Генетични и имунологични проблеми - тема 19

• 59 999
  • 779
  •   1
Отговори
# 225
Mimeto, не знам за Щерев, в Геника знам, че правят кариотип, но малко по-скъпо и знам, че е хубаво такъв тип изследване да се пуска в генетична лаборатория. Но искам само да информирам хората, които евентуално мислят да псукат или чакат резултати от НГЛ, че там в момента има някакво забавяне на изследванията, защото някоя си друга лаборатория не работела и всички изследвания били прехвърлени към тях. Моят кариотип през април излезе за 2 седмици, а сега на ММ резултатите още не са готови, а мина повече от месец и днес му казаха, че дори не се знае след седмица - две дали ще са готови.

# 226
Кариотипа е много старо изследване, за което не е нужна и някаква супер нова техника. Та моя съвет е само за кариотипа - където е най-евтиното! Правила съм в Малинов.

# 227
В Геника кариотипа е 320 лв на човек доколкото четох и ако съм се ориентирала правилно.Мен ме притеснява, че срока за резултата е 40-60 дни, което е много според мен.Затова искам да се ориентирам да го направя другаде

# 228
Кариотип се пуска само в специализирани генетични лаборатории, иначе не можеш да разчиташ на резултата. Моя го пуснах в Турция, иначе в България бих избрала НГЛ или Геника. Имаше някаква клиника в Пловдив и на всички имаше някакви измислени отклонения 😅 Много е важно да изследват всички хромозоми.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 21:39 от Kactus

# 229
  • Sofia
Кариотип се пуска само в специализирани генетични лаборатории, иначе не можеш да разчиташ на резултата...
Много е важно да изследват всички гени.
Само да отбележа, че кариотипът не изследва гени, а хромозоми.
Изследването на гените вече е секвениране на генома и отнема страаашно много време, а не като кариотипа.

# 230
Кариотип се пуска само в специализирани генетични лаборатории, иначе не можеш да разчиташ на резултата...
Много е важно да изследват всички гени.
Само да отбележа, че кариотипът не изследва гени, а хромозоми.
Изследването на гените вече е секвениране на генома и отнема страаашно много време, а не като кариотипа.
Да, точно така, грешка на езика. 😅 За мое оправдание, съм след 12 часова смяна 😁

# 231
Кариотипа е класическа G-лентова техника:
И допълнена с FISH тестване въз основа на клинично подозрение:

В смисъл, просто е нужно лабораторията да е добра.

# 232
При ПИД на ембриончетата точността на методите NGS и ACGH е 99% и само 60-70% за FISH, който масово се използва в България. Предполагам, че за Кариотипа важи същото(относно FISH). Така, че не бих разчитала на 100%, особено при всички подвеждащи резултати в Пловдив. В България лабораториите са на много ниско ниво. Те едни хормони не могат да изследват точно, какво остава за специфично изследване като Кариотип. Това е причината да се препоръчват изрично НГЛ или Геника. Не бих пуснала Кариотип в Синево или друга болница.

# 233
Здравейте,  момичета! Simple Smile
След два спонтанни аборта и един мисед...
Куп изследвания и нищо...
Ходихме при д-р Малинов..
Назначи ни цитогенетичен анализ (кариотип) -още чакаме резултатите

Каза ми да си пусна и интерлевкинов профил.
Моля някой ако си е правил това изследване да ми обясни какво е.

Благодаря Ви!

# 234
Здравейте,

В коя лаборатория мога да си пусна (сама не ми е назначено от лекари) изследвани за НК клетки?

# 235
Момичета, излезнаха изследванията ми за тромбофилия и витамин д, б и фолат. Може ли малко помощ за разчитането на тромбофилията?

# 236
  • София
Пусни още ACE и Фактор 13, за да могат да преценят дали да ти назначат терапия. Мутацията в MTHFR предполага прием само на биологични/метилирани форми на Б9 и Б12.

Витамин Д и Б12 са ниски, трябва да ги вдигнеш близо до горната граница преди забременяване.

# 237
Здравейте ,предстои ни инвитро и пуснахме имунологични и генетични изследвания , може ли някой да ми помогне с разчитането . За сега само имунологията излезна . Дали всичко е наред ?

# 238
От показаните резултати няма генетични.
Ок са всичките. Няма придобита тромбофилия.

# 239
Благодаря ви !
Генетичните все още не са готови Blush

От показаните резултати няма генетични.
Ок са всичките. Няма придобита тромбофилия.

Общи условия

Активация на акаунт