За помощта към пълнолетните деца - да се оправят сами или да им се помага?

• 73 047
  • 3 289
  •   1
Отговори
# 2 955
  • София
Оборвай каквото си искаш. Имам си принципи да не навлизам в детайли за примери, които са за други хора. От мен нама да прочетеш подробна история.

Разбира се, че има заблуди! Родителите са хора и имат свои филтри за себе си и децата си. Но едно е неизменно - всеки има усещането, че е в правото си.

# 2 956
  • София
Оборвай каквото си искаш. Имам си принципи да не навлизам в детайли за примери, които са за други хора. От мен нама да прочетеш подробна история.

Много удобно. Но аз не искам детайли. Само да уточниш за каква среда става дума. Напълно анонимно е. Иначе не е и много редно да ги използваш да си прокарваш твърденията, но ето, че по този въпрос принципи нямаш.

# 2 957
Контеса, честно казано, тази констатация за живота на Запад ме учудва. Имам доста познати, живеещи в САЩ и Европа, добре интегрирани, немизерстващи, но и не стигнали някакви кариерни висини.

Кариерното израстване и заплатата не винаги вървят ръка за ръка. Има доста технологични, брокерски, финансови, проектантски и знам ли още какви фирми, в които реално няма възможност за кой знае каква кариера, защото позициите са шеф/собственик, някакви старши надзорници, редови служители, обслужващ персонал.  В тях не растеш нагоре, но можеш да заработваш яко на стъпалото на редови служител.
Черна станция, съгласна съм, но аз не визирам това. Интересно ми е масовият, с местни корени, с нищо особено неблестящ висшист и непринадлежащ към най-перпективните професии, които самата Контеса изреди по-назад в темата, може ли да води сносен, спокоен живот в САЩ или не. Иначе съм напълно съгласна и с преобладаващите сега причини за емиграция. Само че, ако цената за живот в по-уредена държава, е значителен спад в стандарта и невъзможност да си осигуриш буфери при житейски кризи, малко хора биха я платили
Андариел , примерите ти бяха за потомствени професии, които обикновено са лекари, адвокати, архитекти -това не е масовката. Има често срещан натиск от родители срещу хуманитарните направения и изкуствата, заради по-несигурната реализация и доходи след това. Факт, че много родители в БГ всъщност определят детето накъде ще тръгне и това в много голям процент от случаите се оказва грешно в дългосрочен план.

Аз имам впвчатление от хора от горната средна класа и средната класа. Живеят си добре, но са си купили къщи преди време, някои дори са ги изплатили. Мои близки с три дъщери, майката е кинезитерапевт, бащата е на висока IT позиция, живеят в прекрасна къща на езерото, в момента оценена на над милион долара, две от момичетата са студентки, третата завършва гимназия тази година, всички петима шофират и имат поне 5 коли. Те са си канадци, тоест вероятно не са започнали от нулата.
Другите ми близки семейства с по две деца, също имат чудесни къщи, удобни и красиви, коли, работят си, плащат си мортгидж, не са одобено финансово притеснени. И те са канадци.

Имам и познати първо поколение имигранти, на добри позиции, също имат удобни и големи къщи, коли, деца в добри училища и т.н.

Проблемът е с новозавършващите и тези около 30 години, които не са успели да си купят кола и жилище до този момент. В момента ще им е много трудно, защото цените на коли и къщи скочиха неимоверно.

# 2 958
  • София
Не, не е анонимно. На теб може да ти е удобно или не и преценявай за себе си доколко и как да пишеш. Аз съм решила за себе си какви са границите ми за уточнения и подробности и какви са принципите ми. Не разбирам защо продължаваш да настояваш и да ме атакуваш. Няма да стане.

# 2 959
[quote author=Andariel link=topic=1484226.msg45478461#msg45478461 date=1

Разбира се, че има заблуди! Родителите са хора и имат свои филтри за себе си и децата си. Но едно е неизменно - всеки има усещането, че е в правото си.
[/quote]
Тоест, според теб няма родители/хора, които понякога си казват : "струва ми се, че е еди как си, но може и да греша."?  Ако това е мнението ти, надявам се да разбираш колко е нереалистично...

