За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 765
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 17 116
Та - рецепта за тесто, от което приготвените изделия са хубави студени. Т.е. като изстинат, не от хладилника.
От всякакво тесто са хубави студени печивата, въпросът е да го овкусиш, и да има плънка. Освен това понякога печивата са по-вкусни от днес за утре и да се държат покрити с капак, кърпа и т.н. защото тестото омеква, иначе ако ги направиш сутринта и просто се ядат студени същия ден може би тестото изсъхва и това му разваля вкуса.
Ако искаш пробвай тесто при което течността вместо вода е яйце и мляко, увеличи малко количеството мазнина. Не знам как правите у вас хлебно тесто, но по принцип ако сложиш и сол и захар вътре се овкусява по-добре. И маслено тесто може, но дали искате да ядете толкова голямо количество масло ежедневно си е ваша преценка.
Скрит текст:
Щом яде кремвирши може кремвиршки, от обикновено хлебно тесто разточваш лист 0.5см режеш на ленти и увиваш кремвирша като спирала, печеш.
Малки триъгълни банички с плънка от яйце и кайма може да й харесат, плънката може да се овкуси със сол и съвсем малко мащерка.
Тиквеник не яде ли?
Като яде царевица може да направиш мини-палачинки с царевица, просто към много гъсто палачинково тесто разбъркваш с варени зърна царевица, може много, дори повече царевица и тесто колкото да слепи. Отцедена царевица от консерва става идеално, гледай да е овкусено на сол, по една лъжица се пържи да станат с размер на капачка от буркан. Ако прояде такова вътре може да се слагат и други зеленчуци като настърган морков.
Ако яде кюфтета може да пробваш в каймата да добавиш настърган морков, леко овкусяваш с мащерка и ги правиш мънички като орех. В кюфтетата също може да се добавят още зеленчуци.
Като яде пица може да направиш пица-руло. Или пица-хлебчета тип поничка, но гледай тестото да е разточено тънко, към 0.5см, правиш квадрати, отгоре кетчуп, саламче или кремвирш, кашкавалче, и царевичка може, сгъваш на триъгълник или правоъгълник, печеш да зачерви. За рулото просто навиваш, режеш на пръстени един пръст дебели, редиш легнали в тава и печеш.
Сандвичи не яде ли? Може да правиш с пълнозърнест хляб, а плънката да я тип пастет и тогава вече може да добавяш невидими зеленчуци

# 616
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Пейч, страхотни предложения, благодаря!

Ефибуш, тесто правя включително универсално, което е само мляко, кисело мляко и яйце за течност. На мен си ми харесват закуските, ама то си ми личи 😂 Детето е друга работа - всичко трябва да се вижда какво е и да може да бъде идентифицирано, в противен случай или се изчопля, или изцяло не яде нещото... Благодаря ти за идеите, ще пробвам някакви комбинации Simple Smile

# 617
  • Мнения: 2 337
Идвам и да питам нещо, дето знам, че го няма 😂 Ама все пак може пък да е открито по-кръгло колело... Та - рецепта за тесто, от което приготвените изделия са хубави студени.
Не е с тесто, а с кори. Щом обича банички, защото не й правиш мини банички на тиган. Вкусни са и топли, и студени. Много са хрупкави и не са мазни, а и ще знаеш, какво има вътре.
Правят се много лесно. На половин кора слагам натрошено сирене и бучица масълце, оформя се малка баничка и се пече в доста загрят тиган намазнен с олио, олио и масло или кокосово масло, с последните две стават много ароматни, но и само с олио са хубави. Време за приготвяне общо 10 минути. Баничките се печат за около минута две от всяка страна.
При желание може да се направят с плънка от тиква, ябълка или праз. Естествено плънката предварително приготвена за първите две задушени тиквата или ябълката и добавяне на канела и орехи, накрая поръсени с пудра захар.  Може да е само със задушен праз или да се добави сиренце към него.
ММ не обича банички, защото били мазни, но тия просто ги омита, поне веднъж седмично правя. И не само за закуска, а когато му се хапват по всяко време. Толкова бързо стават и с толкова малко усилие, че винаги имам кори в хладилника.

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 10:01 от sineva 1

# 618
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Не съм сигурна за тук ли ми е въпросът, но все пак ще го задам.

