Термин Юни 2023 💙❤

• 48 733
  • 706
  •   1
Отговори
# 555
Аз се надявах най-после тази година да можем да отидем на ски... Ама май аз ще съм само придружител. Ще се возя на лифта и ще обикалям чайните Grinning

# 556
Здравейте, предстои ми следващата седмица скринг в Надежда при д-р Михова. Прочетох, че вече една мама е била при нея  може ли да споделите дали сте доволна.
Много съм доволна, пусна и мъжа ми и бях ме заедно. Всичко обяснява, прегледа беше около половин час. След няколко дена звънна да каже, че резултатите са ок и няма нужда от пренетален тест. Това се чака кървния резултат, иначе ти дават проценти и резултати -2 А4 листа още на края на прегледа и плюс снимчици 4D.

# 557
Слушайте за вас незнам с топла или студена вода, ама аз докато не източа топлата вода не излизам🤣🤣🤣имам един въпрос към вас, тези които са на минималната работна заплата колко плащат осигуровки, защото сега ме осигуряват на 743 лв на 4 часа, обаче искам да започна и на друго на 4, за да съм с 8 часов работен ден. Ама за 600 лева ще ме осигуряват ми иска 253  левс, не е ли много? И още нещо как изчисляват майчинството ни. То е ясно, че втората година е 750 лева

# 558
Аз се надявах най-после тази година да можем да отидем на ски... Ама май аз ще съм само придружител. Ще се возя на лифта и ще обикалям чайните Grinning

И аз мисля да гледам отстрани. Мислех тази година да се учим да караме ски, но май само мъжът ми и детето ще се опитат Grinning

# 559
Слушайте за вас незнам с топла или студена вода, ама аз докато не източа топлата вода не излизам🤣🤣🤣имам един въпрос към вас, тези които са на минималната работна заплата колко плащат осигуровки, защото сега ме осигуряват на 743 лв на 4 часа, обаче искам да започна и на друго на 4, за да съм с 8 часов работен ден. Ама за 600 лева ще ме осигуряват ми иска 253  левс, не е ли много? И още нещо как изчисляват майчинството ни. То е ясно, че втората година е 750 лева

Майчинството се смята 2 години назад. Мисля, че така или иначе майчинство под минималната не може да се взима. Т.е. във вашия случай, би трябвало и двете години да получавате едно и също.
Някой да ме поправи, ако бъркам.

# 560
Да, за съжаление майчинството няма да се промени за няколко месеца, дори да се вдигнат осигуровките. Аз се осигурявам на минимална. Така бях и с първата бременност. Взимаш си минимална заплата като майчинство. Все пак е хубаво да говориш и със счетоводител да питаш за тая работа с 4/8 часа, защото аз съм си на 8 и не знам има ли разлика после.
А иначе осигуровки + данъци са ти около 42% от цялата сума (така ми е обяснявал счетоводителя) и за това изглежда много.

# 561
В сайта на НОИ с изваден ПИК номер може да се провери очакваното дневно възнаграждение за майчинството, в кой период лицето на каква сума е осигуравано и прочие. Може да се разиграе тези 5 месеца по - високи осигуровки как ще се отразят на бъдещото майчинство, но не вярвам да са повече от 1 - 2 лв./работен ден.
По - добре тези 250 лв. да си ги пестиш и после да си ги харчиш за бебенцето.

# 562
Привет! Вчера ми се появи кафяво зацапване и веднага ни извикаха на преглед - утрогестан вагинално и дицинон. Ако не спре днес казаха че ще ми пуснат някаква система. В 10 г.с. съм и доста съм притеснена има ли някой с подобни зацапвания и колко продължиха?

# 563
Привет! Вчера ми се появи кафяво зацапване и веднага ни извикаха на преглед - утрогестан вагинално и дицинон. Ако не спре днес казаха че ще ми пуснат някаква система. В 10 г.с. съм и доста съм притеснена има ли някой с подобни зацапвания и колко продължиха?

Здравей, аз в 9 г.с. лежах в болница, заради кървене обаче. Беше еднократно, но решиха, че е по -добре да съм на системи, защото имах и контракции, както се изразиха лекарите, чувствителна матка. От тогава съм на утрогестан, но шпа и алеракта. С бебето всичко е  наред. Нямаше отлепяне, което беше най-важното. Повече почивка и бързо ще отшуми!

# 564

Как си?

# 565
Момичета, знам че на пазара има много книги за бременни, но голяма част от тях биха били загуба на време. Искам да ви питам, дали имате препоръчана литература или ревю от някой познат за такъв тип четиво, което да си заслужава и да бъде наистина полезно?

# 566
"Всичко за кърменето" на Хедра.
От всички страни има добри отзиви. Аз я започнах лека полека. В началото всичко толкова лирично е написано, че си поревах Joy

# 567
Книгата на Хедра съдържа много информация и покрива наистина доста въпроси. Бих добавила едно НО, базирано на първата ми бременност/ кърмене - всяка майка/всяко бебе сме личности и като такива сме индивидуални, колкото и обобщаващи да са всички препоръки. Съветите както ми бяха полезни в някои насоки, така и ми донесоха абсолютно излишно и на моменти опасно желание да кърмя на всяка цена, последвано от деградивно болезнено чуство на вина, че не се получава "като в книгата". Няма да навлизам в детайли, но се консултирах с друг консултант по кърмене и на тази жена съм безкрайно благодарна, че заедно положихме усилия да направим каквото е възможно, за да кърмя доколкото е възможно, НО докогато и без повече това да е за сметка на моето здраве - физическо и емоционално. И не, няма да я чета книгата този път. Ако се получи - прекрасно, но ако не, няма да напъвам повече никога както преди докато кървя отвсякъде; докато бебето ми плаче истерично от глад, а аз от безсилие и мъка; докато заспивам на тоалетната чиния или залитам по коридора на ръба на физическото си оцеляване заради кърмене на поискване и цедене денем и нощем, защото щом Хедра е писала, че всички можем, значи можем. Никого не разубеждавам, напротив, само споделям опит от другата страна.

Пожелавам на всички вас да се случи чудото, ако и вие го искате, и да кърмите лесно, безболезнено и докогато решите.

# 568
Според мен като цяло трябва да се подходи по този начин преди изобщо да се започне всякаква подготовка за кърмене.
1. Дали изобщо искаш
2. Дали можеш
3. Нищо не е на всяка цена

Ако отговорът на 1. е Не, значи изобщо няма нужда от такива книги.
Аз искам да кърмя и ще се подготвя чрез съветите от книгата. Ако обаче всеки път ще ми се реве, когато дойде време за кърмене, по-добре изобщо да не измъчвам себе си и детето си. И двамата (тримата-включвам и ММ, защото ще е потърпевш) ще сме изнервени, по-добре да минем директно на АМ. И само да посмее някой да оспорва решението ми...

Засега обаче имам намерение поне да опитам и да направя всичко възможно да се получи. На мен ще ли е за първи път и държа да бъда информирана, а не да разчитам на инстинкта и нескопосани пози и движения.

# 569
С първата бременност и аз четох книгата на Хедра, благодарение на нея успях да поддържам лактация 7 месеца, но не успях да кърмя, малката просто имаше други планове, други особености.
Сега пак бих я прочела, за да си опресня нещата,  защото не се знае този път какво ме очаква.
Иначе от книгите за бременност аз лично не видях голяма полза, май повече притеснения и ограничения ми донесоха.
Бих препоръчала литература за детско развитие, позитивно възпитание.

Общи условия

Активация на акаунт