# 2 960
  • София
Не, не е анонимно. На теб може да ти е удобно или не и преценявай за себе си доколко и как да пишеш. Аз съм решила за себе си какви са границите ми за уточнения и подробности и какви са принципите ми. Не разбирам защо продължаваш да настояваш и да ме атакуваш. Няма да стане.

Аз и не съм очаквала. Видно е, че просто искаш да се измъкнеш. И не разбирам защо отначалото се чувстваш атакувана, само защото съм поискала да изясниш и уточниш това, на което ти лежат твърденията. След като няма да го направиш, ги пиша като безпочвени, и толкоз.

# 2 961
Абаджиева, а всъщност в Канада какво се случва с постигнатото от предните поколения? В България социализма и после кризите от 90-те де факто занулиха спестяванията на хората, голяма част от наследствените имоти са запуснати стари къщи, които не струват много . Обаче в Канада семействата от средната класа (пак визирам масовката, а не по-заможните), би трябвало да са понатрупали активи 2-3 поколения назад. В същото време звучи все едно те не се възползват от тях, а всички почват от нулата, вкл. със студентски заеми.. Какви са твоите наблюдения?

# 2 962
За мен да си винаги убеден в правотата си и да не изпитваш никакви съмнения е някакво гранично състояние, да не кажа отклонение. Колкото по-голямо става детето ми, толкова повече се чувствам неуверено да му давам съвети какво би било най-доброто. Просто не знам....

# 2 963
Абаджиева, а всъщност в Канада какво се случва с постигнатото от предните поколения? В България социализма и после кризите от 90-те де факто занулиха спестяванията на хората, голяма част от наследствените имоти са запуснати стари къщи, които не струват много . Обаче в Канада семействата от средната класа (пак визирам масовката, а не по-заможните), би трябвало да са понатрупали активи 2-3 поколения назад. В същото време звучи все едно те не се възползват от тях, а всички почват от нулата, вкл. със студентски заеми.. Какви са твоите наблюдения?
moje li po-kasno che sam na rabota

# 2 964
Таф, аз вече отговорих на този въпрос.
Придават къщата, която са изплатили за да си плащат старческия дом няколко години и правят завещание ако остане нещо кой и как да го получи, защото иначе държавата взема 50% от имот/ пари.

# 2 965
  • София
Аниани, има типове хора, които никога не се замислят дали грешат. Повечето хора изпитват съмнения поне понякога, но това не означава, че няма да настояват на своето, когато се отнася до децата им. Родителят се чувства в правото си да взема решения, касаещи живота на децата му и не обича никой да му се меси или да му дава наклон дали мисли правилно или грешно. Връзката родител-дете тръгва като йерархична и не се знае дали и кога ще премине в равностойна. Понякога лексиконните фрази и вицове доста добре отразяват нещата, примерно всеки човек, независимо на колко години е, реагира "когато майка му го извика на цяло име".

Лъвица, вече става досадно желанието ти да дискредитираш това, което пиша. Хубаво, разбрах, че не си съгласна, разбрах всичко. Колкото и да настояваш, няма да стане твоята работа да ме провокираш или да ме атакуваш, да се заяждаш. Ако щеш вярвай - ако не щеш, недей. Всеки сам си преценя, нали знаеш! По-добре кажи ти какво мислиш по въпроса с родителите и децата.

