За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

• 61 561
  • 777
  •   1
Отговори
# 375
Няма вода, само олио и оцет.Аз ги слагам в дълбока тава и в хладилника, не ги пълня в буркани.

# 376
Здравейте, някой може ли да помогне с изпитана рецепта за ШИПКОВ МАРМАЛАД, моля?
Благодаря.Flowers Hibiscus

# 377
  • Русе
Парени чушки

# 378
  • Sofia
Реших да направя маринован патладжан. Имах 2 бр средно големи. Имах и червени чушки около 1 кг. Обелих, нарязах патладжана на кубчета и осолих за половин час. Нарязах чушките. Нарязах и около 200 гр моркови на тънки колелца. Обелих 1 глава чесън и нарязах скилидките. Имах рецепта за маринован патладжан: 1 с.л. олио,  , 3.с.л. оцет, 3 ч.л. сол и 3 ч.л. захар. дафинов лист и черен пипер. Сложих в тенджерка 6 с.л. захар и 6 с.л. равни сол, оцета съответно  36 с.л. не знам колко е като количество чаша, мерих с лъжици. Добавих и олиото на око в теджерката, колкото да покрие течността в тънък слой. Мисля, че е по-малко от 12 с.л., колкото трябваше. Добавих няколко листа дафинов лист и черен пипер на зърна. Сложих да заври. Пуснах чушките да поврат докато поомекнат. Извадих ги. Сложих изцедения патладжан и го варих докато промени цвета. Сложих всичко в голяма купа. Патладжана, чушките, морковите и чесъна и ги разбърках да се смесят. Напълних 4 буркана от около 520-550 гр, като гледах да попадне във всеки буркан дафинов лист. Долях от маринатата до ръба на бърканите. Сега ще ги варя 10 мин, не само за капачка, а и да могат и морковите да се отвърнат. Правила съм само маринован патладжан по тази рецепта за бърза консумация. Правила съм и парени чушки по същата рецепта за бърза консумация. Надявам се, че и в буркани за зимата ще са ОК. Смесени сега са моя прищявка и мисля, че комбинацията ще е по-добра от двете поотделно. Само патладжан идва доста кисело, със сладките червени чушки и моркови мисля, че ще е добре. Ако като отворим зимата ни хареса ще правя и друг път.

# 379
  • Sofia
Реших да направя маринован патладжан. Имах 2 бр средно големи. Имах и червени чушки около 1 кг. Обелих, нарязах патладжана на кубчета и осолих за половин час. Нарязах чушките. Нарязах и около 200 гр моркови на тънки колелца. Обелих 1 глава чесън и нарязах скилидките. Имах рецепта за маринован патладжан: 1 с.л. олио,  , 3.с.л. оцет, 3 ч.л. сол и 3 ч.л. захар. дафинов лист и черен пипер. Сложих в тенджерка 6 с.л. захар и 6 с.л. равни сол, оцета съответно  36 с.л. не знам колко е като количество чаша, мерих с лъжици. Добавих и олиото на око в теджерката, колкото да покрие течността в тънък слой. Мисля, че е по-малко от 12 с.л., колкото трябваше. Добавих няколко листа дафинов лист и черен пипер на зърна. Сложих да заври. Пуснах чушките да поврат докато поомекнат. Извадих ги. Сложих изцедения патладжан и го варих докато промени цвета. Сложих всичко в голяма купа. Патладжана, чушките, морковите и чесъна и ги разбърках да се смесят. Напълних 4 буркана от около 520-550 гр, като гледах да попадне във всеки буркан дафинов лист. Долях от маринатата до ръба на бърканите. Сега ще ги варя 10 мин, не само за капачка, а и да могат и морковите да се отвърнат. Правила съм само маринован патладжан по тази рецепта за бърза консумация. Правила съм и парени чушки по същата рецепта за бърза консумация. Надявам се, че и в буркани за зимата ще са ОК. Смесени сега са моя прищявка и мисля, че комбинацията ще е по-добра от двете поотделно. Само патладжан идва доста кисело, със сладките червени чушки и моркови мисля, че ще е добре. Ако като отворим зимата ни хареса ще правя и друг път.
Днес опитахме единия буркан, много ни хареса и морковите бяха поомекнали, но все пак хрупкави, на вкус много добре. Ще се прави и друг път, може би тази събота Simple Smile

