Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 58 934
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Скрит текст:
Последната седмица не ми беше най-добрата, имах си ( и още си имам) разни дразнители, притеснения и сие. Но не мога да повярвам как хубави новини от децата  изтриват всичко негативно  като с магическа пръчка..Heart Едната ми девойка си е получила на база домашните достъпа до изпита в началото на декември  по някоя поредна разновидност на математиката. Доволна е, понеже много хора не са събрали точките за  Zulassung. Отделно е щастлива, че в офиса  имат нова колежка - българка, отраснала в Германия. Надява са да са в една смяна и заедно да търпят мърморенето на дедушката. Simple Smile Другата кара паралелно практика при личен лекар ( за следващите специално в Аахен медицина ще е полезно може би да кажа, макар че сигурно знаят, че това е ЕДИНСТВЕНАТА част от  фамулатурата, която НЕ може да се прави в чужбина, само в Германия,  да го имат предвид), беше на интензивен курс по сонография, поучва за изпита (надявам се с разум, без да се претоварва физически), работи и в клиниката. Джи пи-то й е предложило и след практиката да остане да работи два пъти седмично. Вероятно ще откаже, но беше поласкана все пак от офертата. А третата ме разби. Сравнително скоро й изтича договорът с  Фраунхофер Институт, знае със сигурност от прекия си шеф, че искат да бъде продължен. Но си беше пуснала  кандидатури в две други много известни фирми - немска и американска. И от двете получи покана за интервю още на следващия ден,  и при двете въпросното явно е минало много добре, понеже има  насрочени вече дати и за второ и на двете места. Може би съм гадна майка, не знам, ама май е по-добре някъде да не стане, че  изборът й ще е по-лесен. Само дано не ме прочете, че ще ме отпише тотално като родител...Joy

Последна редакция: пт, 18 ное 2022, 08:20 от пенсионирана русалка

# 106
  • София
Никой не е писал  след  мен от 18-ти, та по неволя ще са два мои поста един след друг.
Днес преведох на две от трите пари за самолетни билети (една няма да си идва по празниците Sad ) и ми се зави свят от цените. Но поне няма да скитат до далечни летища, ще си летят от най-близкото.Този скок по празниците беше очакван. По-скоро се изненадах от твърде резкия скок в наема на девойката в Аахен за ВГ-то,  до момента беше някъде към 240-245 на месец,  от първи януари  е 302. С 25% го вдигат... Като в нейното общежитие са  сигурно най-изгодните стаи. Вероятно повишението в Каво 3 като най-ново е още по-осезаемо. При сестра й в Манхайм също имаше увеличение, още от септември, но доста по-малко, примерно от 265 на  290. Не че има избор човек, просто споделих изненадата си.
Важното е, че имат билети вече и мога да почна с обратното броене Simple Smile

# 107
  • тук-там
При тази инфлация и това поскъпване на всичко през последната година, според мен е очаквано. Само си помисли колко са нараснали режийните ни. Важно е, че ще си дойдат 2 от 3. Жалко за третата. Специално на мен ти си ми най-полезна - много деца, голям опит и все в Германия. Пиши, ако е нужно, и 3 поста един след друг.

Последна редакция: пт, 25 ное 2022, 23:00 от mtz

# 108
  • София
Русалке,
За съжаление си права. Скокът на общежитието на сина ми е с 33%. В Каво 3 наемът, и то без таксата за телевизията, става над 420 евро.

# 109
  • София
При тази инфлация и това поскъпване на всичко през последната година, според мен е очаквано. Само си помисли колко са нараснали режийните ни. Важно е, че ще си дойдат 2 от 3. Жалко за третата. Специално на мен ти си ми най-полезна - много деца, голям опит и все в Германия. Пиши, ако е нужно, и 3 поста един след друг.

