Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 35 472
  • 868
  •   2
Отговори
# 660
Как от съседен да тече, нали петното е горе и от там се стича, аз поне така си го разбрах. Значи водата идва от горе някъде...

# 661
Как от съседен да тече, нали петното е горе и от там се стича, аз поне така си го разбрах. Значи водата идва от горе някъде...
В съда работя , жената живее  на етаж 2 в двустаен течеше и от гарсионера на 4 етаж.

# 662
Може и от покрива.
Само че аз писах, че ПЪРВИЯТ заподозрян,  е горният. Не че е от него.
Иначе откъде е...не знам

# 663
  • Пловдив
Как и за какво ползвате средствата от наеми на помещения във входа?
При нас досега/над 15год/ се ползваха за плащане на всички входни такси,т.е.пари за месечните разходи или належащи ремонти не се събират. Наскоро при събрание живеещите на 1ет.искат да им се дава някаква сума,з-то те не ползвали асансьора.
Явно приходите са големи. Ние нямаме помещения за под наем. Единствено стаичките между етажите се дават по 2 лв. символичен наем.
По закон се плаща фонд ремонт в размер на 1% от минималната работна заплата. Т.е. редно е да събирате пари за ФР. Токът на асансьора едва ли е някаква огромна сума. При нас е винаги около 25 лв. Колко пари искат да им връщате?. Таксата за месечен абонамент за асансьора се дължи от всички, независимо от етажа.

# 664
Това за месечния абонамент сигурно ли е, че е така? Питам, че в нова сграда вече 2-ма се заявиха като неползващи и нежелаещи да плащат за асансьор месечни разходи. За ремонти един ден им е обяснено, че ще дължат пари.
В старото строителство, където живея само ползващите си делим месечния разход за ток и таксата към асансьорната фирма. Но правихме ремонт преди 4 г. и там платиха всички според ид. части - вкл. първи и втори етаж.

# 665
Виж  параграф 1, т 11 ДР на ЗУЕС...

# 666
Ще говоря и с касиера - да не би аз да не съм разбрала, че все пак плащат абонамента. Но помня, че големи драми бяха точно с тази такса преди години.
За новата сграда няколко пъти обясних, че абонамента е на брой спирки и включително подземен етаж с гаражи ще плащаме именно поради тази причина. Ще влезем в пътя, ама иска време.

# 667
На обитател е токса режийни, в която влиза абонам такса за асансьор.
В новите сгради е малко по-различно....по-разчупени са, не са само жилища като в старите блокове...по-сложно е.
Но все пак който ползва услугата, плаща за нея.
Често първия етаж го освобождават...зависи как са се разбрали съседите.

Мина ни на нас второто събрание. Имаме 3 оферти ..събрани за ориентир на цената. Хъка мъка...не стана ясно какво се разбрахме. Сбърках че не ги накарах да вдигат ръка и да гласуват, или поединично да ги питам...обаче честно казано ми писна. Две от трите оферти са мои, мисля достатъчно направих.
Дойдоха половината от апартаментите само. Свиват джуки, почесват се, мълчат кат пукали...чакат парите сигурно от небето да паднат и така да се ремонтира покрива.

# 668
  • Sofia
Не е голяма сумата.
Към 450лв./мес.
Месечните разходи за асансьор,ток и чистене са около 170-200лв.
Има банкова сметка и парите се натрупват.Стигат за належащи ремонти и др.
Толкова години никой не се e оплакал от този начин на разплащане...сега тези от 1ет.,дошли преди 2-3год. негодуват.
От 25год.живея в този блок,няколко пъти съм била касиер и знам каква мъка беше събирането на пари,вечно “нямаха”,натрупваха се лихви...

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 10:36 от Doli

# 669
Доли, скоро имаше такъв въпрос за връщане на част от сумата. Потърси назд в темата.

# 670
  • Пловдив
Това за месечния абонамент сигурно ли е, че е така? Питам, че в нова сграда вече 2-ма се заявиха като неползващи и нежелаещи да плащат за асансьор месечни разходи.
Пише го в чл.51, ал. 1 от ЗУЕС.

Ние имаме събрание утре. Имам нужда от съвет. При нас има нередовни платци. Съответно, за да се платят месечните разходи се дърпа сума от ФР. Как сте си организирали плащанията на месечните сметки, ако не всички дават пари всеки месец?
Например, месечните разходи са 300 лв. Разделени са на 40 броя обитатели. Да, ама 15 човека не са си платили. Съответно дърпаме от ФР, а мисля, че нямаме право.
Вече не знам ...

# 671
Да събирате за няколко месеца наведнъж?

# 672
Първият заподозрян е горният съсед. Може да се наблюдава кога тече..когато са вкъщи и се къпят да речем, или как точно.
Може в подовата плоча, на мястото където минава тръбата, да не е уплътнено добре, да има пролука. И когато се къпят, мокри пода, от там да просмуква надолу..само гадая.
 Тези тръби в куфар ли са, или външни ?

Водомер се монтира от вик-то, или бъркам? Ако да..нека да дойдат да проверят.
Да се пита там на кой ап.скоро са сменяли водомер, да речем?

Всички тръби са външни и са в ревизионна тухлена шахта. Тръбите са вертикални и от тях започват отклонения за водомерите. Капе чиста студена вода. Според мен няма как да тече от съседен апартамент, тъй като гранича с друг вход и те нямат общо с нашите тръби. Капе постоянно, къде повече, къде по-малко. Сега мисля да търся фирма със сонда, тъй като термокамерата май е за скрит теч вътре в стените. А аз виждам, че капе от горе, тоест течът е видим. Някой има ли опит с читава фирма?

# 673
Каква е общата сума, която събирате месечно към фонда за ремонти?
Ако отсъствате в годината за 1-2-3 месеца държите ли да не ви събират такса за месечните разходи за ток, такса асансьор и т.н.?

# 674
  • Сф
No way,. ще се опитам да помогна, въпреки че мм не е вкъщи ,а той разбира от тези неща. След като виждате къде е теча , не ви трябват фирми и термокамери и подобни , а достъп до него и да се отстрани. След като на вас тече , най- вероятно е от този над вас. Така се тръгва. Тета писа вече. Опитен майстор ще определи. Ако от вертикалния щранг, ще се поеме от Фонд ремонт. Но пак казвам , търсете вие някой разбиращ да погледне професионално, защото на вас ви тече,а на другите засега не им пука.
Скоро мм ходи в едни братовчеди, ей така им мокреше стената на банята/коридора, навря си главата в един вентилатор ( свали го) и прецени откъде идва - от горе най вероятно вертикалния и ги остави да търсят собственика отгоре да си вика майстор и да оправя проблема като осигури достъп. Преди това беше карал братовчедите да пускат спират води , да наблюдават, водопроводни такива работи и си изясни картинката . При тях май беше мръсния канал, не знам ще излъжа. Но идеята ми е , викнете си вие майстор , той знае къде да гледа и после гонете виновния и входа евентуално. В такъв ред се случат обичайно нещата . В нашият случай, ако мм не беше успял, сигурно и това се случва, да види проблема щеше да ги посъветва чак тогава да викат камера и подобни, защото де скъпо естествено и не се знае кой и кога ще плаща . А ако имаше достъп до горния апартамент щеше да е още по- лесно. Почвайте ги от тоя над вас първо .

Общи условия

Активация на акаунт