ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - 2

• 65 289
  • 831
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Мернах нещо като предложение на Продължаваме промяната (дано не подвеждам), да могат да се явяват по избор на матура, която не им е профил, но върху материала от профилирана та подготовка. Първосигнално реагира отрицателно, но се замислих, че това все пак е вариант за деца, които на по-късен етап решат, че им трябва матура по предмет, който не им е профил, за да кандидатстват нещо друго.
Дали ще се приеме това, Божа работа.
Иначе с Оги си бяхме говорили преди месец-два за варианта физика и немски като 3 и 4 профил, ако приемем, че ще са с 4.
Засега клони към нещо свързано с програмиране. Ако не е в България, евентуално в Германия или може би Австрия.
Ходи в Аво на английски С1. С немския доста е изостанал миналата година, като не случихме на учител. Тази година извадиха късмет, но пък само с 2 часа седмично, не очаквам почти нищо. Догодина ще започва школа по немски, тепърва ще мислим къде. Може би в Алианс, при добри отзиви от Aila Blush.
Трябва да направим някакво планиране и с явяването на CAE. Защото ще е рано да се яви в края на тази учебна година и по-скоро при наличие на дати, ще е есента на 2023. За да не на изтекли 2 години като закандидатства, ако изобщо му трябва този език.

# 121
Нашите са с 4 ри профила избрани още при кандидатстването след 7 клас, но ще им дадат възможност за смяна. При нас математиката ще остане задължително, вероятно и това ще е избора за втора матура.
Правили някакви тестове в часовете по философия за кариерно ориентиране 150 въпроса за 15мин.
Препоръчват му - математика, физика, география и ИТ, най-не препоръчителни да литература и ИИ.
Моето лично чудене е информатика или информационни технологии да пише като 4ти профил. Ако има физика като профил щял да пише нея.., но вероятно няма да има

# 122
По повод ориентиране на детето към специалност , може да е полезно това:
https://karierno-orientirane.com/
към общините е.
След 7-ми клас попълвахме тестове (2020г.).Разговаряхме по телефона със служител и обсъдихме резултатите. (предполагам сега може и на място да се отиде).

# 123
Мернах нещо като предложение на Продължаваме промяната (дано не подвеждам), да могат да се явяват по избор на матура, която не им е профил, но върху материала от профилирана та подготовка.
Имаше внесено такова предложение за изменение на ЗПУО, но текстът беше доста хаотичен и с формални грешки. От МОН изготвиха свой вариант, като го вкараха като валидиране на компетентности ( явяване на изпит върху учебното съдържание от ПП), но така и не стигна до разглеждане.
В момента са внесени два законопроекта, но нито един не е свързан със ЗПУО. Интерес представлява предложението за изменение на Закона за висшето образование -  лауреатите от национални и международни олимпиади и носителите на медали от олимпийски, световни и европейски първенства, проведени по време на втори гимназиален етап от обучението им, да бъдат приемани надпланово, без конкурсен изпит, когато конкурсният изпит за желаната от тях специалност съответства на предмета на олимпиадата или дисциплината на първенството.

# 124
  • София
Ето това съм чела явно:
https://segabg.com/node/231002

# 125
Намерих го. Не съм го видяла, защото търсих през Комисията по образованието, а там излизат само два. Явно не са ги разхвърляли още всичките по комисии.
На практика в тази част предложението горе-долу повтаря това на МОН, за което писах по-горе. Пак минава по реда на валидиране на компетентности, т. е. явяваш се на изпит по реда на допълнителните ДЗИ и ти издават съответното удостоверение, което дава право за включване на оценката като балообразуваща или за прием по чл. 68, ал. 4 от Закона за висшето образование, който препраща към един друг член от същия закон...
Ще поразгледам още. Може да има и други интересни неща, които съм пропуснала.

# 126
  • София
Много благодаря за коментарите!
Засега връчих на Ники откъде да чете малко повече за различните сфери и специалности, защото тя и към това не се е ориентирала дори. Не искала програмиране, финанси, медицина, филология. Имаше период в който искаше архитектура, после се отказа, сега пак я спряга. Заедно с архитектурата и тя и Ваня споменават следовател.. Явно ще им спирам криминалните сериали Simple Smile
Покрай възстановеният интерес към архитектура, Николета отново заяви, че май ще и трябва физика, ама изобщо не я разбирала и не харесвала учителя. За мен поне за нея инженерни или нещо с програмиране ще е най-подходящо, предвид досегашният и избор категоричен на училище, но тя си знае.
Maria 007 сигурна съм че с английският Ния няма да има проблем, ако не се лъжа тя беше взела още 9-ти клас В2 то с ниво като за С1 (Ники е по същият начин, но това лято), а с френсият със сигурност дори и сама или с школи ако се налага също ще се справи.
Мен също повече ме притеснява немският, както и Ники и то не толкова за сертификатите, колкото това, че ще трябва на него да учи евентуално. Лятото се явява на В2, не взе само модула говорене, но скоро ще се пробва и яви на него отново. В момента и на немски посещава курс за С1, има две години да се подготви, надявам се ще са достатъчно.
По отношение на организирането и времето Ния винаги е успявала да ги съвмести нещата и да се справи повече от отлично, така че не бих се притеснявала на твое място.
Моите тази година не учат, не че предните са учили. Николета почивните дни излиза сутринта и се прибира късно вечерта. Съвсем на живот го е ударила.  Среща с приятели, после на китара, после волейбол и малко доброволчество и то деня е минал. Кога изобщо си пише домашни за училище или за школите нямам идея.
Ваня повече си стои вкъщи, но пък тя спи ужасно много след което си губи времето много добре.
BFF_ благодаря за отзивите за кариерно развитие. Аз се колебая между тестовете в Интеграл и Unify, но унифай са само за Холандия. Дали това би оказало влияние по някакъв начин при анализа на желанията, тъй като на първо място по-скоро клоним към Германия или Австрия?
zazu1 супер е, че Оги отрано и категорично се е ориентирал. Така е най-добре. Благодаря и за споделената информация за ДЗИ-тата. Ако не се лъжа обаче, дори и да може да се явиш на материала за профил ако не ти е профилиращ предмет , това надали ще свърши работа за чужбина, ако искат часове и хорариум по даденият предмет. Поправете ме ако греша, тепърва съм се заровила и чета Холандската и Германката теми тук и в интернет.

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 09:35 от Aila

# 127
  • София
BFF_ благодаря за отзивите за кариерно развитие. Аз се колебая между тестовете в Интеграл и Unify, но унифай са само за Холандия. Дали това би оказало влияние по някакъв начин при анализа на желанията, тъй като на първо място по-скоро клоним към Германия или Австрия?
Тестът е универсален, накрая като допълнителна услуга могат да предложат подходящи специалности в Холандия и България. Ние тогава (в началото на 11-и клас) не се бяхме ориентирали накъде все още. Ще ти пиша на лични, че нямам сега много време Blush

# 128
  • Отвъд алеята зад шкафа
Сертификатите за език са най-малкото, взимат се лесно. По-скоро децата трябва да се ориентират за профили и държава (какви са изискванията в тази държава, за да могат да отговарят на тях). Ема учи испански като втори език, вече доста е напреднала и мисля, че до 12 клас ще вземе едно добро ниво и по него. Английският даже не го мисля, тя там е над С1 и вероятно ще вземе С2 в 11 клас. Аз чета холандската тема, но на този етап Ема изобщо не иска да чуе за Холандия, влече я на по-топло и слънчево. Хубаво е, че за нейните интереси има чудесни топ университети в много държави. А бе възможности сега има много, стига децата да имат желание.

# 129
  • София
Абсолютно съм пропуснала факта, че има нова тема, така че поправям грешката си 😊

# 130
  • София
Привет и от мен! Как съм пропуснала новата тема, сама не знам?!

Ние се откъснахме от българската образователна система и синът ми е много доволен. Искал да се занимава със спортна журналистика, много го влекат спортовете, информиран е страшно много, но едва ли това ще учи. Аз нещо се напрягам, че времето лети, а изборът на уни си е цяла наука за трето висше, за което хич не ми се чете вече. 😀

# 131
Само аз ли ставам все по-спокойна
Университети дал Господ и могат да се ползват цял живот
Ако ще, когато ще
Като узрее, тогава

# 132
  • София
Не си само ти, Хепи.
Моята освен gap year друго не знае и съм я оставила на мира по въпроса. Кара доста неприятен и тежък пубертет и други неща са ми на преден план.

# 133
За университети не мислим. Спряла се е засега на химия като профил, което ме плаши. Чак с приятелка(съученичка) гледали в Софийския специалност Ядрена физика. Ама се отказали, щото щели да светят като тефтерчетата на Мария Кюри. Но продължавам да се ядосвам за испанския, как им се уби желанието за учене на езика. Има ли някоя мама, чието дете в София ходи в Сервантес или Иберика, да каже как е нивото на преподаване там?

# 134
Какви са цените на тестовете за професионално ориентиране и можете ли да препоръчате фирма?
Не знае с какво иска да се занимава, което на тази възраст не е необичайно; но какви университети, какви профили да избираме при това положение?

Общи условия

Активация на акаунт