# 588
Жилището, което коментирате се намира на има няма 300-400м от Ринг мол, тъкмо днес бях там и понеже минах покрай къщите, които се виждат на снимките от обявата, веднага се сетих за тоя имот. Ако не беше такава фамозна цена, за мен е супер - мястото е много приятно, комуникативно (с кола!) и добре поддържано. Близостта на мола за мен е предимство от чисто домакинска и женска гледна точка 😄 Ринг мол е супер спокоен през седмицата, което не мога да кажа за другите молове. Към 11 от там слязох до ГМ Димитров за 5 минути буквално, значи до стадион В. Левски и центъра ще са ми били нужни още 10 до 15макс. Но за час пик нямам представа как е, през Бистришко шосе надолу се изнася половин квартал на минималистичното “кръгово” та може и да не е много яко да висиш там към 8:30 или 17-18ч, но то по това време задръстване има навсякъде в София и вход-изходите.

# 589
Алуминият е много лош изолатор - факт. Но скъпите алуминиеви дограми са с прекъснат термомост, което в много голяма степен елиминира ефекта.
Разбира се, че са с прекъснат термомост. Или както казват брокерите - "алуминиева дограма с термомост". Падам като прочета такова нещо.
И то не само скъпите, аз не съм виждал модел предвиден за външна дограма, която да не е с прекъснат термомост. Но дори тогава пак не достигат коефициента на изолация, който имат добрите ПВЦ профили. Поне на теория - на практика едва ли има голяма разлика и със сигурност другите разлики (цена, здравина, дизайн, ...) играят по-голяма роля.

Иначе има и тънки профили за интериорни прегради и врати, и други места където изолацията не е фактор, но здравината е. Там си се ползва възможно най-тънък и прост алуминиев профил - със термомост Simple Smile

# 590
Тя и ПВЦ дограмата не е само ПВЦ, вътре в нея има (поне трябва да има) метал. Когато няма метал, тогава се измята.
Както и да е, гледах тогава (преди години) с прекъснат термомост, с дърво отвътре, дървена с метални капачки отвън ... нагледах се...Тогава си взех от трислойна дървесина (екзотична). Все още се държи добре. Следващите ремонти в друго жилище - ПВЦ, понеже правихме "на парче", различни марки. Шуко, Трокал, Кьомерлинг... И те са добре, ще видим нататък ....
Дори с 3-ен стъклопакет си е бая тежест, балконската врата е така (без прозорче, височината е над 2 м.), усеща се при отваряне и затваряне.

# 591
Ей, опасен е форумния хейт обаче...

Псевдолукс в Малинова долина до паркинга и отгоре още пет етажа над "дворчето". Отделно липсата на всякакви прегради и свободен достъп отвсякъде до имота ме притеснява. Разбирам, че са го направили да е красиво, но не е за нашите условия. Бас ловя, че на прилежащата улица минават от тъмните братчеди
1. Защо да е псевдолукс? Псевдолукс е таванското помещение с "гледка" към кубетата на Ал. Невски, която минава през ламаринен ръждясал покрив. И баня с плот от имитация на камък, под който се виждат натурии като в панелка.

2. Не съм убеден, че си наясно за коя Малинова долина става дума. Обикновено тук се има предвид ж.к. Малинова долина, която е зад Студентски град. В случая става дума за в.з.  Малинова долина, която се намира зад Икеа и Декатлон по посока Бистрица. Там в този район си има солидно количество баш-лукс.

3. За тъмните братчеди не бързай да ловиш бас, защото ще го изгубиш. В този район няма братчеди и няма как да има по чисто прагматични причини, защото 95% от площта са затворени комплекси, а останалото са улици, и ако нямаш достъп до някой от комплексите, физически няма място където да застанеш.

4. За липсата на прегради, дето те притеснява, ти отговориха вече - прегради има, просто са около целия комплекс и не се виждат. Или може би мислиш, че тази площ между блоковете, с новозасадени фиданки, е кварталната полянка, която всички баби в района солидарно поддържат?