Търся някакви готови сладки неща, които са опаковани поединично и са мънички за слагане в коледен календар. Искам да зарадвам баба и да си намира всеки ден по нещо различно. Няма да имам възможност да направя аз сладки, т.е. ще ги пратя чак към средата на декември моите, а коледните календари, знаете, са от 01.12.

Проблемът е, че джобчетата на календара са мънички, събира се само сусамка, фъстъковка, а на мен ми се искаше някаква бисквитка за кафето. Баба е вече възрастна и не яде по много, не мога да сложа цяла голяма вафла, защото ще й дойде в повече всеки ден по толкова... Също и не познавам така добре продуктите в България, че да знам кои са опаковани поединично в една голяма кутия (примерно).

Ще се радвам ако някой може да ме упъти, по възможност да се намира нещото в България...

# 619
  • Мнения: 9 461
Свържи се във facebook с "кътчето на тони"
тя има сладкарница предлага страшно много сладки и соленки дребни ще ти хареса нещо и ще измислите
Ако искаш пиши ми във facebook ще ти дам линк за нея

# 620
  • Мнения: 15 046
Сухите пасти Престиж са опаковани поединично, бонбони Мерси, холидейки, има мънички халвички и локумчета, опаковани поединично. Това на първо време се сещам. В Лидъл има зърнени десертчета, които са малки и стават за тази цел.

# 621
# 622
  • Мнения: 494
Позволете да върна темата към драмата ми с гарнитурата към роле от свински врат Simple Smile Знам, че картофът е банално допълнение, но го избрах предвид това, че постните храни са по-вкусни като престоят. Подцених обаче обстоятелството претопляне и как влияе точно на вкуса. Затова смених плана и ще се доверя отново на Мики и в случая на нейния кус-кус с гриловани зеленчуци. Но сега пък друго се чудя - да приготвя всичко вечерта преди купона, или само да изпека зеленчука, а утре да направя кус-куса и смеся всичко.
.
Flowers Maple Leaf

# 623
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Separate, благодаря за доверието! Ако искаш изпечи зеленчука предварително, за да не губиш време в последния момент. Само преди да отидете на купона направи кус куса и добави зеленчуците. Може леко да ги претоплиш, но не е задължително.

# 624
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
...Но сега пък друго се чудя - да приготвя всичко вечерта преди купона, или само да изпека зеленчука, а утре да направя кус-куса и смеся всичко.
Предполагайки, че купонът е на следващата вечер, 24часа по-рано  е много да сглобиш  ястието. Виж 2-3 часа по-рано е супер. Кускусът пък ще се овкуси по-добре, ако бъде подправен докато е топъл.

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 20:20 от Morena

# 625
  • Мнения: 2
Здравейте, търся книгата на Ваня Джорджевич " Да месим заедно" никъде не мога да я намеря.Някой знае ли как и от къде да си я набавя?

# 626
  • Мнения: 2
Здравейте, търся книгата на Ваня Джорджевич " Да месим заедно" никъде не мога да я намеря.Някой знае ли как и от къде да си я набавя?

# 627
  • Мнения: X
Имам едно парче свински гърди,предварително овкусено.
Как да го направя,за да стане сочно и НЕсухо?
Имам и мултикукър с опция за бавно готвене и фраер.
Въртеше ми се в главата на фурна или в плик?
Предварително благодаря за всяка идея. Simple Smile

# 628
  • софия
  • Мнения: 30 433
Ребърцата ми стават разкошни в плик и след това само грил за коричка. Не слагам никаква допълнителна течност, защото месото си пуска сок и мазнина. Би трябвало и с гърдите да се получи.

# 629
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Имам едно парче свински гърди,предварително овкусено.
Как да го направя,за да стане сочно и НЕсухо?
Имам и мултикукър с опция за бавно готвене и фраер.
Въртеше ми се в главата на фурна или в плик?
Предварително благодаря за всяка идея. Simple Smile
Във фраера ми стават уникални, но според мен зависи от уреда. При мен има грил шиш, който се върти, набучвам мръвката и това е. Толкова сочно месо по друг начин не съм приготвяла, но принципа на печене не е като при фраер с кошница. В плик също стават много вкусни.

Общи условия

Активация на акаунт