За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 765
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • София
  • Мнения: 8 634
Нас 4 броя братовчеди баба ни е научила даже само с канела да си го ядем (вари го в мляко, ако правилно помня рецептата; не знам дали всички така го правят). Много го обичаме Simple Smile

# 601
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Точно, Тони, в мляко се вари.

# 602
  • Мнения: 8 429
Една моя баба вареше грис в гроздова шира, ммм. Иначе мляко с грис обичам без добавки. Харесах и варианта на Бени (мисля, че неин беше) с тиква. 😊
П. П. Мляко с ориз, обаче, така и не обикнах.

# 603
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
И мляко с ориз, и мляко с овесени ядки - все е нашето. Simple Smile

# 604
  • Мнения: 17 116
Къде мога да намеря бутер тесто от пълнозърнесто или типово брашно?
Не съм и чувала да се продава. Може да си направиш обаче.

# 605
  • Русе
  • Мнения: 6 162
Скрит текст:
Една моя баба вареше грис в гроздова шира, ммм. Иначе мляко с грис обичам без добавки. Харесах и варианта на Бени (мисля, че неин беше) с тиква. 😊
П. П. Мляко с ориз, обаче, така и не обикнах.

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/09/blog-post_24.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2021/11/blog-post_16.html

# 606
  • София
  • Мнения: 8 310
Не знам защо отворих тази тема, като нищо няма да питам 🙃 и така ми се прияде мляко с грис. В 22 часа ... 😐
Сигурен съм, че съм правил. Добавя се към завиращо мляко и се бърка енергично докато се сгъсти, нали? Като обикновения крем за бисквитена торта?
А ябълките кога да сложа? Или дюлите ... че обърках нишката от спонтанен глад 🙃

# 607
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Не знам защо отворих тази тема, като нищо няма да питам 🙃 и така ми се прияде мляко с грис. В 22 часа ... 😐
Сигурен съм, че съм правил. Добавя се към завиращо мляко и се бърка енергично докато се сгъсти, нали?
А ябълките кога да сложа?
Свалям млякото с грис от огъня и веднага слагам подправките, оставям да поизстине и тогава настъргвам ябълка/и.

# 608
  • Бургас
  • Мнения: 1 731
За сухия садкиш, познат още като "три чаши": направих го по рецепта на колежката:
- около 1кг. рендосани ябълки
- 1 ванилия
- 1 бакпулвер
- 1 суп.лъж. канела
- 1 чаша брашно
- 1 чаша грис
- 1 чаша захар (от там идва "трите чаши")
- 160гр. масло
Сухите съставки се смесват и полученото се разделя на три. Ябълките се разделят на две. В намаслена тава (моята е голяма кръгла) се насипва равно първата част суха смес, отгоре първата част от ябълките. После пак суха смес, пак ябълки и накрая третата част суха смес. Най-отгоре се настъргва маслото и сладкишът се пече около 40 минути в загрята на 180°С фурна.
Това е. Лесно, бързо и много вкусно! 😋

# 609
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Хора, благодаря за рецептите за кладница! Задуших гъбите с масло, добавих чесън, черен пипер, малко "специален" оцет (експериментирах да си правя домашна редукция - бе не е като хубавите купешки, ама е вкусен и ароматен) - облизахме си пръстите!

Идвам и да питам нещо, дето знам, че го няма 😂 Ама все пак може пък да е открито по-кръгло колело... Та - рецепта за тесто, от което приготвените изделия са хубави студени. Т.е. като изстинат, не от хладилника. Правя на щерката за училище, тя друго там няма да яде. Пробвах и сутрин да ги пека, но до обяд така или иначе са студени и пак не ги харесва. Ако ѝ купя закуска от баничарницата е ок, но предполагам, че слагат някаква гадория за тази цел. А и в домашните опитвам поне по малко пълнозърнесто брашно да пробутвам, яйце в тестото и отгоре, зехтин вместо олио (или памлово масло при готовите), домашен колбас... Като цяло е изключително магаре по отношение на храненето - яде десетина неща и то точно конкретни - спагетите трябва да са с кетчуп Хайнц, пицата да е с нарязан на квадратчета колбас, царевица и много малко кашкавал, който да не се усеща особено след като се изпече... И в малкото неща, които яде, опитвам да "набутам" максимално полезни неща без да ме усети 😁

Последна редакция: чт, 03 ное 2022, 08:03 от snow_angel

# 610
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
... Идвам и да питам нещо, дето знам, че го няма 😂 Ама все пак може пък да е открито по-кръгло колело... Та - рецепта за тесто, от което приготвените изделия са хубави студени. Т.е. като изстинат, не от хладилника. Правя на щерката за училище, тя друго там няма да яде... И в малкото неща, които яде, опитвам да "набутам" максимално полезни неща без да ме усети 😁
Бухти с каквото ти хрумне - зленчуци/плодове/ сирена... https://morrennaa.blogspot.com/2021/07/blog-post_22.html
Или печива с маслено тесто - киш, галет или емпанди с какви ли не плънки - дори по-суха яхния...
И хлебното тесто като хлебче с пълнеж...
Иначе филии/багети/пърленки/тортили не са ли вариант.... плънките пак са ужасно много... в така наречените "клуб" сандвичи може де се крият доста неща, особено ако се запече на грил, та да се поразстопи кашкавала и да замаже нещата и да се опакова добре, в багета и тортила също...
Скрит текст:









