Аутистичен спектър - обединена тема

• 147 817
  • 806
  •   1
Отговори
# 525
Здравей Валенцето, ПСИХОЛОГЪТ НЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗИ. Диагноза аутизъм се поставя след 3-4 годишно КЛИНИЧНО наблюдение и специализирана работа през това време с детето. Когато поставиш такава диагноза на дете, тя му е като етикет. Околните го възприемат като такова и така се държат с него. "В един кофти момент детето започва да се държи като аутист, защото именно за такова го смятат". Не са ли му много двама човека наведнъж да се опитват да го "поставят на столчето".Zara е права
Буби е малка, така че занятията трябва да са съвсем в игрова форма. Не е необходимо да седи на столче, за да учи.
Дори седнало на столчето детето играе, то се учи чрез играта.

# 526
ПСИХОЛОГЪТ НЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗИ. "В един кофти момент детето започва да се държи като аутист, защото именно за такова го смятат".  Цитатът е твърде категоричен, а думите ми са малко груби, за което се извинявам!!

Аз работя като психолог, и най-много се страхувам  newsm17 newsm17да се срещна с някой мой колега, който поназнайва нещо от нещата. Thinking Naughty  Психологът трябва докато чува да слуша и докато гледа да вижда и да не забравя, че първо е човек после психолог.

# 527
Защо ми се струва ,че дори ходенето на пръсти да се дължи на ортопедичен проблем, то непонасянето на обувки  и различни дрехи имат друг корен-по-скоро психологически.

# 528
  • София
.. то непонасянето на обувки  и различни дрехи имат друг корен-по-скоро психологически.

Тези проблеми се свързват със  сензорната преработка и много добре се повлияват когато се работи на това ниво. Необходимо е обаче време и подходящи дейности.
Гери, ти с какво го свързваш? Интересно ми е да видя различни гледни точки по-въпроса?

# 529
Пък ние отидохме с нови дрешки на градинааааааааааааааааааааа!!!!!!!!!!!!!!!!  /размер като за динозавър/ Mr. Green

И с обувки 3 номера по-големи Simple Smile))))))))))))

Прилича на гаврош ама пък такава радост ми беше на сърцето Simple Smile

Не че нямаше истерии Simple Smile

# 530
  • София
Бравоооооооооооооо   love001
 нали не си забравила да го снмаш   smile3509и да ни покажеш гледката А.  People Angel

# 531
Браво на малкия Човек и поздравления за мама джедай!!! Приеми го все едно мисли в перспектива smile3501 newsm62

# 532
Eeee, браво Деси! Браво на Артур!
Толкова се радвам, че няма на къде повече.
Разкажи как стана, какъв беше номера.
По-добре като Гаврош, отколкото бос.
Имитирайте Гръддж. В БГ все още се котира.
На ума ми беше да ви предложа да се преместите на по-топло.
Може да доизносва дрехите на батковците. Joy

# 533
Облякох го докато спи Simple Smile И понеже нямаше как да му облека дрехи дето са му таман без да го сабудя го облякох с големи дрехи  Mr. Green
Е не мнооооооооого големи, ама си му стоят като подарени  Grinning та той докато се разсъни и почне да се бори да се съблича аз го изкарах бързо навън където му беше студено / е как няма да му е като го извадих от леглото  Wink/ и той хък-мък някак си остана облечен - веднага обаче беше натикан в колата и отивайки към градината още в полусънно състояние обеснявах как сега любимата му терапистка ще каже Ауууууууууу, че си хубав с тея нови дрехи  Mr. Green Е, той не беше съгласен, ама не се опитваше да се съблече.

А дрешките купихме вчера - с него след градина обикаляхме магазини уж да си хареса нещо.... нищо нещя, вика пищя...имаше дори и светещи спайдерменски маратонки - брат му беше направо побъркан от кеф като ги видя, той не ги пожела newsm78

та днеска като му обувах обувките го заплаших, че ако не се обуе ще отида да му купя ония с многото лампи  hahaha той викаше и риташе, ние до натискахме ..и така..

А дрехите купихме малко по-големи точно с мисълта да успеем да го облечем - нали знаете колко трудно се облича дете дето се бори - а като е голяма дрехата е по-лесно. Освен това ми се искаше да му създават усещането на раздърпаната пижама. Всичко това + насилване  Embarassed ама се получи. Ще видя като си го вземам в какъв вид ще си го прибера. hahaha

# 534
 smile3501
Браво и от мен Деси!!!

Толкова се радвам...Знам колко е трудно! ТИ си герой!
Щом не се е съблякъл бъди сигурна, че си успяла. Мисля, че ще свикне с новите дрешки и обувки, но се подготви да ходи само с тях известно време. Пак е по-добре от пижамата и бос. И да знаеш, колкото и да ти се тръшка не му я давай пак  Naughty. Няма връщане назад! За да не се изкушиш направо я нарежи или изгори... Wink Не може да бъде по-упорит от теб и нали знаеш приказката: "Дяволът никога не е толкова черен."

Ще се справите! Убедена съм!  newsm10

# 535
Интересно ми е да видя различни гледни точки по-въпроса?

Знаеш ли, аз много мислих. При нас смятам, че не е само сензорен проблема /а че има и сензорен немога да споря/, но и нещо друго има.
В случая с пижамите му - имам няколко еднакви - само по цвят се различават - иначе материя, модел, дори и ниво на раздърпаност са абсолютно идентични. Но като каже че не иска да облече новата - това е.  Иначе ако му облека същия модел и цвят пижама, но изпрана понякога не показва, че с нещо го притеснява/аз успявам да ги сменя докато се къпе без да забележи/. Просто едно ужасно нежелание да сменя дрехите.... Допускам, и че е възможно дори да свиква с цвета и формата им и затова да не иска други. Но не си обеснявам зашо категорично отказва да опита друга дреха. Най странното при нас е че събличаме и играчките .... Какво му е в главицата -ако можеше да каже милото....

За обувките мисля, че наистина проблема е в вестибуларния апарат, затова реших да го пробвам с големи обувки. Поне аз като обуя на мъжа си "галошите" нямам проблем вътре в тях да се изправям на пръсти. И понеже и обувката е по-тежка се надявам да го накара да стъпва повече на цяло стъпало за да може да компенсира вестибуларно /незнам дали ме разбра/ - ще видим как ще му се отрази. Пък ако работи - ще патентоваме и Вълчо ще ги продава по секс шоповете  Joy Joy

# 536
 HugЗдравейте,мами и татковци!Нямам време да пиша тези дни,но редовно ви чета.Много ме радват успехите на дечицата!Приятно ми е да съм с вас...Ние бяхме на преглед вчера,както ви казах.Този беше със социалната работничка на Центъра.Да ни разясни как ще протекат следващите прегледи...да не се притесняваме.След  визитата при д-р Бласко-психиатър на 17-и ще имали ново събрание,всеки петък го правели,за да рещават заедно следващи стъпки.Тогава ще ни насочат към друго училище за септември.Доктора щял да прецени дали да остане Давид в сегащното или ще има нужда от такова с аула за обучение на  деца...или ще има нужда от специализирано,където децата са по 4-5 в група и се обучват по дадена програма.Пита ни жената имаме ли нужда от нещо,а ние с Дани ей така   Shocked Shocked имали сме право на помощи всякакви-за учебници,транспорт,стол...не само за Давид,а и за батковците....Нали само единият родител работи...Дадоха ни координатите и на Асоциациа Аутизъм в Аликанте...  http://www.apacv.org/asociacion/centro.html
Тези дни ще се свържем с тях и ще ви пиша отново.
Слънчев ден ви желая  bouquet 

Последна редакция: чт, 12 апр 2007, 13:40 от gaby_s

# 537
Имаше навремето един известен баскетболист, като младеж ходел няколко години с много тежки обувки, с оловни пръчки в подметките, за някакво заболяване. После като обул кецовете и имаше невероятен отскок под коша.
Това за обувките и приложението им е професионално увреждане при мен. Работил съм доста време като конструктор. Всяко измислено нещо трябва да се приложи на колкото се може повече места. Мултипликационен ефект да се получи. В техническия отдел му викахме "да издоим кравата до дупка".
Виждал съм вечер по малките часове над 30 гости да четат в тая част на форума. Сега ще прочетат как родители на деца аутисти от цял свят се радват на това, че мама Деси е успяла да си облече детето. Ако не са в час,  Joy

Последна редакция: чт, 12 апр 2007, 12:50 от Wolf

# 538
.
Гери, ти с какво го свързваш? Интересно ми е да видя различни гледни точки по-въпроса?

Трудно ми е да обясня.Аз общо взето карам на интуиция и продължително внимателно вглеждане в детето.В 95% от случаите съм вървяла след сина си-той ме е водел,стремя се да уловя всеки намек за интерес независимо сега ли му е времето.Наистина мисля,че при тях е объркана преработката на информацията,иска ми се да знам как и най вече защо.Знам че мислите им текат по канали абсолютно непонятни за мен и макар,че сега синът ми отвреме навреме открехва своя свят,пак ми е трудно да ги разбирам и много често се налага да коригирам понятия.А той се сърди защо по -рано не съм му казала.А аз от къде съм можела да допусна?Изглеждало е че той разбира.

# 539
... Виждал съм вечер по малките часове над 30 гости да четат в тая част на форума. Сега ще прочетат как родители на деца аутисти от цял свят се радват на това, че мама Деси е успяла да си облече детето. Ако не са в час,  Joy

И е възможно това да ги накара да потърсят повече информация за аутизма.

Общи условия

Активация на акаунт