Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 35 277
  • 868
  •   1
Отговори
# 495
Поне са ентусиасти, освежават, безплатно, доброволно...
Не им се сърдете много...

# 496
teta, надявам  се ирония да долавям изказването ти, че ми се реве?! Стълбищетото не е нещо Уау, ама сградата е спретната и поддържана. Доста труд и разправии сме изтърпяли с ММ, за да е това, за което 90% от старите сгради в София могат да си мечтаят.

DayInMay, хич даже. Не знам какво си мислят... Такива простотии до сега на никого не са му хрумвали.

Един въпрос:
Идея имате ли как се таксуват Airbnb апартаментите за режийни? Те развиват вид бизнес дейност, а ЗУЕС допуска офиси/фирми да плащат такса до 5-рен размер.

Въобще не съм доволна и че регистрацията на тези квартири не изисква разрешение от ЕС... Един митинг от постоянно преминаващи непознати се осъществява с пълна сила.

# 497
Трябвало е да питат, но в крайна сметка нищо лошо не са направили - не са цапали, не са рушили..напротив, боядисвали са.

На въпроса си има отговор в закона, ти си го написала дори. За потока нищо не можеш да направиш.

ПС..ирония не знам къде видя, не съм влагала такава, чистосърдечно си написах мнението.
И да, ще повторя, да стане ясно - за мен не е толкова лошо! Чак да се реве ...гледайте по-ведро и по-отгоре и едрото...е моето виждане, което спазвам и аз.

# 498
В закона е предвидено, остава само как ще докажете, че тези хора развиват вид търговска дейност. Не знам как стоят нещата с отчитане на приходи от такъв вид отдаване под наем.

# 499
Ами то на кого да доказват това? Говори се със собственика, той си знае прекрасно какво развива и прави.
Или имаш предвид да се води дело, ако откаже ли, и там да доказва?

# 500
Точно втория сценарий визирам.
Единици са хората, които доброволно биха тръгнали да плащат повече доброволно.

# 501
Трябвало е да питат, но в крайна сметка нищо лошо не са направили - не са цапали, не са рушили..напротив, боядисвали са.

На въпроса си има отговор в закона, ти си го написала дори. За потока нищо не можеш да направиш.

Е как да не са?!  Чак ме амбицира да сложа снимки. После ще ги сваля да не затрупват темата, така че моля не ги цитирайте :

В цялата сграда е така:

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 12:20 от drago_2008

# 502
За делото - със свидетели. съседите ще дадат показания какво са виждали, какво знаят, от кого и къде го знаят.
Обяви може да се потърсят качени, да се приложат като доказателства.

# 503
  • София

Един въпрос:
Идея имате ли как се таксуват Airbnb апартаментите за режийни? Те развиват вид бизнес дейност, а ЗУЕС допуска офиси/фирми да плащат такса до 5-рен размер.

Въобще не съм доволна и че регистрацията на тези квартири не изисква разрешение от ЕС... Един митинг от постоянно преминаващи непознати се осъществява с пълна сила.
В кооперацията на приятел имат 2 airbnb. Таксите са х5.

# 504
Сложете им максималната такса *5, защото фонд ремонт не може да им вдигнете. Трябва да минете през събрание, да се гласува и да сте изрядни документално.

# 505
Имаме решение за троен размер взето на събрание свикано според ЗУЕС за лица извършващи стопанска дейност от преди години. Ще им предложим да стане х5.
Иначе намерих това за Airbnb описано, според което се плащат данъци. Нашите попадат в тази графа:

доходи от стопанска дейност
В някои случаи доходът, получен във връзка с краткосрочно отдаване под наем, може да
се разглежда като доход от стопанска дейност, а не като доход от наем, напр. когато
редовно предлагате за туристическо настаняване имот, който не се използва от
собственика за жилищни нужди
(напр. резервен апартамент, къща за гости, вила и т.н.), а
също така предлагате хотелски тип услуги, като предоставяне на кърпи, почистване,
перални услуги
и т.н. В този случай Вие се квалифицирате като търговец, който извършва
стопанска дейност, независимо дали имате официална регистрация като едноличен
търговец или не.

Следователно щом НАП ще ги определи като развиващи стопанска дейност и ние така ще ги таксуваме.

# 506
В закона е предвидено, остава само как ще докажете, че тези хора развиват вид търговска дейност. Не знам как стоят нещата с отчитане на приходи от такъв вид отдаване под наем.
Не виждам как да се провери /докаже дали го дават на rbnb или не Sad

# 507
Че е стопанска дейност, няма съмнение.
Както и аз ще извършвам такава, ако продавам всеки ден в олх нещо си...НАП ще ме погнат веднага. Нищо че съм ФЛ, ще извършвам стопанска дейност и тя подлежи на облагане.

# 508
Те са си казали на ММ за какво се използва апартаментът. Той като домоуправител нали трябва да вписва собствениците и живущите... Дейността им се облага с данъци и подлежат на регистрация и т.н. Спор няма каква дейност извършват и тя не е като при дългосрочно отдаване на имот под наем.

# 509
Не е казано да е като дългосрочното, но тя също подлежи на облагане. Може да е спорадично, но си е облагаемо това.
Както и ако аз през месец си продавам плетките в олх, също трябва да подам дан.декларация, защото излизам извън обема на продавам лични вещи с нетърговска цел като ФЛ.

Не мисля че ще откажат.

В ЗУЕС дори не се говори за стопанска дейност, не знам защо се хванахте това да доказвате. Няма нужда. Достатъчно е да има, и да докажете, че има масов достъп на външни лица, както си пише в чл.51....

или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 14:58 от teta75

Общи условия

Активация на акаунт