Има ли срамна работа?

• 20 464
  • 486
  •   1
Отговори
# 360
За всеки престижна работа е различно. Един може да си приема, че  е много престижна, друг да не приема същата работа за такава.
Не е към бед карма, попринцип говоря.

# 361
  • Столичанин ама не в повече :D
Абе като ти избие кранчето (ох добре че беше със студената вода) или ел мрежата ти даде накъсо тогава изобщо не те вълнува престижноста. Laughing

# 362
Аз съм за второто.Но имам доходи от другаде.Винаги ми е било важно, да мога да отсъствам когато и колкото искам, не заплатата.Семейството ми е по-важно от имиджа.
И като чета тука за интервюта, поне на мен ще ми е унизително да отида интервю.
Абе то на много хора им е унизително да работят въобще. Ама то като парите идват на готово е лесно да се каже така. (Не е лично към теб това)
Както писах вече не е срамно да работиш нископлатена работа, срамно е ако си правиш сметката друг да ти покрива разходите в това време.

А токсичната работна среда като цяло идва от екипа, а не от професията. На ниско платени позиции също има хора, които са неквалифицирани за позицията и разчитат на интриги и дребни номера за да се задържат и съответно създават такава среда. Затова е важно да си квалифициран и да можеш това което другите не могат.

# 363
Ми аз имам престижна работа и като цяло съм доволна. Познавам и много други такива с хубава/престижна работа и доволни от нея. Това, че ти не познаваш нищо не означава. А интелигентен човек с амбиции ще смени работодателя вместо да се опитва да убеди останалите как е по-добре на непрестижна работа, където не го ядосват. Все едно опциите са гадна, добре платена работа срещу спокойна, приятна, нископлатена работа.

То и това, че ти работиш престижна работа и си попаднала в добра среда , нищо не означава, може да си от изключенията и да имаш късмет ,а може и да не си. И аз имам примери около себе си на работещи престижни професии, но оплакващи се от заплащане , условия и интриги на работното място, по- рядко чувам другия вариант. Примери всякакви, въпросът е кой какво търси и кое го устройва.
А защо да сменям работата си с престижна , ако настоящата ми е на сърце, има поле за развитие и условията, и работното време ми изнасят, имам време и за семеството си? Да речем, че си намеря престижна със същите условия, които искам- добре, ще я работя. Но в случай, че остана на непрестижната , където също мога да се развивам, ти ме определяш , като неинтелигентен човек без амбиции?
 Дали си наясно колко много интелигентни хора работят нискоквалифициран труд, но са високо ценени в работата си и се развиват в нея?
Ако си попаднал на точното място , високо ценен си  там и  си доволен, тогава какво значение има една работа дали е престижна или не е?Това ми беше мисълта.

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 14:45 от pastolina

# 364
Не знам защо убеждаваш мен в нещо - работи каквото си искаш. Казвам единствено, че човек с престижна професия и недоволен от средата си ще смени работодател, не професия. Ако ти си където искаш да бъдеш няма нужда да се обясняваш на никого.

# 365
Щом си ,,аргатин" на хората, колко да е престижно? Само, че човек трябва да си цени труда и да се стреми да не е зависим от заплатата си, за да може да избира. Мое, провинционално мнение.
И един счетоводител примерно,колко може да се развие- от оперативен до главен, но тогава носи материалната отговорност. И главните не освобождават места всеки ден.

# 366
А да стане фрийлансър или да си създаде своя счетоводна къща? Не е ли развитие? Финансовите директори също са със счетоводен бекграунд понякога.

# 367
Това е друго, не е развитие във фирмата, а си собственик.

# 368
Развитие е в професията.

Не всяка фирма предлага развитие за конкретна позиция. Затова ако търси човек такова, трябва да пита. На мен са ми казвали на интервю, че позицията, за която кандидатствам не предвижда израстване. Нямаше смисъл да продължаваме нататък.

# 369
Това е друго, не е развитие във фирмата, а си собственик.

Много такива собственици си плащат ефективно по-малко отколкото ако имаха хубава позиция в добра компания.

# 370
Ама не са зависими от собственици, директори и началници.И работното време и дни си определят сами.И с кого да работят пак те си решават.

# 371
Ама са зависими от клиентите и отговорни за кредити, договори и т.н.

# 372
Не знам защо убеждаваш мен в нещо - работи каквото си искаш. Казвам единствено, че човек с престижна професия и недоволен от средата си ще смени работодател, не професия. Ако ти си където искаш да бъдеш няма нужда да се обясняваш на никого.

Не те убеждавам, коментирам си по темата и казвам , че не е редно да се слагат хората в рамки. Всичко е много индивидуално , а понякога зависи и от обстоятелствата.

# 373
Срамна работа няма. Дори е много похвално млад човек да желае да работи и да не чака някой да го издържа.

# 374
Има срамна работа и това е престъпната работа. Не бих се захванала с такава. Също и с всичко, свързано с adult entertainment, дори да е легално. Но иначе съм работила най-различни неща, включително мноого непрестижни преди да завърша. При нужда пак бих ги работила. От работите, които съм правила, най-тежка е била работата в кухня и сервитьорството. Много се засилва мотивацията да завършиш, хех.

От непрестижните работи в днешно време бих  работила куриер с колело, защото ми се струва, че ще поддържам топ фигура. Или инструктор по нещо спортно, пак по същите причини. Евентуално гайд в планина, но това май е доста скъпо платено, надали е точно непрестижно.

Общи условия

Активация на акаунт