За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 973
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
  • София
  • Мнения: 12 771
Търся сайт с подробна информация за подправките - видове, кога се изпозват, полезни свойства и т.н.

Ето някои източници на информация:

https://d0r0teya.wordpress.com/%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0 … 0%B8%D1%82%D0%B5/

https://gotvarstvo.bg/a/seasoning

https://bilki.bg/zdravinki/mini-entsiklopedia-na-podpravkite/

# 151
  • Мнения: 15 092
Забравих да се похваля, че формата, която поръчах се оказа мечтаната от мен. Никакво залепване, не се налага да минавам с нож отстрани, кексът си пада сам. От кеф правих с шоколад, с плодове, солен... Yum

# 152
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Честито ти, Даре! Simple Smile

# 153
  • In transit
  • Мнения: 14 376
Честито Даре, покажи я, ако искаш.

# 154
  • Мнения: 15 092
Честито Даре, покажи я, ако искаш.

Надявам се да не се счете за реклама.
https://berlingerhaus.bg/produkt/%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0- … %89%d0%be-%d0%bf/

При първото ползване се опитах да намажа стените с олио, но то се стичаше към дъното, не се задържаше. Затова следващите два пъти натривах с бучка масло. Толкова й се радвам, че ми иде довечера пак да направя кекс. Откачена работа, ама тук ще ме разберете. Joy

# 155
  • Мнения: 5 907
В какво замразявате бульон? Ние ползвахме високи правоъгълни кутии, които уплътняват максимално мястото във фризера, но в Джъмбо вече не зареждат такива, а в рамките на две седмици счупихме три и трябва да измисля други опции. Всичко кръгло ми изглежда загуба на място, но в краен случай...

Последна редакция: ср, 12 окт 2022, 15:20 от Inferiya

# 156
  • Мнения: 16 985
Честито, Даре! Имам комплект тенджери на същата марка и съм много доволна.

Бульон замразявам в пластмасови бутилки, като не ги пълня до горе.

# 157
  • In transit
  • Мнения: 14 376
Инферия, аз го разпределям в малки бурканчета по 190мл (такива имам) и още докато е горещ го сипвам. Те се запечатват от топлината и ги съхранявам в хладилника.

Даре, марката е хубава.

# 158
  • Мнения: 17 116
Не замразявам, но знам хора, които го правят в торбички за сандвичи, ония с "цип".

# 159
  • Мнения: 5 907
Торбичка беше първото ми решение, но после се изхвърлят, което не ме кефи откъм екологична гледна точка. Това са текущите (малко размазано), перфектен размер, застават и една върху друга в дъното на фризера. После ги пускам в миялната и пак пълня.

Може да се огледам евентуално за шишета, ако не намеря пак правоъгълни. Бонуса на тези е, че като се размрази леко по края изпада директно. В шише ще трябва да го чакам, а не винаги го предвиждам от предния ден Joy

# 160
  • София
  • Мнения: 8 636
Аз си направих зеленчуков, във формите за лед. После вадя кубчетата и в един плик с цип си ги намествам да уплътняват място във фризера Simple Smile Формите ги измих и сега пак са си с лед Simple Smile
Пликовете на Икеа (а вероятно и другите food grade) стават за многократна употреба.

# 161
  • Мнения: 5 907
Правила съм го този номер, когато ми остане малко, който не мога да разпределя, само че ползвам силиконовите форми за кексчета за замразяване - по-едри са и е по-лесно Joy но за няколко литра е сложна логистика. Но да, опция е Simple Smile Пак така във формички замразявам бланширан спанак и ябълков сос, после в пликче Simple Smile Доста удобно за неща, които ще се ползват на порции.

# 162
  • София
  • Мнения: 8 636
А аз моите силиконови формички ги изхвърлих, пфу Sad
Идеята ми с бульоните е да ги ползвам за доовкусяване вместо сухите кубчета, за цяло ястие не стават, разбира се Simple Smile Но аз и не ползвам бульон по този начин, та на мен си ми вършат работа дребосъците.

# 163
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Аз също във формички за лед замразявам концентриран бульон, затова по-голяма форма не ми е нужна.
В бурканче  и в хладилника (както Мики е описала) също слагам, като ми остане от някое готвене, но рядко се случва.

# 164
  • Мнения: 366
Моля, за съвет ,относно стерелизацията на лютеница.Днес направих лютеница във фурната.След като беше готова ми се наложи да изляза.Сега е леко топла.Мога ли след като не е гореща да я сипя в бурканчетата и да я стерелизирам, или отново да я притопля и тогава да я стерелизирам.И още..струва ми се,че се е сгъстила .да и сложа ли малко вода.Жалко за труда..Ще съм благодарна ,ако някой с опит ми помогне.

Общи условия

Активация на акаунт