Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата ? - 15

• 44 996
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
При нас времето не стига за нищо. Училището е целовдневно, прибира се след 17 часа. Събота ходи на бокс, в неделя на урок по рисуване.

И при нас е целодневно. До 15,50 са. Приключват с допълнителните неща към 17.30- 17.40, към 18 е в нас. Хапва нещо набързо, сяда да учи, вечеря, пак учи и напоследък си ляга преди мен (да се разбира, че в 22 е в кревата), а принципно няма установен конкретен час за тези работи; преди заспиваше между 23.30 и полунощ. Сега в 22.30 обикновено е заспала. Сутрин става в 7.30. Събота често е ден за състезания, една сал неделя й остава, но тогава също основно учи.

# 91
Мисля,че само четящите тийнове не са още съвсем тийнове😊Има време и за вас,мами,наслаждавайте се на момента❤️
Аз съвсем ясно помня границата между дете и тийн при дъщеря ми.Беше ми се наложило да съм в България за месец.Оставих дете,четящо като лудо,играещо си с Sylvanians и някакви специални поръчкови кукли/казвам го,защото казах на баща и,че това ще е сигурно последното и искане към Синтер и от догодина няма да е наивно детенце/,след месец намерих тийн в пълния смисъл на думата.Бях изпуснала плавния преход и ми дойде изведнъж.Макар,че аз пък помня как за една нощ престанаха да ме вълнуват играчки.
Тази година,след години прекъсване,сама поиска да поднови пианото и балета.Много ме радва това и тя го знае.Единствено с драма не е правила прекъсване.
Иначе тренира хокей сега,два пъти след училище и задължително мач в събота.След мача има 2 часа часове по драма.Почива само в неделя.
Понеже вече не иска да излиза с мен от мин седмица има задължения към мен-2 пъти в седмицата кара ролери и колело с мен и веднъж в месеца ресторант.Аз си го искам това време с нея.Като не ми го дава доброволно,я задължих😊
За вкъщи сме се разбрали да вади съдомиалнята,но често се скатава.Или да прибере от сушилнята дрехите.Но пък тогава,аз не намирам моите.Бях казала,че започна да ми носи дрехите.

Последна редакция: пн, 03 окт 2022, 16:12 от red soul

# 92
Може би  е хубаво да уточняваме децата ни на каква възраст са, цащото си е фактор.
Нашата тиЙнка е на 17.  Много обича за чете, тази и страст не е преставала инкога.
Иначе относно задълженията вкъщи- имат ги отдавна с брат й, който в момента е на 13 (и също е от четящите).
Слагане/ вдигане на маса, вадене на миялна, подреждане на техните си гардероби  и стаи, оправяне на кревати сутрин- основните неща, които правят от години и които са по подразбиране. Ако ги помоля за нещо допълнително, реагират според настроението и ангажираността им, но като цяло не отказват.

# 93
ТиЛи,
Аз все още се потрисам, когато български родители ми кажат, че нямат против тийнейджърът им да пуши наргиле вкъщи, защото имало без никотинови смеси, същото е и с разните е-цигари.
Колкото до външния вид - и тук ги има всякакви.
Насила никой не излиза с мен. Сами проявяват желание и да си говорим, и да излизаме. Просто формата и времето се променят. Нормално е.

# 94
Е,аз натискам и излиза.Така ходим и по музеи и събития.Първо мрънка,после е супер доволна.Хлапета са си още.
Аз няма да се оревъзнасям как детето ми е пврфектно и имам перфектна връзка с него Изобщо не вярвам в "демонстрирането на перфектност",щото ако си честен и се разровиш,хич няма да излезе идеалната перфектност.
Аз имам едно дете.Винаги съм бил внимателен,слушащ и присъстващ родител,каквото и да ми е било Сега си взима  времвто с нея,до комента в който ще нине тийн периода и тя ще предлага.
 сама.
До тогава нямам намерение да абдикирам и да изпускам нещата във връзката,за да я чакам да узрее.
Дъщеря ми също много чвте,но сравнено с преди не е.

# 95
Няма идеални семейства. Или деца. Това ясно.
Синът ни също понякога мрънка в началото като тръгнем да излизаме, после не иска да се прибира.

О, и в чужбина има доста разкрепостено поведение и на тиЙнове, и на родители спрямо тях.
В предишния клас на дъщеря ни имаше майка, която доброволно от познати набавяше на дъщеря си (15 годишна по това време) силни антидепресанти, купуваше й цигари, впоследствие нямаше и нищо против "детето" да си павка трева в стаята. Бащата като се усети накъде върви отрочето му, поиска урина за тест, майката даде вместо нея.
В същото време въпросната жена е от доста известните в страната инфлуенсъри и лайф- коучове, семеен терапевт. Май и друг път съм писала за тях тук, не помня вече.

# 96
Дъщеря ми е в частно училище.Скъпо е и там не са случайни.
Е,казва ми как пушат,не само никотин.
Вече спрях да се впечатлявам от пушещи канабис майки на детската площадка или бутащи детската количка с бебето.
Съседите ни са тату студио.Когато всички са на работа,миризмата на канабис се усеща и в къщи.Хубавото е че точно тая масовост,направи рака че ря да не понася изобщо миризмата.
Ама не е само канабиса.Тук е куул и да си всичко друго,само не е и класически сексуално ориентиран.Тука вече стъпвам по чорапи..

