Новоизлюпени септември 2022 🤗

• 20 052
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
valari86, аз наскоро си купих травел сет от 5-6 продукта на някаква центела. Не знам дали са корейски. Ама ми изкачаха навсякъде по групите и реших да пробвам. Обаче аз съм залята с много козметика (каквото видя и искам). До скоро “чистих” козметика за лице и коса, че бях насъбрала по 3-4 от вид. Имам всякакви серуми, кремове, маски, пилинги, обаче май колкото повече имам толкова повече нищо не правя, някакси се разпилявам измежду тях. Лятото мацах един месец витамин Ц сутрин… после минавах със серията на Юсерин антипигмент, но нищо не избеля. Може би и хормоните си казват думата. Два пъти мацнах и ретинол, ама разбрах, че е противопоказен. Имам голям проблем, защото след като купя едно нещо, мацна два пъти и искам следващото. А то така ефект няма как да има.
Мами, някой да е чувал, че кърмените бебета имат в началото антитела от майката за варицела? Варна е пламнала последните месеци. След 2-те години изолация сега има бум. Може би и в други градове е така. В групата на каката пак има. На една приятелка детето е болно. Каката ходи на английски и госпожата ѝ е болна. Т.е. мисля утре да я пускам на градина. То тоя бум може да продължи и половин година. Кажете ми нещо хубаво, моля ви!
Edit: аз бях споделила, че в моята кола има място отзад само за седалката и стола на каката и баткото. Ще гледам максимално дълго малкото да се вози при мен отпред в коша. После в багажника 😜

# 601
Да, чела съм, че първите приблизително три месеца кърмените бебета имат пасивен имунитет от майката, ако и тя е карала варицела - предават се антитела.
В нашия град също има периодично. Понеже вкъщи ММ не я е карал, а и не държа детето да се разболява от инфекциозна болест, на 4-годишната сложихме ваксина Варивакс. Тя не е в имунизационния календар на България, тоест се закупува с лични финанси. На 2 дози е. Детето трябва да е над 12 месеца. Дава добра защита И срещу Херпес Зостер. Може да се сложи и до 3 дни след потвърден контакт с болен от варицела. Аз съм привърженик на ваксинирането по принцип, не се колебах, надявайки се така да се опазим всички в дългосрочен план

# 602
Най-голямата се разболя чак на 4 от варицела. Мина три карантини в детската градина… Нарочно исках да изкарат по-малки и съм се мъчила едва ли не да са контактни и не и не… Мина супер леко и за двете, тъй като го лепна и на сестра си. С по три пъпки…

Да измънкам - беб е със сопол, киха от време на време и изкашля. Няма температура. Ще се мъча да ѝ правя инхалации по-късно днес.

# 603
Аз също си ваксинирам децата. Даже преди две седмици поставихме на каката на 6.5 г. противогрипна ваксина. Не съм запозната с тази за всрицела. Тъкмо ще звъня на педиатъра и ще я разпитам - колко, до кога, от кога защитава… Иначе аз съм изкарала варицела. То няма и от къде да дойдат антителата, ако е бях. Просто съм отчаяна. Моите деца си ходеха на градина и ясла редовно до моментът, в който наближи моментът да се повеи бебето. Постоянно има някой болен от тях или някой с варицела около тях. А в момента се боря със сериозно подсечено дупе на бебето - мажа с антибиотик, и не искам и друго да го сполетява.
Да, чела съм, че първите приблизително три месеца кърмените бебета имат пасивен имунитет от майката, ако и тя е карала варицела - предават се антитела.
В нашия град също има периодично. Понеже вкъщи ММ не я е карал, а и не държа детето да се разболява от инфекциозна болест, на 4-годишната сложихме ваксина Варивакс. Тя не е в имунизационния календар на България, тоест се закупува с лични финанси. На 2 дози е. Детето трябва да е над 12 месеца. Дава добра защита И срещу Херпес Зостер. Може да се сложи и до 3 дни след потвърден контакт с болен от варицела. Аз съм привърженик на ваксинирането по принцип, не се колебах, надявайки се така да се опазим всички в дългосрочен план

# 604
И в Стара Загора има много ошарени.. В нашата детска градина от 8 групи, 6 бяха в карантина миналата седмица, тази може и всичките вече да са..
Каката я кара на годинка и нещо, не искам и да си спомням, беше ужасно - повечето пъпки й бяха по личицето, имаше и в устичката. Вдигна температура 40 градуса и цяла седмица се мъчихме да я сваляме без особен ефект. Падне до 38 за половин час и после пак..През цялото време беше превъзбудена, скачаше, не искаше да спи. И цялата работа, заради болно дете с бележка от лекар, че било с обрив от хранителна алергия😥
Иначе, доколкото знам, пасивния имунитет се предава на плода още в утробата и антителата си циркулират до 6тия месец, стига майката да е карала варицела. Педиатърката ни предупреди обаче, че това не е застраховка, точно сега имало случаи и на заразени малки бебета.
Много ми се искаше да сложим ваксина, но е за по- големи деца, поне навършена годинка трябва да имат.