Хаха, много мило. Ако смените нагласите и девойката евентуално се ориентира към не толкова хубавия аахенски климат Laughing, няма да са ти нужни нечии 3 поредни поста, а по-скоро три  питиета и още 3 порции  нещо за хапване, докато върви лаф-моабетът и асимилираш  на живо целия поток от информация  от майки на бъдещи доктори, следващи там, които на всичкото отгоре до  един/една  са бивши НЕГ-ри. Твоята девойка би била  "зайчето" сред тях. Ох, доходи ми се на такава среща, обикновено почва към 6- 6,30 и свършва  към 12 и нещо през нощта в доприказване и на улицата СЛЕД затваряне на заведението Joy Съставът може и да се поразшири, има скатаващи се Wink

Майтапя се, разбира се,  пожелавам й прием там, където най-много иска. За медицината специално сякаш наистина няма особено значение къде си или  съществени разлики с нивото на обучение в други унита.  Голямата ми девойка примерно  си живее в Нюрнберг, но работи в Ерланген.  Въобще не се впряга за неща, свързани с медицината, мнооооого далеч е от тях, и все пак беше  сериозно впечатлена от свръхмодерната по нейни  думи университетска клиника при влизане вътре наскоро по конкретен повод. Мен, честно казано, това не ме учудва. В унито там, в техническия факултет, има и бакалавър, и магистър " Медицинска техника", в Ерланген е седалището на  баварския лазер-център,  има два клона на Фраунхофер Институт, един на Макс Планк за физика и медицина, Medical Valley Center е също там.

Мастер, знаех си, че  при вас ще е  и по-чувствителна разликата. Но да са живи и здрави децата, другото ще се нареди. Кога ще се прибира  снажният момък насам?

Последна редакция: сб, 26 ное 2022, 00:00 от пенсионирана русалка

# 110
При дъщеря ми е същото положението - повишение от 247 евро на 303 евро. Пак за Аахен става дума. Не искам да знам за какво повишение става дума например в Берлин или Мюнхен.

# 111
  • София

Мастер, знаех си, че  при вас ще е  и по-чувствителна разликата. Но да са живи и здрави децата, другото ще се нареди. Кога ще се прибира  снажният момък насам?
За Коледа ще си дойде за 2 седмици.
Коя от девойките ти няма да може да си дойде за празниците?

Последна редакция: сб, 26 ное 2022, 00:24 от Master

# 112
  • София
Мастер, вместила си си отговора и питането в цитата на mtz, та не разбрах  първоначално какво  става..

"Колежката" на  сина ти няма да си идва. Още от преди имаше да отработва смени в клиниката, сега покрай месеца практика при личната лекарка - съвсем. Точно сега видях, че ми е писала, че на нейната дружка в Каво 3 увеличението е със 110 Евро...Rolling Eyes

# 113
  • На планетата Земя
Много сериозни увеличения!
А какво означава Каво 3?
Много бих се радвала на една среща. Ще организираме със сигурност нещо.

# 114
  • София
Каво 1, Каво 2, Каво 3 са  имена на общежития в Аахен. Каво 3 е най-модерното сред тях, съответно и  най-скъпото. Явно сега и с най-голямото в % увеличение. Дъщеря ми не е в никое от трите, а в Куленхоф, точно срещу униклиниката, което е (беше) по-умерено като цена.
На драго сърце бих се запознала аз лчино  с теб, Милето, още повече, че имам съмнения, че с окото на гърба си те "мернах", бях писала в темата на "зелената клетка" за ситуацията, но ти не реагира, та може и да съм се объркала тотално и да не си била ти.

Последна редакция: сб, 26 ное 2022, 08:22 от пенсионирана русалка

# 115
  • София
Мастер, вместила си си отговора и питането в цитата на mtz, та не разбрах  първоначално какво  става..

"Колежката" на  сина ти няма да си идва. Още от преди имаше да отработва смени в клиниката, сега покрай месеца практика при личната лекарка - съвсем. Точно сега видях, че ми е писала, че на нейната дружка в Каво 3 увеличението е със 110 Евро...Rolling Eyes
Така става като се опитвам да вмъквам цитати през телефона.
Да днес бяхме меко казано шокирани от увеличението на наема.Head Band
Бяхме чули за вдигане с 60 евро, но ни честитиха с почти двойно повече.
Дали вдигат доходите на работещите в Германия с 25-30% заради инфлацията?

