Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване - 77

• 53 188
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
Скип, брой и вид химии, през какъв интервал и как да се вливат е много различно. Ето аз например започнах химиите с една жена. Бяха ни еднакви, но в процеса и на мен и на нея се промениха. Аз от 8 през 21 дни станах на 6 и после пак на 8. Смениха ми и медикамента.  На другата жена след 3-тата й разредиха медикамента и ги направиха седмични. Предполагам, че чисто логистично искаш да си направиш някакъв план, но имай предвид, че трябва да си гъвкава при промяна на терапията. Относно престоя в болницата- някои пациенти си тръгват след вливката, други остават. Пътеката е 3 дни. Аз оставах 1 нощ в болницата. Беше ме страх от алергична реакция. Слава Богу не получих такава! Само веднъж на 7 ден след вливката ми се поду и зачерви дупето, там където ми бяха сложили инжекция с алергозан превантивно. Казаха, че е късна алергична реакция от взаимодействието с химията, което е странно, защото нали алергозана е точно за това, но не съм се задълбавала.
Ще се справите, само се успокойте след първоначалния шок! Всичко ще се подреди! А и ракът на майчето ти не е от "лошите", колкото и абсурдно да звучи това! Кураж и успех на мама и на теб! Дълга е борбата, но и това ще мине!
Аз за почти година вече съм като войник, а тука момичетата помнят как се бях шашнала в началото...

# 136
Първият ми тумор беше инвазивен дуктален и когато се откри нещо и  в другата гърда, проф. Байчев ми каза, че не вярва да е нещо от първата, защото дукталния карцином рядко "прескачал". Във втората гърда се оказа лобуларен. Което не значи, разбира се, че при теб не е все пак метастаза...явно доста изследвания ще трябват, за да се разбере.

Аз като малко неразбрала да питам 😀
Не "прескача" в смисъл не ходи на другата гърда, или ходи само че друг вид 😆
И още нещо, понеже никъде не четох и не разбрах от лекарката, ХЕРа ходи ли често на другата и по-гаден ли е от хормоналните?

# 137
  • В царството на игрите:)
И още нещо, понеже никъде не четох и не разбрах от лекарката, ХЕРа ходи ли често на другата и по-гаден ли е от хормоналните?
Статистиката показва, че лобуралният кацином по - често може да се развие и в другата гърда. Това е "недостатъкът" му, но имаше и някакви предимства, за които не си спомням вече. Моят е лобурален, но слава Богу се държи прилично вече 13 години. Имам си, разбира се, не две а 5 на ум, но това е друга тема. Виж  с ХЕРа нещата са различни. Преди да се открие прицелната терапия за туморите с ХЕР положителен /вече има доста лекарства/  това е бил доста смъртоносен вариант и в рамките на 2-3 години пациентките са си отивали. Поради тази причина неистово се е търсил вариант за овладяване на тези тумори. Както каза моят хирург преди години, туморът ти е лош, но пък за него има доста успешно лечение. ХЕРа няма толкова отношение към рецидиви в гърдите, а по - скоро с по - голяма вероятност за метастазиране. Не може да се прави сравнение м/у хер положителните тумори и хормоналните такива. Най - често и двата показателя са на лице. Интересен факт при мен е, че туморът ми е лобурален, а ХЕРа е положителен. Пак според статистиката това е възможно при по- малко от 0.5 % от случаите, защото лобуралният по дефолт не бил с положителен хер. Simple Smile И аз известно време се чудех дали ХЕРа ми е сбъркан или туморът? Simple Smile /Някой друг има ли в подобна ситуация?/ Вече не се чудя а благодаря Богу и се моля всичко да е наред Simple Smile Пожелавам го на всички Simple Smile

# 138
  • София
Съвсем не познавам темата, а трябва да запиша свой роднина в диспансера в София. Знаете ли как става това, какви документи са нужни, трябва ли направление от личен лекар...или само с решение на онкокомисия. Той има нужда само от проследяване.

# 139
  • София
Мисля, че само с документите, които имаш - епикризи, онкокомисия решение, занеси всичко досега.

Just me, milmich съвсем точно и подробно е описала, а в моят случай проф. Байчев имаше предвид, че при дуктален в едната гърда е твърде невероятно да има метастаза в другата гърда от него, при мен лобуларният в другата гърда се води съвсем нов вид рак - нов момент, нищо общо с предишният.

# 140
Носете документите, които имате досега както е написала Олив.
Може би ще е необходима и лична карта, защото винаги чекират пациентите. Ще ви изготвят и картон, после в него прикачват всички изследвания и когато се ходи при
лекар първо се взема картона от регистратурата.
Мисля че и в диспансера се минава онкокомисия след като се запишете.
Ако имате предпочитания към лекар може да ги кажете на регистратурата и ще ви дадат номер за него.

# 141
  • София
Благодаря на Olive и Ren!. Много ми помогнахте!

# 142
Ели и Моли, благодаря за информацията.
Много съм объркана....
Не знам дали постъпих правилно, но записах час за консулатция при проф.Тимчева за тази седмица, за д-р Таушанова и д-р Мишовска и за доц. Консулова за другата седмица.
Надявам се бързо се определи лечение и да започваме. Но първо тези дни ще излезе резултат от ПЕТ скенер...

