За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 74 409
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 150
Няма как, децата с български произход и двете. Или е гледал нещо в някои детско или нещо е говорено в негово присъствие някъде. Щом не е баба му, е било нещо от детско филмче или от градината чуто.
С майка ми не веднъж сме говорили, че тя без да се усеща, предпочита него и коментира, че аз предпочитам кака му или че на нея отделям повече внимание. Той, че се състезава с нея, състезава се, но по-скоро за самостоятелност и отговорности - например да ходи сам на училище или да го пратя да купи нещо, което е свързано с пресичане на кръстовище. Но пък тя поради дефицитите си е по-зависима в някои отношения и по-предпазлива в други, например при пресичане или когато трябва сама да отиде някъде особено първите пъти.

# 151
  • София
Ако искат и могат, защо да не плащат частното училище?
Разликата в поколенията е заради икономическите глобални и локални промени.

Досега не съм видяла родител да остави детето си да сърба изцяло надробеното, а се опитва да оправи нещата без да се интересува от морала или общата справедливост. И този с голфа, и онзи с бмв-то са безотговорни, но на всеки от тях родителите ще се опитат да го отърват. Всеки както може и с ресурсите, с които разполага.

Последна редакция: сб, 24 сеп 2022, 10:25 от Andariel

# 152
  • София
От бабата идва, от поколението.
Моята бабка си обичаше брат ми до последно (мен с него наравно ме е гледала) , никога не е изразила гласно предпочитание, но и аз и всички го знаеха.
Мислех даже му е дала апартамента, което е декларирано през годините, но той е отказал. Защото така сме гледани и възпитавани. Поделихме го.

# 153
Мама Ру, имах предвид, че може да са били просто по-материално ориентирани хора биологичните родители. Има такива, както е видно.

# 154
Не, не е това. Генетично се предават таланти и болести, материализъм - не. А и не му е в характера, той от бебе делеше всичко - една солета да му дадем и идваше при всеки да предлага.
Откъдето и да идва се надявам да го израстат и пак да са си близки и да се подкрепят.

# 155
  • София
Сигурно вече сте се скарали,но четох едно мнение тук как дядото плаща такса на частно училище на внучето, защото родителите не могат да си го позволят. За мене има нещо много сбъркано в конфигурацията поколение 2 да е по-бедно от поколение 1, та да се налага 1 да плаща нещо от ента необходимост за поколение 3, дето по принцип е задължение на 2. За някакви изключителни случаи като заболяване, лечение е разбираемо. Ама частно образование ми е малко гевезене.
И това ми е като цяло и мнението по темата - помага се в определени обстоятелства. Иначе се свиква лошо.
Кое му е сбърканото? Не всеки се стреми да има милиони, нито всеки го умее. Може родителите да изкарват нормално количество пари с по-некомерсиална професия и дядото да помага за частно училище, защото държи на това. Разглезването се случва в по-ранна възраст, трудно е малко като си на 40 да те разглезят тепърва. Не е ли? Лично аз намирам положителното в това да си от заможно семейство, че не се налага да работиш каквото не искаш, докато тръгваш от нулата и няма къде да живееш, например. Нищо лошо не виждам. Разглезване е да ти купят няколко апартамента и да живееш от наеми без да работиш нищо, а защо не и да ги изпиеш, изиграеш на хазарт и тн. Но да получиш жилище и някой да плаща таксата за университет или училище не виждам каква драма е, че и разглезване и липса на логика. Колко от списващите ще отидат на квартира в Китен за 3 дни, за да не ползват вилата на родителите си в Гърция за цялото лято, например, понеже не са си я купили самите те?

# 156
Според мен, е добре детето да се учи на самостоятелност от малко. Нашите ме издържаха до 22г, не бях пипнала работа, което е много голяма грешка. После ми беше много трудно, защото бях свикнала на готово, мама чистеше, готвеше, переше, за което съм им благодарна разбира се, но е грешка. От 17г си търсех работа, не подбирах, миячка, сервитьорка,гладачка исках работа, но така и не ме повикаха. Нашите все ми казваха, от вкъщи няма кой да те изгони, докато сме живи ще те гледаме, после ще го мислиш😀..

# 157
И аз и мъжът ми работим от 10-ти клас, разбира се докато бяхме ученици, само лятото.
Мисля, че това поне мен ме е научило на самостоятелност.

