Защо родителите ми се държат така?

• 7 166
  • 130
  •   1
Отговори
Здравейте!
Имам нужда от странично мнение в тази глупава житейска ситуация.
Ще започна с това, че със съпруга ми сме финансово осигурени - работим на доста добри заплати и нямаме никакви затруднения - нито да изплащаме заемите си, нито да издържаме децата си, купуваме си различни глезотии, защото можем да си го позволим, дори имаме заделени пари и в спестовната сметка. Това не е хвалба, а много важна предистория на това, което ще разкажа.
Имам брат, който винаги се е държал брутално с родителите ни. И това започна от още в 7-8 клас. Винаги им е казвал и показвал, че те не стават за нищо, не ги бръсне за 2 стотинки. В лицата им е забивал средни пръсти пред тяхна компания, не си вдига телефона, не им помага никога за нищо. Родителите ми не познават двете си внучки, които са негови деца, защото те не ставали и той нямал желание да ги среща с тях. В дома му не ходят, защото не са добре дошли, а ако случайно на някой от тях им домъчнее и реши да отиде да го види, той се държи надменно с тях, показва им всячески, че е подразнен, че е там и те или си тръгват след 15 мин или той ги гони. Мога още много примери да дам, но ще стане доста дълго, а и смятам, че това е напълно достатъчно за да добиете представа какъв е той.
Аз - аз съм пълната противоположност към тях. Винаги съм на среща за всичко по всяко време, майка ми винаги ми е казвала, че аз съм най-добрата й приятелка и че е много щастлива, че си останах в родния си град, защото не знаела какво щяла да прави без нас и децата. Винаги споделя всичко с мен, изслушвам я, помагам й по всеки един възможен за мен начин. Няма ден, в който да не сме заедно. Споделяла ми е, че брат ми постоянно я тормози за пари и тя му давала, сякаш искайки да си купи любовта му. Имаше период, в който плачеше, че един ден като останела на пенсия, той щял да я бие и да й взема пенсията. Аз й казах, че ние със съпругът ми това няма как да го допуснем, затова да спре да се безпокои.
Да преминем на същината...
Майка ми изплати  на брат ми почти целия заем за апартамента, направи му автомивка, защото по негови думи, той нямал какво друго да прави, покри му няколко хиляди към ЧСИ, плаща на ляво и на дясно всякакви разходи, защото на него все не му стигат парите. Все е на ръба, все ще ги върне, обаче не стига, че не ги връща, ами и продължава да иска още и още. Преди около 2 години, след поредната дадена му сума от около 15 000лв, аз вече се изнервих и се скарахме. Но не защото на мен ми трябват пари, а защото е тъпо, нелепо, нечестно той да се държи така с тях, а те всеки спестен лев да му го наливат. Тогава майка ми си направи списък, чрез който искаше да ми обясни, че всичко било по равно. В моята графа беше записано следването ми. Беше сметната по семестри, квартири и месеци. И ето - всичко уж беше по равно, въпреки че дори и да сметне образованието ми - пълен абсурд.
Явно тогава се почувства много неприятно и реши да покрие един наш заем от около 12000лв. Аз й казах, че няма нужда и се справяме, но тя държаше. Така трябвало... Малко след това ние си купихме нова кола и тя след време ми каза, че е обидена, че ни е платила заема, а ние след това веднага сме си купили кола...
В моменти на откровения ми е казвала, че през месец - два му дава по 1000-2000лв, защото все има да покрие някакъв разход, за който не му стигат парите, а е спешно.
После доразви автомивката му - направи му още клетки, които би трябвало да му вадят пари, но уви - той пари все няма. И всеки месец кисне у тях да иска, а тя му дава, за да получи любов за 2-3 дни и след това да се върне по старому.
Преди 3 дни вече се скарахме много сериозно защото му е приготвила нови 20 000лв, защото щял да тегли бизнес кредит и ако не си изплатял някакви други 2 кредита, които имал, като си плати всичко, цял месец щял да яде само ориз. Вбесих се жестоко. А на следващия ден ми звънна дъщеря му, която ми каза, че звъняла на баща си да му даде 20лв, за да си купела нещо от ДМ, но той дори не я изслушал. (Той не живее с децата си и съм почти сигурна, че не им изплаща издръжките…)
Повдигнах въпроса пред майка ми - тя ми каза, че парите били нейни и щяла да прави с тях каквото поиска. Ами да прави - на мен пари не ми трябват, абсолютно честно! Тя знае, обясних й какво ме дразни и след разговор между нея и съпругът ми, тя му е казала, че аз всъщност съм се оказала много злобен човек, че брат ми не бил такъв, а тя от мен това не го е очаквала. Ама чакай малко? Какво очаква?
И вече 3 дни сме в супер обтегнати отношения, звъни ми покрай нещо за децата и после ми затваря телефона без чао. С баща ми ме обвиняват за моята реакция и ме категоризират като злобен човек. Чувствам се пренебрегната и предадена от хората, за които аз давам всичко. На тях не им пука за мен, аз съм им длъжна да приемам, да разбирам, да се съобразявам. Аз съм била човека, на който те можели да разчитат. Аз съм там винаги…Него постоянно го хейтват, майка ми реве и страда заради постъпките му, заради внучките си, а той само да си отвори устата и вадят парите. Иначе все се заричат, че повече нямало да му дадат нищо, че не заслужава заради неуважението му и отношението му към тях, че са обидени как говори особено на баща ми…че на старини нямало да ги погледне, че щял да ги бие тогава…абе отношенията са пълна трагедия…
Много съм обидена от цялата ситуация.
Как бихте реагирали вие, ако сте на мое място и какво мислите изобщо за цялата ситуация?
Искам безпристрастно мнение, но моля, нека се има предвид, че аз наистина нямам нужда от пари и никога не съм им искала.

