СЕДМИ клас започна ударно

• 50 153
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Извинявам се, че ще се върна на темата за АК, но снятам, че специална подготовка за АК не е необходима и държа на това мнение. Голямата ми дъщеря влезе така и дори завърши това лято 😂
 Ако детето се е готвило сериозно за НВО, няма нужда да ходи на допълнителни уроци. Писането на “есе” е нищо повече от писане на съчинение по зададена тема, което се учи от 5 клас. Тестовата част не е направена, за да се реши на 100%, времето не е достатъчно. Децата трябва да знаят, че ако попаднат на трудна, овъртяна или научена задача трябва да я пропуснат и да минат на следващата, да гледат отговорите и без да решава да изберат най-вероятния и други подобни трикове.
Съветвам ви да отидете на отворените врати и да слушате внимателно какви съвети ще ви дадат за подготовка, да дадете на детето темите за есе от минали години, за да се упражнява.

Днес бях на родителска среща. Децатаа имат по 12 оценки по БЕЛ и Мат 😂.

# 406
Дали е необходима е едно на ръка. Съвсем друго какво се случва реално. И за кого не е необходимо също е тема на дълъг разговор. ПЧМГ, СС, СМГ не ги коментираме. Да не говорим, че в Лого 3 и Кортезов групите са пълни с ученици на Света София, така както идват от добро училище и не е необходима допълнителна подготовка.
Съчинение по зададена тема малцина деца пишат в клас. При нас това се е случвало не повече от два пъти от 5 клас насам.
Есе се изучава в 8 клас. Разни раздели, които се падат на теста се учат след датата на изпита. Този рефрен, че теста е така направен, че да не може да се реши на 100% го знаем. Но значи ли това, че нарочно дават неизучаван все още материал? Ами ей затова са пълни групите в Лого за едни над 5К за цялото обучение.

# 407
  • София
Ами днес докато чаках на опашките за РС слушах родителите, които се оплакваха и от Лого, от Хасъмска и т.н., че не виждали смисъл от тези школи, нищо различно не научавали и прочие, ама отрочетата ще ходят, защото всички ходели. И за това не е виновен Колежа, а родителите.
Едната част от изпита е съчинение, не есе. Децата в 7 клас трябва да са учили да пишат както съчинение, така и съчинение-разсъждение.
Колкото до това, че давали неизучаван материал, не знам от къде ти информацията, след като тестовете никога не виждат бял свят. Предполагам , че визираш случая 6 години,  когато бяха дали една задача от неравенства, които се учат в края на 7 клас и в много училища този материал не беше преподаден. По една случайност дъщеря ми кандидатства същата година и коментираше, че неравеството било почти два реда и с такива числа,  че било абсурдно да си губи времето и директно пропуснала, нищо, че знае как се решават.
Пак казвам, гоненето на 100% на този изпит е погрешна стратегия. Важна част от изпита е детето да съобрази кои задачи да решава и кои да подмине. Та в тази връзка, да смятам, че може да се даде задача съдържаща непреподаден материал, или такава с безкрайни хамалски сметки, които да изядат времето, или сложна геометрична, която изисква много време за решаване.

# 408
  • София
Децата от МГ или ходили с години по математически състезания нямат нужда от допълнителна подготовка за АК, защото вече имат няколкогодишна такава.

# 409
Малко да ви отклоня от темата за АК….
Моля препоръчайте ми достатъчно добро помагало с примерни матури по БЕЛ. Синът ми има няколко сборника, включително и на Веди, но искам за тренира модела на целия изпит от-до в домашни условия.
+ сборник или помагало само за текстове за преразкази.
Благодаря предварително!

# 410
Моля препоръчайте ми достатъчно добро помагало с примерни матури по БЕЛ. Синът ми има няколко сборника, включително и на Веди, но искам за тренира модела на целия изпит от-до в домашни условия.
Благодаря предварително!
Аз съм взела помагалата на Регалия, но тестовете започват от януари. Тестовете са формат на НВО, има листове в които се вписват отговорите и самите отговори.В училище работят по БЕЛ на Бг учебник

# 411
Благодаря предварително!

По мое скромно мнение, подходящи за целта са помагалата на издателствата "Просвета", "БГ Учебник" и "Маре", защото са съобразени с изучения до съответния етап материал по български език и литература. Сборник, с указания за трансформиращ преразказ и текстове,  имат изд. "Скорпио". Иначе почти всички помагала, които са за подготовка за НВО, съдържат 2 модула и в тях също има текстове за преразказ. Виждала съм сборник с пробни НВО и на изд. "Педагог 6", но честно казано нямам впечатления от него. Помагалото на Регалия по литература ми се стори с доста авангардни трактовки на произведенията и с твърде екзотични въпроси към тях, затова съм леко разколебана относно ползата от примерните им тестове.

# 412
Това бих препоръчала аз:

# 413
Аз и взех на Регалия, всички книги за подготовка и тестове по БЕЛ и МАТ. Мисля, че са ОК.
За Веди един минус от мен, взех само за подготовка по Литература, освен, че е на вестникарска хартия и с дребен шрифт, не ми
допадат разработките.

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 21:54 от Krasivost

# 414
Дами, да попитам - разпознавате ли този тест от кое помагало е: https://prikachi.net/image/20221106-115025.8kBMJE

# 415
Дами, да попитам - разпознавате ли този тест от кое помагало е: https://prikachi.net/image/20221106-115025.8kBMJE
Въпросите, които сте снимали, са от тест №2 (Добри Чинтулов. "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене") от частта за тестовете по литература в помагалото на изд. "БГ учебник" - "24 тематични теста по български език и литература за 7 клас", което Дидева беше посочила по-горе.

# 416
Днес отметнахме първите два присъствени изпита в "Междучасие"  - сега започва чакането на резултатите и рецензиите. Не, че са ми от съществено значение - на този етап показване на знания мога да приема с компромис, по-важно ми бе да усети формАта като време. Догодина вече ще съм с повишени изисквания за точки.

# 417
И ние бяхме днес на БЕЛ в Междучасие. Да ви попитам как разбирате, че работите са проверени и от къде се взимат. На моята дъщеря не й е стигнало времето да си провери преразказа, бил по-дълъг, поне тя така каза.

# 418
При нас днес провал-аз обърках часа и синът ми влезе само за 2 част по МАТ.Решил 1 задача и си тръгнал.Другите били трудни.🤷🏻♀
Каза, че нищо не могъл да реши и повече няма да ходи на никакви пробни матури.

Последна редакция: нд, 06 ное 2022, 21:21 от ДХ3

# 419
Не е ли било само алгебра? Може все още да не са взели конкретния материал в училище.

Общи условия

Активация на акаунт