# 380
Ние от опитване изядохме една доза чушки.

# 381
Здравейте, искам да споделя с Вас една рецепта която правя и много се харесва
1 кг патладжан
2 кг червени чушки , 300 мл олио, 100 мл оцет, сол на вкус, магданоз, смлян ч пипер , чесън
Патладжана се пече както е цял необелен, изчиства се и се накъсва  , червените чушки също опичаме белим и режем на лентички
В тенджера сипваме олиото ( вместо 300 мл аз слагам 150 мл) пускаме патладжана и пържим 10 мин , добяваме ч чушки на лентички и пържим още 5- 10 мин като добавяме оцета , аз и него намалих на 80 мл , сваляме от печката и добавяме магданоза - чесъна пресован  или нарязан на тъничко , сол на вкус и смлян ч пипер Насипваме в бурканчета и стерлизация 10 мин

# 382
Аз приготвям по подобна рецепта, но слагам да заври марината ,след това по 10 мин да поврат зеленчуците, добавям чесън и по желание други подправки,обърквам  и варя бурканите 10 мин. Обикновено остава някаква част от маринатата- съхранявам я в хладилник, идеална е за есенни салати .

# 383
  • Sofia
Здравейте, имам въпрос относно туршия.
Правя следната туршия с зеле, моркови , карфиол, целина и магданоз с марината сол, зажар, олио и оцет като маринатата се вари. Заливам зеленчуците с горещата марината. Правя я за директна консумация и обикновено след около 3 часа е готова за ядене и издържа поне една седмица. Въпроса ми е някои правили ли такава туршия, която да се съхранява за зимата? виждала съм подобна рецепта на която буркана се долива с вода - в някой рецепти се вари около 10 мин, в други не се вари, в трети не се вари, но слагат аспирин или друг консервант. Коя рецепта да ползвам? Ако се ползва спомнатата марината тя е малко и зеленчуците на повърхността ще потъмнеят вероятно. Освен това искам да избегна консервантите.

# 384
Ако престои в марината една нощ  си пуска още течност и се покрива/обърква се , обръща да се засегне всичката смес/. Няма начин дълготрайно да се запази без консервиране ,с варене или аспирин, бензоат, салицил/не препоръчвам последните , ако ще е три аспирина на кг тегло е нормата. Ако се затвори с капачка да не влиза въздух и два стигат.

# 385
При нас температурата е висока 28-30 градуса, ако сложим зелето, ще се развали ли?

# 386
Да, всяка година я правя.
След като престои тя си пуска също течност. Слагам в буркани и доливам от течността да се покрият зеленчуците. Не добавям нищо. След това варя бурканите точно 5 мин.

Правя следната туршия с зеле, моркови , карфиол, целина и магданоз с марината сол, зажар, олио и оцет като маринатата се вари. Заливам зеленчуците с горещата марината. Правя я за директна консумация и обикновено след около 3 часа е готова за ядене и издържа поне една седмица. Въпроса ми е някои правили ли такава туршия, която да се съхранява за зимата? виждала съм подобна рецепта на която буркана се долива с вода - в някой рецепти се вари около 10 мин, в други не се вари, в трети не се вари, но слагат аспирин или друг консервант. Коя рецепта да ползвам? Ако се ползва спомнатата марината тя е малко и зеленчуците на повърхността ще потъмнеят вероятно. Освен това искам да избегна консервантите.

# 387
  • Sofia
Да, всяка година я правя.
След като престои тя си пуска също течност. Слагам в буркани и доливам от течността да се покрият зеленчуците. Не добавям нищо. След това варя бурканите точно 5 мин.

Доливате марината ако правилно разбирам? Не добавяте вода?

# 388
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/11/blog-post_17.html

Когато искам да я запазя за по дълго време, разтварям 2 аспирина на буркан и затварям с капачки. Съхранявам в мазето. До края на декември издържат. Може също да се завари за 10 мин., без да се слага аспирин.

# 389
  • ENGLAND
Трябва ми малко помощ от знаещите.
Направих си царска туршия, марината завира и след това с два аспирина на 900мл. буркан. Излезнаха ми 5 буркана, 3-те капачките са добре, но на двата като ги чукна отгоре ми ми звучат на бомбаш. Какво да правя? Така ли да ги оставя, в хладилника ли или да ги отворя и да сложа още аспирин?
И други години съм правила, но не си спомням кашачките така да звучаха.

Общи условия

Активация на акаунт