Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво се случва, ако дъщерята на приятелката на баща ми плаща наем вместо вноски по ипотечния кредит за апартамента?
Какво означава, че при живи хора няма наследство?
Какви права имат собствениците на имот по време на живота си?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво се случва, ако дъщерята на приятелката на баща ми плаща наем вместо вноски по ипотечния кредит за апартамента?
Ако дъщерята плаща ипотечните вноски от името на майка си, а не от свое име, тя няма да има право да претендира за по-голям дял от собствеността върху апартамента. Правото на собственост зависи от това как е записано в нотариалния акт, а не кой плаща вноските. Освен това, ако тя плати всички вноски, това може да й даде основание да поиска увеличение на дела си, ако може да докаже своя принос за покриване на имуществото.
-
Какво означава, че при живи хора няма наследство?
Терминът „наследство“ се отнася до имуществото, което остава след смъртта на собственик. При живи собственици, като вашия баща, собствеността реално не е наследство и собствениците могат свободно да разпореждат с нея - да я продават, даряват или ипотекират. Установената собственост е важна, но активите остават под контрола на собствениците, докато са живи.
-
Какви права имат собствениците на имот по време на живота си?
Собствениците на имот имат абсолютни права да разпореждат с него, включително правото да го продават или даряват. Доколкото имотът е законно притежание, те не са задължени по закон да осигурят наследство на своите деца при смърт. Важно е обаче да се знае, че собственикът може да направи каквото счита за необходимо с имота си, без да се съобразява с бъдещи претенции.
-
Как да се справим със ситуацията, ако дъщерята на приятелката на баща ми иска да остане в апартамента след изтичане на договора за наем?