# 605
Антителата за варицела се предават чрез плацентата и до към 6 месец може да е предпазено бебето. Но аз не съм карала варицела, така че Борис няма антитела.
На Филип сложихме само 1-вата доза Варивакс юни, втората трябваше да е след 3 месеца, но имаше проблем с доставките, после започна да боледува. Сега дето го хванахме малко здрав, но предпочетохме противогрипната да сложим. Но и 1 доза за сега би трябвало да даде добър имунитет.
Femme, по всяко време след 12 месеца може да се сложи Варивакс, като вече според възрастта е различен интервала между двете дози. Аз също мисля да си сложа, че не ми се боледува. Имунитета се предполага, че е доживотен, но за сега няма официални данни, защото се поставя от около 20 години. Поръчваш си я в аптеката и я взимаш в хладилна чанта, ако се наложи да се съхранява - на среден рафт в хладилника. Около 80 лв е дозата.
Аз също не вадя дете от столчето, набила съм му в главата колко е опасно и дори не му е минавало през акъла да се разкопчава в движение или нещо такова. Все пак вратата му е заключена за всеки случай, че му нямам вяра. Като по-малък, като ревеше, пусках радиото на празна станция и усилвах, то си е бял шум.
Kanari, много гадно това с повръщането, то и аз ще се опитам да скоча в движение, ако някой повръща до мен. 🤣 Или поне ще му направя компания.

# 606
Да, Тес е права, аз съм се объркала за имунитета -  през последния триместър се предават антитела, за да има бебо защити през първите си месеци.
В повечето случаи у деца се кара леко варицелата, да.. но не във всички. Знам, че е по-тегаво при бебета и възрастни. Аз съм я карала към втори клас. Имах 40 пъпки само на лицето и ми останаха белези. Не знам леко или тежко е това, ама не е приятно…

# 607
Мамчета, днеска бяхме при една педиатърка, много добра по- думите на познати, та тази жена ме кара да давам на бебчо вода ( на кърма сме) да се научел да пие вода, че ако имало проблем само венозно след това би приел лекарство😬😳 после ми обясни , че за да намалеят коликите трябвало да гледам да го кърмя на 2 ,2:30 часа за да може стомахчето да преработи кърмата, иначе се засилвали коликите, а моя си иска цица постоянно като е буден, чудя се какво да правя, от днес сме на еспумизан и омбибиотик панда, да видим ще стане ли нещо различно. И да ви питам още нвщо, някоя от вас ползвала ли е гледачка, вероятнл ще ми се наложи за някакви часове в някой от уикендите и ми е интересно какви пари взимат

# 608
Да дам мнение : Вече стана месец от както пият омнибиотик панда, не виждам никакъв ефект, мисля да се връщаме на био гаята, че е по евтина.

# 609
Водите ли вече бебетата на ортопед? Ние имаме направление и педиатърката ни препоръча Хайвазов, но май няма да е той, чета доста негативни мнения.
Да препоръчате добър ортопед за София?

# 610
  • Варна
Ох, Панда, хич не ми вдъхва доверие тази педиатърка. Confused Първо вода на двумесечно, после пък това с коликите. Никъде няма направена връзка между кърменето и коликите. Те все още са с недоказан произход. Хората от СЗО препоръчват кърмене на поискване, тези измислените паузи от 2-3 часа са безумие. Ми то може да е изпило 30-40мл, които ще се изработят за много по-бързо време.
Всичките бебета искат да ги вкарат в някакви норми и това само изтощава майките още повече. Мойто понякога за 5мл се спуква от рев. Може да е изпио 160мл и всеки би си казал, че е нахранен и не плаче от глад. Е да ама като си му дам малко допълнително и да видят колко бързо му минава. Защо да го тормозя за 5-10мл отгоре да чакам следващото хранене, ми то да не е робот.