Но тъй като въпросът е за помощта изобщо - имам син на 2 години и майка ми помага доста в отглеждането, но тя самата иска.

Когато моето дете порастне, смятам да го издържам докато учи, да му помогна и с финанси за висше образование, след това да се оправя сам. Но винаги има непредвидени ситуации и тогава естествено помагат най-близките.

Друг е въпросът, че има 30 годишни "тийнейджъри", които не работят, нито учат и са на гърба на мама и татко. Това вече не го разбирам...

# 158
Защо ми изкривявате думите, само и само да не кажете, че някои хора хем не могат да заработят, хем искат чуждото заработено?

# 159
  • София
Отново прочетох поста ти.
За младите родители - възможно е да заплатите да са по-ниски и това не е грях, нито мързел, нито провал.
ЧУ е добър вариант, особено в София при проблем с читавите училища. Хората може и да искат ЧУ за детето си, което също е нормално. Така че не виждам глезотия, особено като познавам образователната система.
Защо помощта да е само за изключителни случаи? Кой определя кога и колко е изключително?
Не разбирам какъв е този страх от разглезване на теория или за чуждите деца. Разглезването се случва в ранното детство и не е с лишаване от материални неща възпитанието в самостоятелност.

# 160
  • Столичанин ама не в повече :D
От бабата идва, от поколението.
Моята бабка си обичаше брат ми до последно (мен с него наравно ме е гледала) , никога не е изразила гласно предпочитание, но и аз и всички го знаеха.
Мислех даже му е дала апартамента, което е декларирано през годините, но той е отказал. Защото така сме гледани и възпитавани. Поделихме го.
Не мисля, че е до обич, а до разбирания, защото в онези времена се е възприемало, че жената ще отиде в дома на мъжа си, докато мъжа ще приеме жената в своя дом. Не че сега всъщност е по-различно де. Simple Smile

# 161
Всяко свикване на хубавото и лесното е разглезване. Възрастта на свикналия и произходът на това 'хубаво и лесно' нямат значение.  Нормално е, когато става дума за твоето дете, ти сам да се напънеш, а не да се оправдаваш с образованието си, професията си или ама той, дядото, нали има. Не е проблемът дали дядото има, а че ти след години нямаш. Ти за децата си като нямаш, кога ще имаш? Човек, който плаща АК на внуците, няма манталитета да е оставил своето дете самò да се оправя. Човек, който има парите за АК на стари години, на по-млади не е карал на хляб с кисело мляко. Значи родителят е получил вече, но като му е дошъл редът да дава - не може.

Да не залитаме колко е нужно ЧУ, не говоря за това.

# 162
  • София
Защо ми изкривявате думите, само и само да не кажете, че някои хора хем не могат да заработят, хем искат чуждото заработено?
Кое е чуждото на това на родителите ти? Или прародителите? Ми тогава никой от вас не бива да стъпва на село, защото не той е построил бабината къща, например.
Иначе ЧУ не е като въздуха и водата з всяко живо същество, но така са и частните уроци. Случаи много. Не знаем защо дадено дете е в ЧУ, причини може да има милион. По същия начин пък състоятелни хора избират ДУ, имат своите пари за ЧУ, но не искат. Това е много специфична тема, за да се дава за пример. Затова давам пример с вилите. Народа се натриса по на приятели и познати ваканционните имоти, какво остава ако родителите ти имат такъв, дори да е къща от прародителите в Родопите.

# 163
...и продължаваш да ми изкривяваш думите.
Ако дядото утре откаже да даде пари, ще стане много черен. Защото, като имащ кинти дядо, е длъжен да ги дава за внуците.
Впрочем, не по-малко натрисане е родителите ти да живеят постоянно във 'ваканционен' имот (сиреч някъде по курорт) и ти да им се натрисаш, защото то нали ще е твое един ден, пък и дете си им.

# 164
  • София
Нашите родители имат ваканционни имоти. Ходили сме през годините, когато не ги ползват. Когато решиха да ги ползват постоянно, а и ние имахме нужда от по-сериозна почивка, взехме наш. Да са живи и здрави възрастните и да си ги ползват. Не можем да им висим на раменете. Сега децата ни ползват нашия,когато ние не го ползваме, но решим ли да го ползваме, няма да излезем от него, че да им е удобно на тях. Имоти на пазара има достатъчно, както и схеми за изплащане, когато нямат пачки кеш.

Общи условия

Активация на акаунт