# 2 966
  • Столичанин ама не в повече :D
Абаджиева,  в България не е така за техническите специалности и всъщност водещото е кой е ВУЗ-а. Има огромен интерес към ИТ специалностите, но не и към повечето инженерни. ВУЗ-овете, които споменах, са изцяло технически, но с недобър имидж и там отиват да следват деца с по-посредствени резултати от средното образование и от матурите. В България на практика всеки може да запише висше образование.
Понеже виждам, че пак се включиха живеещите в чужбина, от вчерашната дискусия всъщност ми беше интересно как живеят в САЩ и Канада хората с висше образование, но да кажем на по-стандартни позиции - примерно работещи в различни администрации, маркетинг отдели, продажби, от хуманитарните какъв е стандарта на живот на работещи в музеи, социолози, историци и т.н. Все пак, едва ли и там всички висшисти блестят с някакви невероятни постижения. Питам за хора, които не са се втурнали да правят кариера. От написаното от вас излиза, че те не могат да живеят достатъчно комфортно. Ако е така, излиза, че в БГ можеш да постигнеш по-добър стандарт и сигурност дългосрочно, особено ако имаш някакъв старт, осигурен от родители, примерно жилище.
Естествено, понятието "комфортно" е разтегливо, но в момента  семейство работещи в София на изпълнителски позиции с българско образование и добър западен език след начален старт преди 5-6 г. , е съвсем реалистично да имат доход около 5000 лв. чисто, което позволява изплащане на ипотека, курсове и спорт за 1-2 деца, 2-3 екскурзии или почивки в Европа годишно, излизане по ресторанти, клубове 2-3 пъти седмично. Поне за мен това е един среден стандарт на живот без особени лишения. Тук заеми за студентстване, освен ако родителите не са с особено ограничени финансови възможности, на практика се ползват много рядко. От писаното от вас излиза, че такъв тип висшисти в САЩ едвам ще свързват двата края. Така ли е всъщност или не точно? Абстрахираме се от амбициите за собствените ви деца.
Андариел , защо избягваш въпроса кога имаме натиск от родителя? Изобщо не е рядко срещано детето да следва избраното от мама и тати,да докрета до края и да работи съвсем друго, включително и защото е посредствено в областта, в която е завършило. Това в кой спектър от "мама знае най-добре" влиза и ти смяташ ли, че е в полза на детето?
Всъщност последния месец покрай тая тема (а и други събития в живота ми), се замислих дали навремето е бил правилен избора за по-елитен вуз, но по-лоша специалност, вместо по-неелитен вуз но по-хубава специалност, (въпреки, че според мен реално проблемите с българското образование е че е много остаряло като разбирания и ориентираност към бизнеса особено пък техническите специалности (изключая тея свързани с програмиране)). Thinking

# 2 967
Таф, аз вече отговорих на този въпрос.
Придават къщата, която са изплатили за да си плащат старческия дом няколко години и правят завещание ако остане нещо кой и как да го получи, защото иначе държавата взема 50% от имот/ пари.
Сигурно не съм видяла отговора. В момента пътувам, без да съм шофьора и мога да изчета всички мнения. Колко горе-долу от американците завършват жизнения си път в старчески дом? Самите американци, доколкото знам, инвестират регулярно и интензивно в пенсионни и взаимни фондове, застраховки, тези пари не стигат ли за осигуряване на старините?

# 2 968
Аниани, има типове хора, които никога не се замислят дали грешат. Повечето хора изпитват съмнения поне понякога, но това не означава, че няма да настояват на своето, когато се отнася до децата им. Родителят се чувства в правото си да взема решения, касаещи живота на децата му и не обича никой да му се меси или да му дава наклон дали мисли правилно или грешно. Връзката родител-дете тръгва като йерархична и не се знае дали и кога ще премине в равностойна.
Не искам да се заяждам, обаче това е много грозно. Тоест според теб всеки родител възприема детето си като своя собственост? И до кога продължава това според теб? Ако е така както казваш, после не знам защо упреквате хората, които говорят против родителите си в други теми. Ако родителите държат на своите решения за децата си, самите пораснали деца би трябвало да държат двойно повече. И тогава се получава някаква жестока схватка.
Определено не при всички е така, но незнайно защо имаш потребност да мислиш, че всички са като теб.

# 2 969
С това не стм много запозната, но е тренд, който наблюдавам по установени квартали с предимно възрастни население. Продават къщата си като остареят и не могат да я поддържат и се местят в кондо за пенсионери с медицинска грижа или в старлески дом.

На щерката на най- добрата й приятелка, майка х беше мениджър в страхотен и огромен стаемедки дом ( франчайз из страната) и неведнъж сме били канени на семейни празници там. С нея сме говорили на тези теми, но масовият канадец няма пенсия, която да може да покрив вноските на пълна издръжка ( има и субсидии от държавата ако имат само социална пенсия), но масово ми е споделяла, че трябва да се доплащат пари, които идват от къщата.

Общи условия

Активация на акаунт