# 1
Според мен родителите ви изпитват някакво чувство за вина, че не са успели да направят от синът си човек, като вас. Чувстват се един вид некадърни  и с тези жестове към брат ви, искат да компенсират това разчитайки, че той ще се оправи един ден, като му помагат финансово.
На ваше място ще преустановя контакти с тях на този етап, дори и с брат си. Аз отдавна бих теглила чертата. Имате семейство, което трябва да пазите и да сте добре в него.

# 2
За известно време бих спряла да си вдигам телефона. Имаш семейство, любов и пари. Съсредоточи се върху тях. Не си струва да се тормозиш, повярвай ми.

# 3
На прима виста - ти си жена, а той мъжка рожба в патриархална култура. Тук мъжете си ги отглеждаме до 40-50 години. Simple Smile

Определено го има и момента, че една жена да се държи "неприлично" или грубо се наказва в пъти по-строго, отколкото ако мъж се държеше така. Boys will be boys. От жените се очаква по-висок морал.

На последно място - сама пишеш, че ти се струва, че искат да си купят любовта му и/ли така да го променят. На мен ми звучи логично това обяснение също.

# 4
Въпросът не е в парите ,винаги е бил в отношенията. Сега, с този опит в живота, бих и казала да не разчита на мен, има си син, да се оправят нататък с него. Да осъзнае ,че децата му страдат и са  отхвърлени от него и  от нея. Интересно какво работи или доходи има да може да му дарява такива суми.
 И бих прекратила връзка с всички тях. Няма нужда в бъдеще да ми хаби нервите. Сега  е само началото при вас.
 Това няма ефект, дори брат ти да пропадне като не го подхранват, да пропилее всичко, да увисне пак на теб цялата орда, не можеш отказа помощ. Но поне ще имаш едни спокойни години до тогава.

# 5
Права е, че с нейните пари ще прави каквото иска. Но в същото време, единственият начин да помогнеш на някой финансово, е да спреш да му даваш. Вашите сами са си виновни за некадърният си син, и сами го правят такъв, какъвто е.

# 6
Авторке, виж сега, за да е брат ти такъв заслугата е изцяло тяхна , на родителите ти. Те са си го отгледали такъв, безотговорен, разглезен, свикнал всичко да поучава без нищо без дори да им оказва елементарно уважение. Защото той момченцето, мъжкото, ще продължи фамилията и т н. Често срещан е този манталитет, и резултатите са подобни. Ще си го дундуркат докато са живи и ти нищо няма да промениш. Не си струва нервите, гледай си твоя живот и се старай до колкото можеш да ограничаваш вредното влияние на семейните ви отношения с родителите ти.

