Фактори и превенция на рака на млечната жлеза

 • 4 937
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 148
Още през далечната 1985 година месец октомври се приема за Световен месец за борба с рака на млечната жлеза. Затова всяка година по това време се организират различни мероприятия, които да популяризират опасността от това заболяване, ползата от ранното му откриване и начините за превенция.

Днес те са особено актуални, защото през 2021 година Световната здравна организация обяви, че ракът на гърдата е вече най-разпространеното онкологично заболяване в света.

На 1 октомври у нас стартира десетата информационна и профилактична кампания за борба с рака на млечната жлеза (РМЖ). Целта на провежданите мероприятия е да мотивират жените да се погрижат за собственото си здраве, да се изследват редовно и своевременно да се обръщат към лекарите за диагностика на заболяването в начален стадий, когато ще може да бъде напълно излекувано, а болните могат да спасят живота си.

Все още се ширят представите, че причините за възникване на рак на млечната жлеза са неизвестни и това се приема едва ли не като пръст на съдбата. Но това не е така. Днес има много информация във връзка с етиологията на това заболяване на битово и молекулярно ниво, т.е. установени са основните причини и фактори за риска на развитие. Сложността на този вид рак, както и на много други видове, се състои в това, че няма една определена или главна причина за възникването му, а върху неговото развитие влияе комплекс от разнородни фактори, които при това не определят, а само увеличават в една или друга степен риска от развитие на РМЖ. Затова и често ги наричат не причини, а фактори на риска.

Какво представляват тези фактори, за които е доказано в многобройни изследвания, че могат съществено да увеличат риска от развитие на РМЖ?
1. Наследственост. Наличието на РМЖ у кръвни роднини от първа и втора степен (майка, сестри, баби, лели) може да увеличи в различни степени (в зависимост от броя на заболелите роднини) риска от развитие на тумори в млечните жлези. Установени са генетични маркери на наследствено разположение към РМЖ.
2. Възраст. Рискът от развитие на РМЖ се увеличава с възрастта. При жените над 50 години той е десетки пъти по-висок, отколкото при тези под 30 години. Най-висок е броят на заболелите във възрастовата група 50 – 65 години.
3. Някои особености на женската репродуктивна анамнеза:
•   Менструален цикъл – ранната поява на менструалния цикъл (преди 12-годишна възраст) и късната менопауза (след 55 години) са един от факторите за развитие на РМЖ
•   Раждане – ранното (преди 20 години) и късното (след 30 – 35 години) първо раждане. Ако жената никога не е раждала – това също може да е фактор за възникване на заболяването. Същевременно колкото повече раждания има една жена, толкова по-нисък е рискът от развитие на РМЖ.
•   Кърмене – то определено понижава риска. Според някои изследвания за всеки 12 месеца кърмене рискът се понижава с 4 – 5%. А отсъствието на лактация или късият лактационен период (по-малък от 3 месеца) повишават риска от развитие на заболявания на млечната жлеза.
•   Хормонални препарати – употребата на хормонални контрацептиви над 10 години, както и приемът им във възрастта под 18 години и преди първото раждане също спадат към факторите за появата на РМЖ.
4. Затлъстяването, особено в менопаузата, може да увеличи риска от РМЖ, доколкото в мастната тъкан се натрупват излишъците от хормона естроген.
5. Диетичен фактор. Хранене с повишено съдържание на животински мазнини и недостатъчно пресни плодове и зеленчуци също повишава риска от РМЖ.
6. Злоупотреба с алкохол.
7. Психоневрологичен фактор. Хроничният стрес и депресията също увеличават риска от РМЖ.
8. Предшестващи заболявания на млечните жлези (някои форми на мастопатия, предменструална мастодиния).

Отдавна вече ракът на млечната жлеза не се счита за нелечим. Съвременните методи на лечение стават все по-ефективни и това се доказва най-вече с понижаването на смъртността от това заболяване. Много, ако не и повечето, от болните на практика са излекувани и се връщат към нормалния си живот, раждат деца…

Но все пак лечението на РМЖ, както и на други хронични болести, винаги е свързано с известни морални, физически и материални загуби. Затова остава актуален фактът, че профилактиката е много по-хуманна, лесна и евтина, отколкото лечението. При това възможностите за профилактика не се използват в пълната си сила поради недостатъчната информация за тях сред населението.

