Бързи въпроси и отговори деца - 3

• 37 202
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
Момичета, синът ми е на 3 години и три месеца. Живеем в друга държава. В детската градина говорят немски, вкъщи говоря български, обаче доскоро гледаше клипчета на английски в уютюб. Не говори много. Може да брои до 10 на три езика, пее песнкички на три езика, разпознава буквите и написа OBI с магнитни букви. Като цяло всички казват, че е много умен. Но когато го питам нещо, Как беше в детската градина? Или какво правихте, с жената, която те гледа? Не отговаря и като цяло изреченията които може да съставя са "Искам да излезем навън", Искам влакът", "Не ни е страх  кучето"... Трябва ли да се притеснявам според вас?

# 646
Мое наблюдение е, че не могат още да разказват. Опитай да зададеш по конкретен въпрос. Примерно питай днес дали си е играл с конкретно дете, дали си е играл с конструктор, дали е рисувал, какво е рисувал, какъв цвят е ползвал, пърсал ли се е по пързалката и т.н.
Като започнах да задавам конкретни въпроси, а не просто какво прави днес, започнах да получавам повече информация. С времето сама започна да ми разказва.

# 647
Питам ядохте ли? Какво ядохте? Спа ли? И нищо. На тази възраст би ли трябвало да може да отговори?

# 648
Да, трябва да отговаря ,дори с изречения. Не е добре,че дори не дава еднословни отговори.Речта на 3г дете се доближава до тази на възрастните вече. Може да има неточности като род,число, мн.число и словоред,но конструират изречения. Много деца могат да опишат картина с няколко думи, да назоват основни характеристики на предмет, да разкажат героите и основни моменти от дадена приказка . Моя съвет е да отидете на логопед, защото трите езика със сигурност забавят развитието на речта,но може да има и други фактори, които да имат отношение в забавянето .

# 649
  • София
Много, но не всички.
На 3 и двете ми деца не говореха с изречения и не описваха.А и това, което на тази възраст представят не е много меродавно.

# 650
Аз казвам нормата каква е, понеже работя с деца. Това,че има изключения- навсякъде е така. Може да е забавяне заради билингвизма, може и да е част от по- голям проблем . Това се установява след диагностика от логопед,затова писах да отидат, тук няма какво да кажем.

# 651
  • София
На тази възраст проблем се "вижда" ако има такъв.
Все пак се гледа цялото.

# 652
О,изобщо няма да споря. Идея си нямате колко деца с аутизъм , умствена изостаналост и дори дцп ( което се ВИЖДА) търсят специалист чак в училище, щото родителите много ги виждат тези проблеми ..хич не смятам да коментирам нещо, от което съм част и имам поглед, защото с такива родители се срещам постоянно. Дадох съвет на жената,нито боли,нито коства нещо да се направи обследване на детето. Ако проблем няма - чудесно,ще бъде документирано и тя ще спре да се тревожи. Ако има - ще започне терапия навреме. И в двата случая ще е от полза срещата със специалист, а съвети на майки " то и моето беше така,ама се оправи, изчакайте още" са довели много деца до под кривата круша.

# 653
Ще говоря от личен опит. Моето е на 3.3г и ми разказва какво се е случило в градината, но сямо ако той си реши. Ако не иска си казва “ няма да ти кажа мамо” 😅 Ако обаче реши ми казва какво са яли, кой се бил напикал, наакал, кой го боляло корема, на коя майка госпожата звъннала 🤣 Коя песничка са пели и тем подобни. Знае много неаща и много говори, но пък ето - той пък цветовете бърка. Червеното го знае, ама другите ги налучква.

# 654
На 3г + не е обичайно да не може да разкаже.
Моето на 2г и 2-3 месеца разказваше какво е правила в градината. Със сигурност и 3те езика влияят. Може да се консултирате с логопед.

# 655
  • Враца
Синът ми на 3 години не говореше. Сестра му беше на 1 тогава и знаеше толкова думи колкото и той. Ходеше на ясла и това по никакъв начин не промени факта, че не говори, а само сочеше предмети. Заведох го за първи път на логопед точно на 3 години и за 6 месеца беше почти настигнал другите деца на тази възраст. В момента е на 7 и от септември ще е първи клас, все още посещава логопед защото не може да казва “р” и има да доизчисти някой звуци. Дъщеря ми е на 5 години почти и няма проблем с говора, но има лошия навик да диша през устата и дори докато говори си поема въздух през устата доста често и също посещава логопед за да се научи да диша правилно. Няма нищо лошо да се направят консултации когато е нужно, а и много проблеми когато се отлагат се задълбочават и това освен тревоги на вас може да създаде дискомфорт на детето сега или в бъдеще.

# 656
И моята мисъл беше такава. Консултацията с нищо няма да навреди,може само и единствено да помогне. Така както ходиш на зъболекар, на профилактични изследвания и тн. За всяко нещо си има специалисти. Отидете, говорете, проверете. Не слушайте форум, съседки и баби.

Анелия, проверявали ли сте за трета сливица?

# 657
  • София
Аз не споря.
Специален педагог съм.

# 658
Е,значи трябва да знаете колко " често" родителите забелязват навреме проблема. И да сте на мнение, че навременната консултация и диагностика са най - важни, а не се чака да се " израсте".

# 659
  • София
Не съм посочила никъде да се чака.
Безпредметна комуникация водим.

Общи условия

Активация на акаунт