# 7
Защото е СИН.
А на теб ти е време да прережеш пъпната връв.

# 8
Оф, майка ти е глупачка, да не се обиждаш.
Брат ти е слабоумник и идиот.
Сега къде се е скъсала нишката не знам.
Може би е бил много глезен и не е получил никакво възпитание за да се държи така с родителите, но има страшната наглост да им иска пари.
Границите сами си ги поставяме. Майка ти няма граници. И да я набие, тя ще даде паричките.
Сама си е виновна.
Това, което е трябвало да направи е да приключи отношения с него отдавна.
И не е трябвало да толерира такова поведение. Явно от дете се държи грубо с тях.
Трябвало е да играе тоягата, буквално + и други наказателни мерки.

А ти не си отговорна за брат си, нито за нелепостите на майка си.
Остави ги да се оправят.

# 9
Той им е дете и го обичат. Теб също те обичат, но ти не създаваш проблеми. Той е златното дете, а ти се опитваш още да им се харесаш.
Също вероятно изпитват вина за житейските му неуспехи защото са го възпитали така. И вероятно имат вина. Това непрестанно даване на пари, ще доведе до лош край, но това не е твоя работа.
Ти можеш обаче, да дръпнеш черта и да се дистанцираш. Да сложиш като главен приоритет семейството си и доста по на зад рожденото такова.

Те  ще се оправят. Ти стой на страна. Ако искат да продадат всичко и да му го дадат да го пропилее. Жалко е, ама парите са техни и изборът също.

Болезнено е, но можеш единствено да се дистанцираш временно, докато дойде видов ден. А той ще дойде. До тогава си пести нервите за твоето семейство, а те ще се оправят някак.

# 10
А брат ви къде и за какво ги харчи тези хилядарки?

# 11
  • София
Големи хора са, наистина ги остави да се оправят. Само не се чувствай отговорна за техните избори – правилни или грешни. Те си носят отговорността за тях.
И още един съвет – не бъди винаги на разположение. Дистанцирай се.

# 12
А родителите ви как са финансово? Тези суми, които хвърлят в момента по него могат ли да ги съборят финансово в бъдещето и тогава тяхната издръжка да стане ваш ангажимент? Това ако е възможно да се случи и авторката го знае означава, че проблемът е и неин. Родителите ще взимат от нея пари, ще ги дават на брат й щото така са свикнали и самите те ще живеят в недоимък.

# 13
  • Melmak
В подобна ситуация съм. Моят брат не е чак такъв да не ходи на работа, ноо цял живот бутан от нашите, все му е купувано и то неща от рода на кола като беше студент за да не си ходи до нашия град с влак или автобус.

Като почина баща ми стана страшно, съвсем изплиска легена. Караме се яко и с майка ми, все го защитава, на 40 г с нея живееше и с баща ми като беше жив. Чак тука наскоро сколаса да се изнесе. Пълна мърда, кочина в апартамента и тн.

Няма да навлизам в детайли, авторке, но и аз като теб все оправна с мм 1 лв не сме поискали. А брат ми само цоца и изисква. Майка ми го защитава, аз съм тая която тича за всичко, а той е все онеправдан.

Нищо не можеш да направиш, освен да спреш да носиш на ръце вашите и да се отдръпнеш.

# 14
  • София
А родителите ви как са финансово? Тези суми, които хвърлят в момента по него могат ли да ги съборят финансово в бъдещето и тогава тяхната издръжка да стане ваш ангажимент? Това ако е възможно да се случи и авторката го знае означава, че проблемът е и неин. Родителите ще взимат от нея пари, ще ги дават на брат й щото така са свикнали и самите те ще живеят в недоимък.
Защо да е нейн? Ако те ги дават на брат ѝ, значи могат да си позволят да дават пари.

П.П. Преди години бях в подобна ситуация. Даже по едно време се чудех и маех как да дам на брат ми пари, но да му попреча да ги пропилее. Майка ми също му даваше. Доста бързо се усетих и казах "стоп", като я предупредих, че ако тя избере да продължи, да се оправя.

Общи условия

Активация на акаунт