# 116
  • София

Така става като се опитвам да вмъквам цитати през телефона.
Да днес бяхме меко казано шокирани от увеличението на наема.Head Band
Бяхме чули за вдигане с 60 евро, но ни честитиха с почти двойно повече.
Дали вдигат доходите на работещите в Германия с 25-30% заради инфлацията?
Друг път.. Нали помниш оттук "драмата" на другата ми девойка с дедушката в образователния център в Хайделберг? Преди работеше на  ставка, доста по-висока от минималната. Сега работи на минималната. Та толкова за увеличението на възнаграждения  заради инфлацията. Но поне някакви финансови помощи имаше за работещите студенти, май 300 Евро еднократни бяха..

ПП Не мога, ще падна. Joy Неволно съм излъгала снощи, понеже миналия месец получи заплатата си на база минималната ставка. И сега ми звъна някак много ентусиазирана. Бях писала назад, че в офиса им всеки си има лична пощенска кутия (стандартна) освен служебните е-мейли. Вчера извадила някакъв плик от нея, видяла , че е уведомление за "актуализация" на заплатата и ги  нахокала раздразнено наум, че актуализация няма, а де факто връщане назад на Mindestlohn.. И днес тръгнала да си вади нещо от чантата и рекла все пак да види какво пише вътре в писмото. И, сюрприз,  не е въобще на минималната ставка, миналия месец явно е бил някакъв преходен.  Затвори ми бързо, сигурно отиде да се самопочерпи за новината. Stuck Out Tongue Closed Eyes

Последна редакция: сб, 26 ное 2022, 19:21 от пенсионирана русалка

# 117
При дъщеря ми е същото положението - повишение от 247 евро на 303 евро. Пак за Аахен става дума. Не искам да знам за какво повишение става дума например в Берлин или Мюнхен.
В Мюнхен, в общежитието на сине ми се опитаха още м. юни да увеличат с 30%, но децата аргументирано възроптаха и се разбраха увеличението да е на 2 пъти - от м. юли и от м. януари, та от 296Е, станаха 340, а от 1.януари ще са 395Е. Но да сме здрави, ще помагаме.

# 118
Здравейте мами,
Моля за помощ всички, най-вече всички майки на студенти в Мюнхен, дъщеря ми я изгониха от квартирата буквално от единия ден за другия. В момента след като спа при приятели успя да намери стая под наем в едно общежитие, но само до декември. Ако случайно знаете или вашите деца знает някой да търси съквартирант или да дава стая под наем от януари нататък моля да ми пише. Тя и приятелите й търсят много активно, така намериха и това, в което е в момента, но всяка помощ ще й е от полза. Аз незнам вече на кой свят съм от притеснение.
Благодаря на всеки отзовал се.

Запомнете, най-важното правило при търсенето на квартира е да бъдете първите писали на дадено предложение. Няма значение дали сте 10-ти или дори 5-ти, едва ли въобще ще ви отразят. Това означава обявата да е била качена преди не по-повече от 15 минути или половин час (тук нещата са условни). Наемодателите могат веднага да ви я предложат и въобще да не поканят други на оглед. Казвам го от опит. Не знам дали сте намерили нещо вече, но е хубаво това правило да се има предвид.

# 119
В общежитието на сина ми в Мюнхен вдигнаха наема с 10 евро. Цената обаче си е екстра в сравнение с частното, в което беше до преди два месеца. Но пък е доста неподдържано и мръсно; най-лошото е, че е с обща кухня и останалите студенти не почистват изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт