За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 339
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Търся някоя изпробвана рецепта за зелен боб мунг на яхния.
Ако ядете екзотични подправки то става хубаво къри
Скрит текст:
Загряват се 5сл олио в тенджерка и вътре се пускат 1чл кимион, 5 нарязани скилидки чесън, чаша нарязани домати, 1чл куркума на прах, 1/4 чл джинджифил на прах или малко настърган пресен джинджифил, 1чл сол. Разбърква се за няколко минути. После се добавят 1чч мунгчета и 4чч вода, като кипнат котлонът се намалява на слаба степен и се оставя да къкри 30мин като от време на време се поразбърква. Накрая пробваш дали бобчетата са се сготвили, ако не са оставяш ги още малко. След като омекнат бобчетата добавяш 1чч кокосово мляко и пак оставяш да заври. Като заври го изключваш, добавяш сока на 1 лимон и по желание 3сл нарязан кориандър. Сервира се топло.
Ако не ядете екзотики, става на най-обикновена яхния както обикновения зрял боб, само имай предвид че се готви доста по-кратко, около 30мин.
Скрит текст:
Запържваш една нарязана глава лук до прозрачност, добавяш нарязан на ситно морков, една суха червена чушка натрошена ако имаш или една нарязана на ситно прясна чушка, слагаш мунгчетата и добавяш вода, сол или кубче пилешки бульон, вариш до омекване на бобчетата. Накрая сгъстяваш с малко брашно или нишесте, добавяш 1сл червен пипер, джоджен или чубрица на вкус, 1чл оцет и 1/3чл захар и оставяш още 5мин на котлона преди да изключиш

# 571
  • в сърцата на децата <3
Освен на фалшива шкембе чорба, на какво друго мога да направя кладница?

# 572
Запържена с масло, копър и чесън, черен пипер. Аз ги харесвам и мариновани.

# 573
  • Sofia
Панирана и с чесново мляко.  
+ печурки и др. гъби - страхотно гъбено ризото.

# 574
Става страхотна гарнитура за пържоли, може и пилешки. Само задушаваш гъбките леко в тиганче с мъничко масло и нарязан зелен лук, сол, черен пипер. Отстрани малко картофено пюре и смайваш гостите.

# 575
Подсетете ме, моля, за най-, най-, най-вкусните картофи за гарнитура към руло от свински врат. Освен пържени, разбира се - ще сме 8 души и не ме блазни мисълта животът ми да мине над тигана. Търся нещо хем впечатляващо, хем не ангажиращо, 'щото партито ще е на чужд терен, т.е. да го занеса готово Flowers Cherry Blossom

# 576
  • Sofia
“Надупени” 😁
Режат се на 1/2 картофите,омазняват  се и се поръсват с подправки от всякъде,подреждат се в тавичка с разрязаната част надолу и се пекат около 40-45мин.Може и да не се бели кората.

# 577
  • София
Подсетете ме, моля, за най-, най-, най-вкусните картофи за гарнитура към руло от свински врат. Освен пържени, разбира се - ще сме 8 души и не ме блазни мисълта животът ми да мине над тигана. Търся нещо хем впечатляващо, хем не ангажиращо, 'щото партито ще е на чужд терен, т.е. да го занеса готово Flowers Cherry Blossom
Толкова видове гарнитури с картоф имам , че ми е трудно да ги изброявам. Всичките рецепти са с уникален вкус, гарантирано е, но лошото е, че винаги ще ти трябва малко затопляне
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B3%D0%B0% … D1%83%D1%80%D0%B8

# 578
От претоплени картофи не очаквай нищо впечатляващо.

# 579
Любими са ми тип пататас бравас, но те са хубави топлички.
Дали картофено пюре не е опция? Вкъщи го правим с добавка пушен кашкавал (или обикновен кашкавал и пушена сол) и винаги преяждам само с него, а месото стои забравено Joy Държи повече на притопляне по мои наблюдения.

# 580
За съвсем студени май само картофената салата или нейна разновидност  става. Но пък зависи и клиентелата колко е придирчива.

Ако няма да се разнасят много може картофи на морска сол. Слагаш фолио или хартия за печене на дъното на една тава, сипваш пласт морска сол дебел 2, 3 пръста и я напръскваш леко с вода. Измиваш много добре картофи Мити и ги нареждаш отгоре. Печеш във фурна на 200 гр. Като са готови ги нарязваш на кръст отгоре до средата и леко ги стисваш да се отворят, загряваш масло, посоляваш и ги поливаш в разрезите. Може да сложиш и розмарин или друга подправка.
После се пренасят в термо купа или ако няма се стоплят една по-дебела тенджера или две чинии/ плата, слагат се отгоре и отдолу, фолио плътно омотано и една дебела хавлия.

# 581
Подсетете ме, моля, за най-, най-, най-вкусните картофи за гарнитура към руло от свински врат.
Е щом ще се носи по-добре една студена картофена салата. Пък и всякакви пържени и мазни неща ще са тежки със свинско руло, но това вие си знаете какво ядете. Примерна салата: белиш картофи и ги вариш цели, после нарязваш на едри парчета. Добавяш сол, олио, лимонов сок на вкус. Може да добавиш едно, няколко ии всичко от следните: черен пипер, нарязан на много тънко лук, по възможност червен, пера зелен лук, магданоз, копър, нарязани маслинки, зелени или черни. Разбъркваш накрая като добавиш всички съставки.

# 582
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post.html

# 583
Щом трябва да е приготвено от по-рано, аз също бих заложила на картофена салата а не на притоплени. Дали класическа само с олио, оцет, лук и магданоз, дали някаква по-нестандартна от сорта на баварска или друга. Втората опция е по-тежка обаче, та все пак зависи и вечерящите какво биха предпочели, особено щом основното е свинско. Познавам хора, дето на свинското биха му сложили отстрани  картофи с майонеза и ще питат и за още. Познавам и такива, дето и прост варен картоф ще им е тежък до свинско месо, та най-вече това помислете първо.
За моя вкус изчистена картофена салата би била най-добре - свеж зелен или червен лук и доста магданоз и става по-свежо като цяло и балансира свинското месо. И е цветна, а не просто някакви парчета картоф там. Направена поне няколко часа предварително, за да поеме хубаво и да е охладена. Обикновено ги варя на пара, за да не попиват вода при варенето и така се овкусяват още по-добре после.

# 584

Сещам се единствено за картофени кнедли. Те могат да се затоплят повторно. Но си е занимавка и въпрос на вкус.

Общи условия

Активация на акаунт