Не бъди толкова убеден, че не знам за къде става въпрос. Не става и това е. Нагледала съм се на затворени комплекси, които са доста проблеми с общите площи. То достатъчно е децата на съседа да си изпускат топката в твоето пространство и час по час да прехвърчат разни предмети при игра. А има и други случаи. Слаши или както там ти е никът, изненадана съм, че не знаеш, че за тази сума по света поже да си вземеш нещо доста по-престижно от място в комплекс зад Икеа. За мен никое място, до което няма удобен обществен транспорт не ми е комуникативно. Все пак стареем, викаме лекари, кинезитерапевти, домашни помощници, преди това учители на частно и др.  Все да ги возим ли? Ами псевдо лукс ми е, съжалявам, съчетан с достъп само с кола. Веднъж в живота ми ходиш до Декатлон, щях да се пребия от някаква необезопасена шахта на някакъв паркинг и повече няма да повторя.

# 592
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j165168493054743
Някой нещо да каже за тази обява, ще ми бъде интересно

# 593
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j165168493054743
Някой нещо да каже за тази обява, ще ми бъде интересно
Не знам какви са цените в този район, тази на мен ми се вижда много висока или поне за тази къща.
Самата къща според мен е надградена/реновирана вила от 70-те или 80-те. Или просто е завършена през 2015, но е някаква стара постройка като основа. Разпределението, големината на прозорците и външното стълбище не ми се виждат нормални за къща планирана и строена 2015 г.
Аз гледах снимките и на тази обява, пак е на същата къща: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j164682156878068

# 594
На мен ми се вижда висока цената. Реално има площ на тристаен апартамент(хол и две спални), а цената като се има предвид колко е далеч от София е като за къща с голям хол и 4 спални. Разпределението не е добро, прозорците са малки. Въобще пълна трагедия. Прилича на вила строена преди 50-60 години. За да се искат такива пари в този район къщата трябва да е съвсем различна.

# 595
  • София
Скъпа ми се вижда.
А и не се знае как е достъпа като падне сняг.
Едва ли се чисти, ако не си платиш допълнително.

# 596
И на мен ми се видя нереално висока цената предвид локация, площ, разпределение, чудя се на какво основание вдигат така цените, да не говорим че не е от 2015 г както пише поне по снимките ако съдя.
Днес попаднах на 1 обява която изчезна преди 2-3 месеца, последно я видях за 85 к евро, днес същата доста повече, продавачът се отказал преди и сега решил пак да продава, но вдига цената без никакви подобрения по имота. Водата от улицата влизала в къщата каза брокерката, състоянието вероятно сега е по- лошо тъй като снимките са стари
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j164047587347591

# 597
  • София
Ужас изпитвам от къщи и по-точно от това как са строени.
Като дете прекарвах летата на вила в Копривщица и помня как се строяха къщите наоколо - събират се момчетата от квартала, обилно бира и строят. Няма планове, няма чертежи, няма инженерна експертиза. Само опит от самоуки хора. Такива години бяха. Същото ми е мнението и за кооперациите от 90те.
Искам ли къща - празно място и строеж.
Позната търсеше във Владо Тричков / Ромча / Реброво преди години, така и не купи.
Което беше изгодно, се оказваше с черен път - падне ли снега, чакаш да се стопи.

# 598
Водата от улицата влизала в къщата каза брокерката, състоянието вероятно сега е по- лошо тъй като снимките са стари
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j164047587347591
Те много ородавачи не им е спешно, а и ги е страх да не се минат да продадат преди пика и слагат малоумни цени да видят ще мине ли номера. Ако няма шарани махат обявата и след няколко месеца пак, ама с още по-висока цена, за да се застраховат за поскъпването в следващите 10 години.

Ама тоя вече е върха на сладоледа - къщата сама се разрушава, явно не се обитава, а той вдига цената. Joy Оптимист.Тая къща ще глътне още поне 100k за да се спре водата, а после за ремонт отвътре още поне половината.

# 599
  • Варна
Не знам какъв ѝ е случаят на конкретната къща, но естествено, че цената ще се вдига с годините. Всички имоти поскъпват заради инфлацията, не е задължително да има подобрения. И вие да продавате имот от 5 години, няма да го държите на цената от тогава.

Общи условия

Активация на акаунт