Прави ми впечатление, че всеки дава най-различни капки. Thinking Аз абсолютно нищо не съм давала. Моя си реве от глад, сън, пълен памперс или от скука. Сигурни ли сте за коликите? По спомен 2 на 10 бебета страдаха от тях, а при нас сякаш на всяко бебе се изписват капки... Rolling Eyes

# 611
Ами да. Аз меря преди и след кърмене. Преди малко бяха 100мл на едно хранене. После 30, 60 и така, всеки път различно. Очевидно не изяжда на всяко кърмене точно количество. Аз направо съм потресена от ненаддаването. Такава мания ме е обзела, че вчера и до Пирогов ходих. Аз казах на регистратурата, че се интересувам от платен преглед при педиатър, те ме пратили на педиатър, но в спешния им кабинет. И лекарката вътре хубаво ми се накара защо съм влачела такова малко бебе по спешни кабинети. Еми аз какво да направя като съм притеснена. Личната лекарка на бебето и тя твърди, че всичко си биро идеалноНормално ли е 560 гр. да качи за точно месец и половина?! Нормално било! Не знам вече. Имам час след десетина дена и за педиатър неонатолог - шеф е на отделението по неонатология в Софиямед. Ако и тя ми каже че всичко е наред....супер, ще се успокоя.
Иначе за пробиотиците. Давам био баланс бебе и на двете деца. Преди бях взела био гая, но Ася Демирева ми каза, че точно био гаята е най-големият боклук на пробиотиците. Само тя била направена от назофарингеален секрет от здрави деца, а нормалните пробиотици били направени от фекални щамове, нещо такова обясни Grinning

# 612
  • София
Аз водих на ортопед. Не съм търсила добър,а удобен, така че в 1 дкк си запазих. Ок беше.
Гледачките вече вървят по 10 лв на час и рядко взимат спорадични деца, повечето искат постоянен ангажимент. По мое време още имаше преди 9 г, тогава взимаха по 5 на дете, демек 10 лв на час и транспорт, сега повечето искат договор и сума на месец независимо колко идват. Аз съм си патила от гледачки, смених тогава 4 и се отказах.

# 613
Flower, четвъртък сме на ортопед при Глогова се казва в студентски град се намира, педиатърката ни я препоръча, ако те интередува ще кажа как е като мине, а на невролог ще води ли бебето някоя мама?
Джинкс, и на мен не ми вдъхна доверие честно казано. За коликите не знам какво друго ако не са колики, твърдо коремче, силни напъни, като се изпръцка се облекчава, рев с писък когато не може дс се изпръцка- не знам колики ли са, но наистина прилича на незряла храносмилателна система и аз не знам какво да правя , но ще мине и това де.
Канари аз имам приятелка, която много се ьанимава с деца и много обича, в детска градина работи, но си мискя да я викам от време на време, та исках да знам горе долу каква сума да ѝ предложа Simple Smile)) 
Ох, Панда, хич не ми вдъхва доверие тази педиатърка. Confused Първо вода на двумесечно, после пък това с коликите. Никъде няма направена връзка между кърменето и коликите. Те все още са с недоказан произход. Хората от СЗО препоръчват кърмене на поискване, тези измислените паузи от 2-3 часа са безумие. Ми то може да е изпило 30-40мл, които ще се изработят за много по-бързо време.
Всичките бебета искат да ги вкарат в някакви норми и това само изтощава майките още повече. Мойто понякога за 5мл се спуква от рев. Може да е изпио 160мл и всеки би си казал, че е нахранен и не плаче от глад. Е да ама като си му дам малко допълнително и да видят колко бързо му минава. Защо да го тормозя за 5-10мл отгоре да чакам следващото хранене, ми то да не е робот.

Прави ми впечатление, че всеки дава най-различни капки. Thinking Аз абсолютно нищо не съм давала. Моя си реве от глад, сън, пълен памперс или от скука. Сигурни ли сте за коликите? По спомен 2 на 10 бебета страдаха от тях, а при нас сякаш на всяко бебе се изписват капки... Rolling Eyes

# 614
  • София
Така е добре, щом е позната, моят болен млзъл веднага си представя хиляди вируси, ама може да има имунитет. И аз започнах с позната намоя приятелка,беше супер жената, но и се роди внуче и се отказа. И после се почнаха мъките... иначе почасово можеш примерно 8 дапредложиш и вече затранспорт не знам...

Общи условия

Активация на акаунт