# 97
В частните обикновено е по- зле, защото става дума за дизайнерски дроги, при това в по- сериозни количества. Описаната от мен случка е за дете от частно училище, въпросната съвсем не е случайна и именно заради това и никак не й пука. От една страна разполага със средства, от друга- майка й е ОК с поведението и зависимостите й, от трета- връзките на баща й, тя- единствено дете.
Та ги има подобни и в "чужбина", особено от една възраст натам.
Но е факт и че сред тинейджърите патешките устни, тоновете грим, провокативното облекло се забелязват доста по- рядко.
Писала съм, преди няколко години щерката беше залитнала да се гримира. Дойдохме си за ваканция до България, като видя какви нелепици се разхождат по улиците, й секна желанието. До това лято, когато ме помоли заедно да изберем ББ крем, пудра, спирала, руж, четки за нанасянето им. Реално, ползва само спиралата към момента и ББ крема, но рядко. А, да- и гел за веждите, безцветен.
Сега- засега доста споделя с нас. Не понася трева, пък и има пред очите си пример до какви състояния може да те докара употребата й (въпросната съученичка), както и последиците от консумацията на такава.
Наскоро ни сподели, че е пушила цигара ("обикновена", с тютюн), не й е харесало. Понякога консумира бира.
Аз като се сетя на 17 какво диване бях...

# 98
Аз тук,за цялото време съм видяла точно две пипнати гротески Едната е възрастна съседка,която се опитва да спре времето,но от опъване,очите и са почти перпендикулярни вече.
В България в това отношение е кошмар.

# 99
Нашата е в елитна гимназия и онзи ден пак я попитах - никой от съучениците й не пуши дори обикновени цигари. Ходели на кафе след училище и 2 момичета си поръчали КАФЕ. Анатема, веднага останалите започнали да обясняват колко е вредно на тази възраст - 15г. Като цяло си живеят тинейджърският живот, който ние сме имали навремето. Изглеждат много мотивирани и целеустремени - искат да са доктори, адвокати, копи-райтъри, ИТ и по-интересното е, че още от сега знаят как да го постигнат. Посещават заедно лекции на вече завършили тази гимназия успешно реализирани младежи и тези малките много се нахъсват.
Немога да си кривя душата, има училища и деца точно като в БГ - грим, прически и с дамски чанти в клас. Но те са изключително малко.
Моето дете мрази спорта. Наистина го ненавижда, но се старае в клас заради общите резултати. Много години загубих за да я привлека и нищо не й харесва, нищо не е тренирала с постоянство.

# 100
И аз мисля, че дъщеря ми не харесва спорта, но не заради самата физическата активност, а заради агресията и шумните треньори, особено последното. Тук футбол и ръгби са много популярни, вкл. и сред момичетата. Донякъде я разбирам, от друга страна ми се ще да го приеме като някакво предизивкателство, с което да се справи.
Намерих класове по зумна наблизо, но нямат тийн група. В един фитнес има класове за деца 11-16, но като локация изобщо не ме устройва.

# 101
Дъщеря ми играят хокей с холандски момичета.Тя е в английско училище тук.Изкл държат на възпитанието и отношението към другия.Веднъж присъствах на целият мач.Холандския отбор крешяха,обиждаха и псуваха,начело с треньора.Децата бяха сащисани В родителската уотс група за хокей се вдигна въпроса.Треньора ни,холандец,каза"Знам,съжалявам,такова е"
И аз мисля така-това е суровия външен свят,в който децата няма да ги галят с перо и те трябва да свикнат да се оправят във всяка ситуация и с всякакви хора.

Последна редакция: пн, 03 окт 2022, 21:41 от red soul

# 102
Блу, нетбол не й ли харесва? Не е груб или особено "контактен". Дъщеря ми беше много запалена, все още й е страст, но за съжаление няма къде да го практикува.

# 103
Блу, нетбол не й ли харесва? Не е груб или особено "контактен". Дъщеря ми беше много запалена, все още й е страст, но за съжаление няма къде да го практикува.
Има към училището ѝ, но го водела най-вресливата учителка по физическо, пък и било в деня, в който остава на creative writing. Винаги има оправдание, а вкъщи е много активна физически, дори на моменти се притеснявам да не е хиперактивна.

# 104
  • София
Дъщеря ми засега изпитва отвращение към цигари. Димът й е отвратителен. Газирани напитки дори никога не е пила, защото също й били отвратителни.
До училището им има Старбъкс и ходила да си купи тиквено лате, но без кафе. Joy Продавачката я попитала дали има предвид без кофеин, моята обяснила, че не обича кафе. Останала си без лате-то. Grin

В събота ходихме до дерматологичен център за белите твърди подкожни образувания по брадичката й. Не са милиуми, а мастни кистички, образувани вследствие на упорити комедони, които са запушили порите. Не могат да се махнат с натискане. За тази цел с един уред й ги пробиха и сега ги маже с един крем, като бялото трябва да изтече.
На едната бузка има малко петно акне и го третираха с лазер. Ще я водим на още няколко процедури. Додоха ни и рецепта с медицинска козметика за третиране на кожата.

Иначе Кати е много доволна от момичетата в новия клас. Казва, че няма кифли и високомерни, не си мерят телефоните и марките - нещо, което и в предишното училище го нямаше, и от което съм изключително доволна. Децата са добронамерени и приятелски настроени. Вече ходиха два пъти на кино, на хапване след училище. За довиждане се прегръщат и дъщеря ми е очарована.

За момента единственият "грях" на маята мома е гел лакът. Ноктите й обаче са с нормална дължина, защото не бих я пуснала да ходи с нокти като на граблива птица на училище.

Общи условия

Активация на акаунт