Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 15

• 44 724
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Блу, сега разбрах защо те притеснява това и просто бих уважила желанието на моето дете, без да давам обяснения на другите деца и майките им. Трудно решение е особено ако винаги са канени и сте близки, но децата и хората се променят, както и приятелствата и симпатиите.

# 511
Детето има РД и би трябвало то да е в центъра на всичко! Бих се съобразила с нейното желание, а коя майка какво би си помислила, си е мой проблем.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 19:54 от Г-жа Рамацоти

# 512
Блу, ситуацията не е идеална, но дори сега, след всички подробности и уточнения, пак съм на първоначалното си мнение - нека детето да празнува както иска. Рожденичката почти е узряла да постави разумни граници с конкретното дете,  но има нужда да придобие още мъничко опит и преживявания, за да вземе решение.
Както и преди съм писала - позволявам на тийновете ни да взимат сами решения и да носят отговорност за грешките си, насочвам  ги рядко, невидимо и отдалече.

# 513
Аз също бих се доверила на преценката на детето си, Блу. Очевидно дъщеря ти е преценила кой вариант е най-добрия за нея и умело е отделила дразнителя. Догодина тази приятелка може да изпадне от групата.
Весел празник на детето!

# 514
Блу, не бих нарекла "някой си" твоето дете в никакъв случай. Ситуацията с обсебваща приятелка е много деликатна и съм сигурна, че ще намериш правилното решение защото ти най-добре познаваш детето си.
Изразих мнение като майка на дъщеря, в чийто бивш клас също се деляха момичетата на групички, а тя го играеше обединител (като една типична Везна), после страдаше.

# 515
По казуса с рождения ден. Аз не разбрах дали едното празненство, на което е поканено детето Х ще е само то гостенче или ще е с друга компания, различна от празнуването с останалите деца.
Ако са две различни компании е по-приемливо, обаче ако на едното празнуване е само Х, а на другото-останалите приятелки, по-добре изобщо не канете Х. Никой на никого не е длъжен за личния си празник, но и да се правят компромиси варианти ми идва малко лицемерно. Все пак, празникът е на детето, както то иска, но ако ще кани Х отделно, то като разбере, пак може да има драми и неприятни отношения.

За другата майка, колкото и да сте близки, важно е усещането на децата какво е към момента и доколко те се чувстват близки.
Имах подобен случай, дори два тази година от другата страна на ситуацията. Не съм се сърдила, детето ми пък съвсем, само си поговорихме, че не може като е за това си ми близък, като е за онова-не си. Но вероятно казусът  е със съвсем различни причини и последствия.

# 516
Съгласна съм с мнението на Светкавица.
Ако моето изпадне в подобна ситуация, бих и казала даже, да бие шута на Х, и да си гледа по - приятната компания. Какво като навремето съм била по - близка с майката на Х, това не би ми попречило, да се отдръпна изцяло, напротив, с кеф ще и бия и на нея шута. Тва донякъде ми прилича много на едно дете което познаваме, и още рано - рано, докато бяха малки, говорих и обясних на моята, че това не трябва да го допуска. Сега след няколко години, разбра колко е по - добре, че спря да и се води по акъла. Когато е тук пак излизат, но моето изобщо не и пука дали ще я зареже за да се прибере.
Мисълта ми беше, че по никакъв начин не трябва да изпитвате нещо като вина или да се чувствате неудобно. Нека детето си покани компанията, а другото обсебващо, ако и когато се видят, може да я почерпи с бонбонче.

# 517
Детето да си прецени.С моя  приятелка се канехме 10 години по рожденни дни на децата.От 2 години те не канят моето дете .Всяко дете си има предпочитания и с възрастта те се променят.Не ме е обидило по никакъв начин това и променило отношенията ни с нея.Децата си имат различни приятелски кръгове и не са длъжни да канят дете само защото  майките им са в приятелски отношения.

# 518
Само ще кажа, че моето дете досега празнуваше с "купон", с все по-малко деца всяка година (то последните две бяха и ковидни), а тази реши да се види и почерпи поотделно с приятелките си, които са в три различни училища, някои дори не се и познават, камо ли да са близки. Даже не беше и на самия ден, а по-скоро към края на седмицата. А на самия празник (вторник вечер след 7 ч. училище) искаше да отидем на любимия й ресторант, който посещаваме рядко, във вариант разширено семейство. Честно казано, не ми е хрумвало да оспорвам избора й.

# 519
Вчера обсъждахме РД на малката ни, става на 14 след месец. Каза, че иска на деня да направим нещо специално само семейството, но голямо парти тази година не иска. Вероятно ще излезе на кино с пица или шопинг и разходка с двете си най-добри приятелки, но поотделно. Те двете не се понасят, а нашата дъщеря се чувства добре и с двете момичета, но няма желание да ги събира заедно. ОК съм с нейните желания, важна ми е тя, не другите.

# 520
Отново благодаря за мненията, бяхте ми полезни.
Разбира се, че ще се съобразя с желанието на детето ми.

# 521
Миналият рд не желаеше да има парти, освен цял ден с преспиване с приятелката си у нас, а на деня винаги ходим на семейна вечеря и празнуваме така.

# 522
  • София
Имам питане на коледна тематика.
Както всяка година по това време е страшно чудене какво да подарим на дъщеря ни. Парите са ясни - ще й дадем, но тя иска подаръче-изненада, дори да е нещо съвсем дребно. Гледам някакви подаръчни коледни кутии, но масово са с бутилка вино, шоколади, бонбони и подобни. Да са ви попадали някакви тийн комплектовки от тях?
Моята скоро има и имен ден, като й взех подаръчен комплект коледни чорапи на Пирин хил - много са хубави и качествени. Тя си пада по всичко коледно и се надявам да й харесат. Но за самата Коледа удрям на камък...

# 523
Само за разни подаръчни комплекти с козметика или подобни се сещам, виж в сайтовете на Нотино, Дъглас, Сефора...Комплект за маникюр? В нотино гледах сетове с парфюмни мостри. Сетове на Ариана Гранде имаше някакви в Дъглас.

Не обичам да подарявам козметика и парфюми аз, но единия коледен подарък на малката ще е парфюм, който разбрах че иска. И кутия за бижута ще подаря. Още една -две дреболии ще измисля, че има и РД и ИД през декември. Коледния и календар е много голям и скъп, затова с другите подаръци няма да прекалявам.

# 524
  • София
Миналата година правих адвент календар за тийнката и ми трябваха много на брой дребни подаръци. Единият беше малка сребърна снежинка-висулка. Много нежна и тематична. И остава за спомен.

Общи условия

Активация на акаунт