Но за неядящо... не си го представям това... голяма мъка...  всяко от трите ми деца е ящно, особено най-малката (всеядна), за която приготвям всекидневно кутия с обяд вече 10година. Ако искаш, погледни при мен кутиите за идеи.

Последна редакция: чт, 03 ное 2022, 08:25 от Morena

# 611
  • Мнения: 5 795
Мда, едно е нещо студено вкусно, друго в нещо студено, което на детенце ще се хареса. Мен ако питаш на домашната баница нищо ѝ няма студена Grinning
Давам рецепта (от тефтера на мама) занай-обикновени питки със сирене. Вкъщи много се харесват и винаги трябва да подсещам ММ да изчака да изстинат Simple Smile
Пекат се на 180 градуса, зависи от големината между 20 и 30 Мин. С уговорката, че никога не съм ги изменяла откъм тип брашно или съставки.
Скрит текст:
Принцеси с кайма? Или нещо, завито в тортила или лаваш? Там имаш опции да режеш и слагаш и салатка, и някакво филенце, и сосове, и кашкавал... Може да пробвате тя сама да си избере и сложи плънката? Може би има повече шанс, ако предварително знае какво има вътре. Освен завито, което първите пъти може да е малко трудно за догаждане, може да се запечата на сандвич-преса и така става като джоб Simple Smile

# 612
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Правим добруджанки, даже ги пека на фраера сутрин, защото не втасват предварително и са бързи. Домашна баница не яде 🙄 Сандвич в тънка питка съдържа пържени картофи (други не яде, но мивата пържени на фраера), хомеопатично количество печено пиле и от дюнер соса (домашен, но само с олио става, зехтина не се емулира). Та пак не е нещо особено здравословно. Салата не яде никаква. Даже лятото цял ден рева, защото разбра, че кетчупа се прави от омразните ѝ домати 🤣🤣🤣 Принцеси само с кайма яде и също правя, но студени не са особено вкусни. Абсолютно е в състояние да живее на хляб с кетчуп и кренвирш/луканка/луканкова пръчица/сирене. Понякога заменя кетчупа с кисело мляко като си намазва хлебчето с мляко и пак от изброените колбаси.

Нямам търпение да влезе в пубертета след година-две, да се вманиачи на тема външен вид и да прояде зарзават 😤

# 613
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Snow_angel, идеята на Морена с маслените теста е добра. Тях може да ги приготвиш изцяло с пълнозърнесто брашно, без да разбере детето. Плънката по избор: Ето една рецепта от мен: https://www.mycookingcreations.com/2010/06/crostata-con-formaggio.html

Тези мъфини също са много вкусни студени и може да замениш част от брашното с пълнозърнесто: https://www.mycookingcreations.com/2011/11/muffin-salate-con-gouda-e-cumino.html

# 614
  • Русе
  • Мнения: 6 162
Скрит текст:
Хора, благодаря за рецептите за кладница! Задуших гъбите с масло, добавих чесън, черен пипер, малко "специален" оцет (експериментирах да си правя домашна редукция - бе не е като хубавите купешки, ама е вкусен и ароматен) - облизахме си пръстите!

Идвам и да питам нещо, дето знам, че го няма 😂 Ама все пак може пък да е открито по-кръгло колело... Та - рецепта за тесто, от което приготвените изделия са хубави студени. Т.е. като изстинат, не от хладилника. Правя на щерката за училище, тя друго там няма да яде. Пробвах и сутрин да ги пека, но до обяд така или иначе са студени и пак не ги харесва. Ако ѝ купя закуска от баничарницата е ок, но предполагам, че слагат някаква гадория за тази цел. А и в домашните опитвам поне по малко пълнозърнесто брашно да пробутвам, яйце в тестото и отгоре, зехтин вместо олио (или памлово масло при готовите), домашен колбас... Като цяло е изключително магаре по отношение на храненето - яде десетина неща и то точно конкретни - спагетите трябва да са с кетчуп Хайнц, пицата да е с нарязан на квадратчета колбас, царевица и много малко кашкавал, който да не се усеща особено след като се изпече... И в малкото неща, които яде, опитвам да "набутам" максимално полезни неща без да ме усети 😁

Линкове към някои закуски, които правя на сина ми за училище. Остават меки след като изстинат.

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/09/blog-post_11.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2018/05/blog-post.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2015/07/blog-post.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_1107.html

Общи условия

Активация на акаунт