# 143
  • София
Момичета, ако за някого ще е полезно /в Ст. Загора, но може би и извън нея/:
https://offnews.bg/zdrave/genetichna-diagnostika-na-onkobolesti- … toian-787941.html

# 144
Статистиката показва, че лобуралният кацином по - често може да се развие и в другата гърда. Това е "недостатъкът" му, но имаше и някакви предимства, за които не си спомням вече. Моят е лобурален, но слава Богу се държи прилично вече 13 години. Имам си, разбира се, не две а 5 на ум, но това е друга тема. Виж  с ХЕРа нещата са различни. Преди да се открие прицелната терапия за туморите с ХЕР положителен /вече има доста лекарства/  това е бил доста смъртоносен вариант и в рамките на 2-3 години пациентките са си отивали. Поради тази причина неистово се е търсил вариант за овладяване на тези тумори. Както каза моят хирург преди години, туморът ти е лош, но пък за него има доста успешно лечение. ХЕРа няма толкова отношение към рецидиви в гърдите, а по - скоро с по - голяма вероятност за метастазиране. Не може да се прави сравнение м/у хер положителните тумори и хормоналните такива. Най - често и двата показателя са на лице. Интересен факт при мен е, че туморът ми е лобурален, а ХЕРа е положителен. Пак според статистиката това е възможно при по- малко от 0.5 % от случаите, защото лобуралният по дефолт не бил с положителен хер. Simple Smile И аз известно време се чудех дали ХЕРа ми е сбъркан или туморът? Simple Smile /Някой друг има ли в подобна ситуация?/ Вече не се чудя а благодаря Богу и се моля всичко да е наред Simple Smile Пожелавам го на всички Simple Smile

Благодаря за изчерпателния отговор 😊 И друго да попитам, ако веднъж тумора е изчезнал и няма метастази, могат ли по-късно да се появят такива?
Иначе моя е само ХЕР, хормоните са отрицателни.

# 145
Just_mee, до колкото аз съм си изяснила нещата, има вероятност въпреки успешно лечение, след време да се получат метастази. Ако не бъркам това се получава, ако някоя ракова клетка е останала "не умъртвена" от химията и лъчето, а е останала ,,спяща", така да се каже и се задейства след време т.е. започне да се дели и т.н.
Затова са и диспансерните наблюдения през  годините и образните диагностики.

# 146
Добър вечер, дами! За съжаление и аз при Вас. Хем от една страна сте последната желана компания, хем сте ми избраната от мен сламка, за която да се хвана. Изчетох последните десет теми и реших, че тук ми е мястото. Да се представя накратко...кратко ще е, защото всичко стана много бързо, аз самата още не съм го осъзнала напълно. От Варна съм, с две деца, на 45 години. Преди месец си напипах бучка в лявата гърда. Не й се впечатлих много, защото от 18 години съм добър гостоприемник на хормонални кисти, с които свикнах да живея. Когато стане голяма и болезнена - пункция и всичко отначало.... Свикнах и станах небрежна, помогна и ковида. Две години не съм се преглеждала. Но Съдбата си знае работата. Оперираха мама на 11 октомври, рак на кожата. Стреснах се и отидох да си направя най-разни изследвания-ПКК, цитонамазка, мамография.....И честито ми нещо в ЛМЖ, което няма образ на доброкачествено образувание. В един ден с мама разбрахме, че имаме и двете рак - при нея излезе хистологията, при мен от мамографията. Веднага отидох при проф. Румен Ненков, стари познайници сме, оперирал ме е вече преди години, но тогава беше доброкачествено-фиброаденом. Веднага ме прие в Гръдна хирургия в Св.Марина-Варна за биопсия. Изписаха ме, в сряда трябва да отида да ми свалят конците и да ми дадат епикризата, може би и резултата от биопсията. Професорът ми даде и направление за ПЕТ Скенер, който трябва да направя минимум 20 дни след биопсията. С двата резултата трябва да отида пак при него. Той препоръчва предоперативна терапия, органощадяща операция и следоперативна терапия. Не знам как събрах сили да напиша всичко това и дали някой ще го прочете. Уж всичко ми изглежда ясно и по протокол, но много ме е страх.

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 08:40 от Alik

# 147
  • Sofia
Алик, изключително разумен ми се струва планът за действие. Нека излезе първо биопсията и после едно по едно ще се наредят нещата.

# 148
Child of june, изключително успокуяващо звучи тава от теб, изчетох всичко, знам опита ти в борбата и много ти благодаря.

# 149
  • София
Alik, 👏 Хванала си "бикът за рогата" от самото начало!
Имаш  план за действие.
Звучиш толкова хладнокръвно, убедено, подредено 🤗
Браво, момиче! Вече си успяла да пребориш тази гад- с толкова адекватни реакции!
Успех, мила! Вярвай, че ще се справиш! 🙏
И споделяй с нас- всичко! 🤗

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 11:08 от AnyHr

Общи условия

Активация на акаунт