Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 15

• 44 733
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Ами едно вземи. Аз се презастраховам винаги. Нито тежи, нито пари струва.

Аз също. И актовете за раждане са с мен винаги. Оригинали и копия.
Декларацията- поне 3-4 копия имам винаги.
Не пречат, не тежат; но пък могат да спестят драми и главоболия. Всъщност, са в раницата на дъщерята обикновено.  Да не казвам, че носим и съгласието ни с ММ тя да пътува самостоятелно (оригинал и копия). Всичко се случва, непредвидени ситуации всякакви.

# 481
  • Mars Hotel
На мен никога не са ми искали акт за раждане на излизане от България, но веднъж на влизане в Италия ми искаха документ да докажа, че съм майка на дъщеря ми. Обясних им, че имам акт за раждане в мен, но е на български само, но все пак ми го поискаха. Grinning Ние с дъщеря ми сме с различни фамилии обаче и винаги ни проверяват по-щателно.

# 482
Принципно рядко съм пътувала сама с дъщеря си в самолет ( все сме тримата)  и не помня какво съм носила освен паспорт и декларацията от баща й. И ние сме с различни фамилии, но не е имало кой знае какви проблеми, че да ги запомня.

# 483
Актове за раждане не нося, нито копия. В декларацията са описани всички случаи - сами да пъуват, с мен да пътуват, с придружител да пътуват. Дори да не вярват, че съм майка на децата си, мога да съм придружител. Декларацията е безсрочна. Но самата декларация стои в един джоб с още няколко нейни копия. Така винаги имам подръка оригинал и копие. Иначе трябва всеки път да проверявам, дали имам копие. Ако видя, че свършват ще направя нови.

# 484
Два пъти са ми искали актове за раждане на летище на излизане от БГ когато съм била сама с децата, въпреки че фамилиите съвпадат и нямат право да искат. Вдигала съм панаири и са ме пускали, но не  е приятно. Криви полицаи, лош късмет, ранен полет, недочели хора видели власт. Всичко накуп.
Ей туй. Иначе в електронната система има всич-ко и на теория нищо не е необходимо, освен да погледнат пъномощното. Обаче практиката показва друго.

# 485
Като беше малка дъщеря ми само веднъж ми искаха декларация на излизане и то защото бяхме сами с нея, а тя нещо беше кисела и явно сме им привлекли вниманието.
Като пътуваме из Европа никога не са ми искали акт за раждане, декларация или каквато и да е друга форма за да доказвам, че съм й родител. Винаги гледат нейния паспорт и това им е достатъчно. Австрия, Чехия и Словакия сега имат контроли по границите за да се спре нелегалната миграция и май проверяват всичко подробно. Това е ако пътувате с кола, пък и вие сте бели, жени, едва ли ще си губят времето с вас. Приятна ваканция, Тонка.

# 486
На летищата контролът винаги е по-строг. Там са терористичните атаки. Винаги ми искат декларацията, ако пътувам сама с децата. Пък съм съвсем бяла. С кола граници не съм преминавала.

# 487
  • София
За съгласието е ясно, но относно акта за раждане имах възражения. Ще нося копие.

# 488
  • Пловдив
Никога не съм носила акт за раждане. Всички необходими данни ги има в декларацията,а документ за самоличност е паспорта или личната карта,не акта за раждане. Също и свидетелството за управление на МПС,но само на територията на България.
То остава и епикриза от болницата да нося за доказателство,че наистина съм родила дъщеря ми Simple Smile Simple Smile

# 489
Декларацията на дъщеря ми е с копиран на гърба акт за раждане. Правя го преди нотариалната заверка. Тя пътува с други хора, няма как да носят и акт за раждане. Декларация си изисква само на излизане от страната. Понякога вземат копието, друг път не.
Тонка, аз нашите актове за раждане, граждански брак и кръщенета съм ги ламинирала именно с цел да не станат на баница с годините. Не, че не могат да се извадят копия, ама така ми е по-добре.

# 490
Никога не знаеш какво могат да ти поискат и кога. Препоръчвам да си носите копия от акта.

За около 20 полета до БГ и обратно, два пъти са ми искали документи. Единият път ми поискаха акт, защото не мога да докажа само с паспорта, че дъщеря ми ми е дъщеря. ( тя беше на 1г).

Един път ми искаха декларация, която нямах, но не трябваше да имам..  докато им обясня всичките закони, които не са чели.. с един акт щях да си спестя много време.

Последна редакция: сб, 12 ное 2022, 08:16 от Eli..........

# 491
А и все пак това се прави за безопасност на децата.
Аз нося акт за раждане винаги.

# 492
Винаги пътувам с  дъщеря ми сама защото стоим възможно най-дълго в БГ. Нося декларация с копие и оригинален акт за раждане в найлонова папка, винаги се проверява всичко. Като нови са за 13години в папката. Иначе нов от общината се вадеше и беше 10 лв май

# 493
За съгласието е ясно, но относно акта за раждане имах възражения. Ще нося копие.
Само копие нося и аз. Досега са ми го искали само два пъти и то при преминаване на сухопътна граница, на летище никога. Аз не съм си сменяла фамилията, различна е от на детето, но си проверяват данните в системата и не са ми правили проблем. На КПП Русе са ми искали акт за раждане с думите: "така ще стане по-бързо", но и там не са имали претенции, че съм с копие на акта.

# 494
Само копие нося и аз. Досега са ми го искали само два пъти и то при преминаване на сухопътна граница, на летище никога. Аз не съм си сменяла фамилията, различна е от на детето, но си проверяват данните в системата и не са ми правили проблем. На КПП Русе са ми искали акт за раждане с думите: "така ще стане по-бързо", но и там не са имали претенции, че съм с копие на акта.
Ясно. Никакви сухопътни граници няма да пресичам, само със самолет ще летя.Grinning

Общи условия

Активация на акаунт