Всички известни фактори на риска на РМЖ се разделят на контролируеми и неконтролируеми от самите нас. Не се контролират възрастта и наследствеността. При това „наследствени“ се явяват не повече от 5 – 10% от всички случаи на РМЖ. По-голямата част от случаите са обусловени от факторите начин на живот, репродуктивно поведение и някои други фактори, които не можем сами да контролираме.

Съвременните знания за етиологията и особеностите на развитие на РМЖ позволяват да се изработят достатъчно ефективни, относително прости и достъпни мерки за профилактика на РМЖ:
1. Контролирайте теглото си. Наднорменото тегло повишава вероятността от развитие на ракови заболявания, в това число и на рака на млечната жлеза, особено в менопаузата.
2. Бъдете активни физически. Дори 30 минути на ден могат да понижат риска от развитие на РМЖ.
3. Придържайте се към здравословен хранителен режим. Изключете преяждането, ограничете висококалоричните продукти и животинските мазнини. Наблегнете на рибата вместо на месото. В дневното меню трябва да има не по-малко от 400 – 500 г пресни зеленчуци и плодове.
4. Ограничете употребата на алкохолни напитки. Колкото повече алкохол употребявате, толкова по-висок е рискът от РМЖ.
5. Кърмете. Освен ползата за здравето и развитието на детето, кърменето понижава риска от развитие на РМЖ.
6. Въздържайте се от продължителен прием на противозачатъчни хапчета, особено под 20 и над 35 години и особено ако пушите. Освен някои преимущества, тези таблетки крият и опасности. Не забравяйте, че след като прекратите приема им, рискът от развитие на рак изчезва.
7. Избягвайте приема на хормони в менопаузата. Тези препарати действително намаляват риска от някои заболявания, но същевременно увеличават риска от развитие на други болести в тази възраст (сред тях и РМЖ), затова приемът им трябва да бъде кратковременен.
8. Запознайте се с историята на заболяванията на своите роднини, особено тези от женски пол.
9. Своевременно откриване и лечение на доброкачествените и предракови заболявания (някои форми на мастопатии, предменструална мастодиния, отделяне на секрет от зърната). При всяка поява на оплаквания или изменения, свързани с млечните жлези, побързайте да се обърнете към специалист. Обикновено тези заболявания се лекуват лесно и това предотвратява развитието на рак.
10. Профилактично изследване на млечните жлези. Препоръчително е извършване на самопреглед 1 път месечно веднага след края на поредната редовна менструация (а ако сте в менопауза – в първите дни на календарния месец) и посещение при специалист с извършване на образно изследване 1 път годишно при здравите жени.


Всяка година през месец октомври 12 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора предлагат безплатни прегледи за рак на гърдата чрез предварително записване по телефона.

График и контакти за записване за безплатни мамологични профилактични прегледи през месец октомври:

Първа САГБАЛ „Света София“ – предварително записване за първата седмица от кампанията ще се осъществи на 3.10.(понеделник) между 9 и 15:00 на тел. 02/44 70 204, а за останалите  седмици от месеца записването ще се осъществява всеки петък между 9:00 и 15:00 на посочения телефон. Прегледите се провеждат понеделник, сряда и петък между 8:00 и 12:00 часа, до изчерпване на свободните часове.

Университетска болница „Лозенец" – предварително записване чрез контактната форма на сайта на болницата или на тел. 02/ 96 07 682. Прегледите се провеждат всеки понеделник на м. октомври (03.10; 10.10; 17.10 и 24.10), в интервала от 16:00 до 19:00 ч. в Хирургичен кабинет (ет.1), Медицинския център, ул. „Козяк"1.

МБАЛ „Княгиня Клементина“ - София – предварително записване на тел. 02/92 68 147 – регистратура. Прегледите се извършват на 24.10.2022 г. от 08:15 до 11:30 часа през 15 минути.

