За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 60 352
  • 777
  •   1
Отговори
# 645
  • София
  • Мнения: 18 318
А някои, знае ли защо киселите ми чушки, стават бели на дъното на боркана.
   
Ако споделиш какво освен чушки сложи в бУркана и после стерилизира ли го или не -  може някой да разгадае загадката.

# 646
  • София
  • Мнения: 2 416
Преди две години правих сладко от круши без захар, с малко малтитол. Обелени и нарязани на кубчета, поръсени с малтитол - 5-6 с.л на около 3 кг плод, печено във фурната. Много се хареса на всички, даже можеше с по-малко подсладител.

# 647
  • Мнения: 1 599
И каква е идеята да е с подсладител,при условие,че е по-вреден и от захарта.

# 648
  • Мнения: 478
Аспирин,захар,сол,оцед и дафинов лист предполагам че заради аспирина

# 649
  • София
  • Мнения: 2 416
И каква е идеята да е с подсладител,при условие,че е по-вреден и от захарта.
Идеята е, че не трябва да консумираме захар. Малтитолът е с естествен произход и много нисък гликемичен индекс. Еритритолът също, но той е с по-гаден вкус. Фруктозата пък е с доста висок ГИ. Изкуствени подслади с нула ГИ са аспартам, ацесулфам, цикламат и др.

# 650
  • София
  • Мнения: 18 318
Аспирин,захар,сол,оцед и дафинов лист предполагам че заради аспирина
   
Не е виновен аспирина.
Предполагам, че оцеТа е бил или малко, или някакво менте.

# 651
  • Мнения: 20 897
denyil, аз си правя сладко кисело лют сос и от праскови, и от круши, и от сини сливи. Става като сос за печено месо, печено сирене и тн.
Също може да си направиш оцет от круши, става разкошен.

# 652
  • Мнения: 7 989
Леми, ако може рецепти да споделиш? Благодаря!

# 653
  • Мнения: 20 897
Запазила рецептите със сини сливи, и за праскови и крушите импровизирах, просто ги замествам.
 Миналата година направих по малко количество от няколко рецепти:




https://receptitenaradev.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%8 … 2%D0%B8%D0%B4_755

https://www.hungryshark.eu/2010/11/plum-sauce/

https://www.bonapeti.bg/recepti/ketchup-ot-sini-slivi/

https://www.oetker.bg/recepti/r/sos-za-meso-ot-sini-slivi-i-lyuti-chushki

Пепчо също има:
https://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_7.html?m=1
От кайсии, може да се замести с друг плод, предполагам:
https://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_7.html?m=1

Идея:


Любимият ми сос от жълто чери, последния път добавих и печен лук но нещо не ми допадна. Но намалявам количеството на лютите чушки и захарта, а добавям малко чесън.
Та основно на тази идея, вместо жълто чери, слагам какъвто плод имам в градината - круши или праскови:



Общо взето импровизирам.

И оцет от круши от по миналата година:



Добавям и една рецепта която сега ми попадна, може да заместиш ананаса и мангото с круши:
https://thecharmedkitchen.com/2016/09/13/pear-sweet-and-sour-sauce/

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 10:24 от Lemy

# 654
  • Мнения: 7 989
Много, много благодаря!
Тази седмица ще действам с круши и ако има допълнителни добавки ще прибавям към тях. Благодаря отново!

# 655
  • Мнения: 9 462
Дени, правила съм този сладко-кисел сос от кайсии И кетчуп от сини сливи. Импровизирай с каквито плодове имаш,  като добавиш пикантни подправки - люто, кориандър,  карамфил,  канела, балсамов оцет.... По малко, опитваш и докарваш на вкус

# 656
  • Мнения: 20 897
Е то остава да не си правила, нали са твои 😁
denyil, разгледай рецептите, виж какви подправки и други неща се слагат, ако прецениш, че нещо не ти допада, не го слагай.
Или тествай пробно с малко количество, докато ти хареса.
И нещо което знам от блога на Пепчо за лютениците, пробваш сместа след като изстине , че има разлика във вкуса като е топла и студена.

# 657
  • Мнения: 9 462
Имах предвид че освен соса от кайсиите,  съм правила и кетчуп от сини сливи Simple Smile  да търси и него,  защото не бях видяла, че има линк

# 658
  • Мнения: 454
denyil
Благодаря, Пеп-4о!
Дайте акъл какво да правя с доста за нас такива круши? Много са вкусни, но нетрайни, а и не могат да се ползват цели...екологични са...( почти всяка е с "мезе")

Аз от такива круши или праскови правя нектар. Хем не е трудоемко, хем си ги изпиваме. Докато сладката само ги прехвърлям и накрая за ракия в казана Blush

# 659
  • Мнения: 20 897
И аз днес няколко часа боцках круши, сложих една доза за оцет:

Общи условия

Активация на акаунт