Защо родителите ми се държат така?

• 7 183
  • 130
  •   1
Отговори
# 120
Родителите се държат така, защото така им е добре, харесва им, те така разбират живота. Промяна няма да има от тяхна страна. Промяна няма да има и от твоя, защото са ти “кръвчица”, мили са ти и ще правиш всичко както до сега, в ущърб на семейството ти.
Ти остави семейството, но авторката вреди най-вече на себе си. Вместо да е щастлива с хубавото си семейство, тя е изнервена и не може да изпита удовлетворение от постиженията си, само защото мама го играе енергиен вампир.
Ще ме прощаваш, авторке, но е точно така.

# 121
На авторката ѝ е важно основното ѝ семейство, там влага сили, енергия и интерес. Мъжът и децата са някакво допълнение, нещо по-маловажно.

# 122
Помните ли историята от библията за блудният син, който си поискал бащиното наследство? Отишъл в далечна страна. Живял безразсъдно. Пропилял всичко. Настанал глад. На прасетата давали да ядат, на него не, но той се разкаял горчиво. Решил да се върне при баща си, като му каже, че съжалява и че е съгласен и слуга да стане. Но вместо баща му да се ядоса, той като го видял да се връща поръчал да му донесат хубави дрехи, пръстени, да заколят най-хубавото животно. И тогава брат му се ядосал, защо за него, който цял живот е бил покорен и е работил и го е слушал, никога не e организирал пиршество, не e клал най-хубавото животно, а за него, който му пропиля имота прави всичко. Радва се сякаш повече.
И гневът на по-големият брат е в известна степен разбираем, но това, което той не разбира е, че брат му се е разкаял и бащата отново има двама сина. А 'добрия син' е винаги с него.
Като родители сме милостиви към децата си и сме склонни да им даваме втори, трети, пети шансове, с надеждата детето да се промени и покае. А приемаме за даденост покорните и безпроблемните деца.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 21:11 от metal.vixen

# 123
На авторката ѝ е важно основното ѝ семейство, там влага сили, енергия и интерес. Мъжът и децата са някакво допълнение, нещо по-маловажно.

Брей какво смело и грозно заключение…
Просто в момента съм описала проблема, който имам с родителите си. Не коментирам съпругът и децата ми! Няма нужда да намесвам и тях в тази тема или трябваше? Но това далеч не означава, че са ми маловажни!

# 124
[quote author=hechicera_

Според мен, в моя случай, майка ми се окачествява с брат ми - прилича външно на нея, по характер е по-интровертен, смотаничък, мълчалив, точно като нея. Цял живот слушам как съм копие на баща си, по някакъв начин вижда в мен него (външност и характер) и просто не ме приема за своя.
[/quote]

Това ме накара да се замисля. И аз винаги съм слушала, че приличам на тях  (рода на баща ми), а брат ми на нас (рода на майка ми). Явно го играем ние и вие.

# 125
Всъщност, братът е по-голям и и показва значителни слабости, това е възможната причина. Изследвания показват, че майките предпочитат първородния син, а бащите малката дъщеря. Близостта и чувството на еднаквост също е причина, но е голямото различие и слабост (също болест) може да е причина. В крайна сметка причината е в родителите, а не в предпочитаното дете. Понякога те виждат в него път за реализиране на собствени желания. В този случай мисля, че е първородния неспособен син.

# 126
Не мисля, че само полът има значение за деленето от страна на родителите. Може да го има и при две деца от един и същи пол. Приликата, както се каза в предходните изказвания, също може да е фактор. При ММ пък наблюдавам обратното - точно него смятат за длъжен да е винаги на линия за работа, помощ, всичко. Той като по-голям, не е свикнал много да противоречи, вкл.и на по-малката си сестра. Към нея пък никой не смее гък да каже, все страх да не я ядосат, да не я разсърдят, всичко й се изпълнява. Това може би е възникнало на принципа - ти си по-големият, ти трябва да отстъпиш и така до големи. На нея се е дала властта да командва и така си командва и родители, и в нейния си дом. Всички й треперят. А батко й е работното добиче.
Така че, защо родителите се държат така, авторката трябва да си изследва и осъзнае според тяхната ситуация още от детските години. Спомена се и за заплахи от брата към родителите, не е изключено и страх да ги движи, за да му угаждат.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 00:13 от Wild Wind

# 127
Стигам до извода, че нито полът, нито редът на раждане имат значение, а кое е било по-мрънкащото дете. На него винаги му се угажда, за да спре да хленчи и да се инати и така до...старини.

# 128
  • Варна
She_, дистанцирай се. Намали комуникацията и  мислите си към родителите се. Те ще защитават сина си , дори да ги пребива брутално. Много грешна бг психология е да се отделя специално внимание и средства към по- аморалния, некадърния или неблагодарния. Обвързаността с тези сложни и неприятни отношения могат да съсипят семейството ти, затова помисли. Явно мъжа ти е толерантен и те подкрепя. Но би могъл да поиска по- крайни решения от теб.
Не знам родителите ти откъде разполагат със суми  да погасяват кредити ? Но рационално би било да обгрижват децата на този паразит.
При вас има нарушение на отношенията. В случая ти си като майка, която иска на предпази децата си ( родителите) от вредни решения. Ти си даденост и опека за тях. Знаят, че ще се отзовеш и ще им помагаш безвъзмездно. Насочили са всичките си усилия да поправят блудния син, който се е провалил . Ти трябва да се противопоставиш на това.
Остави ги , за да разберат , че грешат. След време брата ще паразитира и изисква от теб. Рискуваш личното си щастие заради чужди грешки.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 11:43 от Viviana91

# 129
Дистанцирайте се категорично.Аз,понеже не съм много добричка,при следваща молба за нещо,бих отговорила.....Понеже съм зла,няма да го свърша..

# 130
Стигам до извода, че нито полът, нито редът на раждане имат значение, а кое е било по-мрънкащото дете. На него винаги му се угажда, за да спре да хленчи и да се инати и така до...старини.

Това си е добре известна истина. Оттам идват поговорките "The crying baby gets the milk" и "The squeaky wheel gets the grease". Аз лично не бих се намесвала в тези отношения, майка ми да си харчи парите за каквото си поиска като е толкова гламава. То и не виждам какво може да се направи, щом е говорено и тя пак не разбира. Един ден като се пенсионират родителите и ако братът е агресивен и ги тормози, има вариант вие да държите парите от пенсиите и да плащате сметки и да им давате за ежедневни разходи, така че братът да няма какво да им вземе. И бих ограничила контактите за момента с всички, мразя драми и да се напрягам излишно.

Общи условия

Активация на акаунт