Университетска МБАЛ - София „Свети Йоан Кръстител" – предварително записване на тел. 02 80 59 23, ст. рентг. лаборант Веселка Асенова. Прегледите се извършват всеки работен ден през октомври от понеделник до петък от 12:00 ч. до 13:00 ч. – по двама пациенти на ден.

"УМБАЛ - Д-р Г. Странски", гр. Плевен – предварително записване на тел. 064/886 666. Профилактични прегледи ще се проведат в дните вторник, сряда и четвъртък от 12:00 до 14:00 часа в Онкохирургичен кабинет на „Отделение за диспансерно наблюдение на болни с онкологични заболявания“.

УМБАЛ „Света Марина" - гр. Варна – предварително записване за следващата седмица се осъществява всеки петък от 9:00 до 10:00 на тел. 052/ 978660. Прегледите се осъществяват всеки вторник, сряда, четвъртък и петък от 14:00 до 15:00 часа.

УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович" - Ст. Загора – предварително записване на тел. 042/ 698 502. Прегледите ще се осъществяват всеки вторник и четвъртък на октомври между 14:00 и 16:30 часа в ехографски кабинет в ДКБ.

# 1
 • Мнения: 96
Много хубава инициатива за безплатните прегледи, но “факторите”, които изброявате не се споменават от никой доктор или специалист (изключвам доказания генетичен фактор). Всичко останало може да служи като примери за евентуална превенция, но в никакъв случай не са фактори.

# 2
 • Мнения: 1 661
Всъщност изписването на противозачатъчни без предварителни изследвания си е фактор за хормонален РМЖ и още как. Но колкото и прекрасно да живееш без фактори, без алкохол и цигари и затлъстяване, вероятността да се разболееш от такъв рак след 40г. възраст е по-голяма, от колкото да се разболееш дори от ангина. Основният фактор за усложнения е нехайството на жените относно профилактичните прегледи. Откриха ми рак в начален стадий на такъв преглед без никакви симптоми, оперираха ме точно преди 9г., излекуваха ме и сега съм кукуряк Wink

# 3
 • Мнения: 328
Нямам година пропусната без преглед.Когато напипах бучката ходих при двама доктори ,който ме успокоиха ,че е фиброаденом,но след време е хубаво да се махат нямали място там.И така до момента в който отидох да го махна и докторите видяха още 2 лезии в гърдата.И ооо шок и трите злокачествени.Сега лекувам рак в начален стадий.Ако нещо не ме буташе да ида и да го махна това нещо и до сега нямаше да знам каква бомба нося в себе си.Така, че винаги търсете и второ-трето мнение когато ви убеждават ,че всичко е ок.

# 4
 • Мнения: 51
Дааа и мен ме прегледаха на ехограф, а 2 месеца след това сама си напипах бучката. И разбира се се оказа рак, че и два/ дуктален и лобуларен/. Така че не са важни само профилактичните прегледи а и кой ви следи. Впрочем лобуларния карцином, много трудно се открива с образни средства. При мен не се видя нито на ехограф, нито на ПЕТ скенер.
И почвам да вярвам на онколозите" Дали ще имаш рак и метастази е божа работа"

# 5
 • Мнения: 4
Здравейте,искам да попитам някой дали след започване на  кърмене са му излизали бучки?
Моите са доста големи и ги имам вече два  месеца ,ходих на какви ли не изследвания,но нищо.
Даже спряха и моя доктор вече не търси никаква алтернатива ,но се притеснявам

# 6
 • В царството на игрите:)
 • Мнения: 4 019
Щом са големи, но не се вижда нищо притеснително не мисля, че има проблем. Най - добре се вижда дали нещо е нещо притеснително на ехография или мамография, НО поне месец след последното кърмене.

# 7
 • Мнения: 4
Щом са големи, но не се вижда нищо притеснително не мисля, че има проблем. Най - добре се вижда дали нещо е нещо притеснително на ехография или мамография, НО поне месец след последното кърмене.

Blagodarq

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 273
Марина, точно кърменето е най-добрата превенция. Вземи си Лецитин много помага и често кърмене с лек натикс да се разнесе докато суче бебето. Ако имаш наблизо консултант по кърмене се консултирай или акушер-гинеколожка.

Общи условия

Активация на акаунт