Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 15

• 44 736
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Момичета, имам въпрос, тъй като доста от вас живеят в чужбина и предполагам имат опит за това, което ще попитам. Другата седмица с Кати ще летим до Виена. Тя има лична карта, както и нотариално заверено безсрочно съгласие от мъжа ми да пътува извън страната. Трябва ли да носим и Удостоверение за раждане? Аз мисля, че не, но моята приятелка ще носи. Та трябва ли и аз да нося този документ, с риск да го омачкам, защото това ми е болката.

Относно почерпките мисля, че всички разбрахме за какво иде реч и че не е просто почерпка. Когато дъщеря ми порасне и се отдели да живее с гаджето си, да си се черпят и издържат както знаят. На 14-15 години - абсурд! Аз и баща й отговаряме за издръжката й под всякаква форма. И още мога да напиша по темата, но ще се въздържа.

# 466
Не,не трябва да носиш нищо допълнително,ако имената и данните в пълномощното съвпадат с имената и данните в твоите документи,с които пътуваш.

Иначе,не смятам,че всички сте разбрали за какво иде реч,'ма здраве да е.Никога не ме е засягало мнение на хора,извън кръга ми🌻

# 467
  • Deutschland/HE
Момичета, имам въпрос, тъй като доста от вас живеят в чужбина и предполагам имат опит за това, което ще попитам. Другата седмица с Кати ще летим до Виена. Тя има лична карта, както и нотариално заверено безсрочно съгласие от мъжа ми да пътува извън страната. Трябва ли да носим и Удостоверение за раждане? Аз мисля, че не, но моята приятелка ще носи. Та трябва ли и аз да нося този документ, с риск да го омачкам, защото това ми е болката.

Отговорих ти в другата тема, но да кажа и тук Simple Smile Оригиналът на акт за раждане не ти трябва, евентуално копие за презастраховка. Но си направи копие на декларацията на бащата, за да остане при тях екземляр. Това лято дори записаха на него с кой полет летим и за къде.

# 468
Скоро ми се наложи да пътуваме извън страната и при все че има личен документ, актът за раждане си остава необходим, така че по-добре го вземете. Поне на нас ни го поискаха.
А с коментара си за почерпката имах основно предвид това да не се демонизират изолирани актове на джентълменство и/или мачизъм. Разбирам,че на жените сетивата за тези неща са ни много изострени, особено с днешните нагласи на обществото,но не бива навсякъде да ни се привиждат опити да бъдем поставени в унизителна позиция. Защото става гротескно и този ни,бих го нарекла комплекс,лъсва като мида на пясък...

# 469
Здравейте, може ли линк към коректора?

Заповядай Simple Smile Надписа "годжи бери/халоксил" го няма на продаваните в България, а номерата на цвета.

Когато се пътува без единия родител или пък с двамата, но родителите са без брак/с различни фамилии, актът за раждане се носи до 18-годишна възраст на детето, независимо че има личен идентификационен документ - задграничен паспорт или лична карта. Проверява се само на изхода на българската граница, никъде другаде не се интересуват от него. Аз съм направила още в бебешка възраст на детето две нотариално заверени копия на акта (срещу десетина лева всяко) - имат силата на оригинал, и разнасям тях, вече са на баница, но вършат чудесна работа.

# 470
  • Mars Hotel

Няма нужда. Обаче задължително оригинал и копие от декларацията от мъжа ти, защото прибират копието при тях.

# 471
Ако имате сключен брак с бащата на детето, не ти трябва актът за раждане.
За твое успокоение си вземи копие.
Скрит текст:
На мен сефте за толкова години преди месец на паспортен контрол ми поискаха акт за раждане на децата, но като им обърнах внимание, че с бащата имаме сключен брак, казаха- ок, значи не ни трябва.
Както и задължително копие от декларацията за съгласие детето да пътува с теб, защото иначе ще ти вземат оригинала да остане при тях.
Между другото, последните година- две ми прави впечатление, че доста по- стриктно четат декларациите и сверяват данните. Преди сякаш пО отгоре- отгоре го раздаваха. По летищата това.

# 472
  • София
Благодаря ви за отговорите! Hug
Взимам съгласието - оригинал и копие, личната карта и копие на акта за раждане. Оригиналът ще си остане вкъщи. Ако се заядат, да ми покажат къде са им написани изискванията за набора от документи. Аз не чета мисли. Blush

ТиЛи, имаме сключен брак. Всички сме с еднакви фамилии, дано това ги успокои. Grin

# 473
На мен за 10 год не са ми търсели веднъж Акт за раждане.И пълномощно не търсят,но е заради друго.
Но за разлика от всичко казано,на излизане от Холандия,винаги питат къде е бащата или майката на дъщеря ми.Показваме пълномощното,кивто си е преведено.
Явно е частен случай.

# 474

НЕ трябва да носиш акт за раждане, но на практика шансът да попаднете на крив полицай на паспортен контрол е 50 на 50. Заяждат се много, особено при различни фамилии на родител и дете. Тоест вземи си акта, вземи и копия на акта, вземи нотариалното съгласие и непременно 2 копия, за да не ти вземат оригинала. Оригиналите трябва да са с теб задължително. Ще ги сложиш в джоб с гръб и няма да ги смачкаш.

Разбира се, всичко това е отговорено нагоре, но новите отговори ми излязоха след като публикувах. Извинете за досадното повторение.

# 475
Никога не нося актове за раждане на децата, когато пътуваме без мъжа ми. На българската граница показвам декларацията и им давам копие от нея. Това е. В декларацията би трябвало да е описано, кое какво. В нашата обща и за 2 деца е написано, че ние разрешаваме децата да пътуват с всеки от нас поотделно или сами с друг придружител. Имената ни съвпадат. Затова ли е проблемът, че фамилните ви имена не съвпадат?

# 476
Два пъти са ми искали актове за раждане на летище на излизане от БГ когато съм била сама с децата, въпреки че фамилиите съвпадат и нямат право да искат. Вдигала съм панаири и са ме пускали, но не  е приятно. Криви полицаи, лош късмет, ранен полет, недочели хора видели власт. Всичко накуп.

# 477
... на практика шансът да попаднете на крив полицай на паспортен контрол е 50 на 50.

Така е. Затова не се репчете, оставете ги да си направят проверката и да си свършат работата.
Моя приятелка им се направи на много отворена веднъж и до последно я държаха с детето (в отделно помещение)- да си направят проверката, нали... просто й изпилиха нервите. Пуснаха я да се качи на самолета буквално преди да затворят люка, а гонихме връзки за с няколко прекачвания.

# 478
  • София
Аме не, няма да нося оригинала на акта за раждане, а само копие. В нотариално завереното съгласие са имената и на двамата родители. Всички сме с една фамилия. Ми айде да им се не види и на настроенията на проверяващите. Мьоз, а защо непременно две копия на съгласието да взимам? Едно няма ли да им свърши работа? Навръщане няма да го искат.

# 479
Ами едно вземи. Аз се презастраховам винаги. Нито тежи, нито пари струва.

Общи условия

Активация на акаунт