Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 58 941
  • 747
  •   1
Отговори
# 120
В общежитието на сина ми в Мюнхен вдигнаха наема с 10 евро. Цената обаче си е екстра в сравнение с частното, в което беше до преди два месеца. Но пък е доста неподдържано и мръсно; най-лошото е, че е с обща кухня и останалите студенти не почистват изобщо.

Колко плащахте в частното общежитие?

# 121
  • München, Deutschland
Дали вдигат доходите на работещите в Германия с 25-30% заради инфлацията?

Мастър, инфлацията е далеч от 25%, според мен. Някъде септември беше, когато си смятах личната инфлация. Беше някъде 6%. С леко променени параметри изкарвах 8-9%.

Но пък е доста неподдържано и мръсно; най-лошото е, че е с обща кухня и останалите студенти не почистват изобщо.
За съжалени по това, което чувам, навсякъде е така...

# 122
Цитат на: Vihren7M
[/quote
Колко плащахте в частното общежитие?

790 евро

# 123
  • София
Open Mouth
790 евро, уау, сериозна цифра, във времената, когато плащахме наемите и на трите, сборно сигурно толкова ни излизаха..

Да, риска с  недостатъчната хигиена  при  големите ВГ винаги го има. Едната ми девойка в Аахен е в такова.  Със собствена баня и тоалетна, да, но с голяма обща кухня за 16-17 души. Имат си група, в нея подканят неизчистилия  си да се размърда. Но понякога явно и това не върши работа и някой се оплaква директно  в Studierendenwerk, понеже редом с известието за увеличения наем онзи ден бяха получили и друго с припомнянето на правилата за поддържане на чистота в общите помещения и със санкциите при неспазването им. Иначе си имат чистачка, но тя мие и мете подове.
Другата ми девойка е в обратния вариант - собствена кухня, но обща  тоалетна/баня. Това е по-гадният случай според мен. Преди седмица и нещо бяха със запушена тоалетна,  нереагираща на никакви препарати за отпушване. Дошъл е хаусмайстерът с някаква портативна машина, наподобяваща като функции нашите камиони  с маркуч.. WinkИ те имат иначе чистачка за общия коридор и тоалетната/банята.

Последна редакция: пн, 28 ное 2022, 00:00 от пенсионирана русалка

# 124
  • София
Здравейте, да се включа и аз за Аахен, дъшеря ми е в Халифакс, там вдигнаха наема с 50 евро, от 225 евра на 275, от 01.01.23.Всичко преживявам на фона на обратното броене до Коледа....

# 125
Да, 790 евро е сериозна цифра наистина, но бяхме доволни, че успяхме и това да намерим. Всички знаете колко е трудно с квартирите. Пералнята и сушилнята също бяха доста по-скъпи от държавното. Но "стегнахме коланите" и се справихме.
Въпреки всичко частното общежитие беше супер - голяма стая, самостоятелни баня и малка кухня. Отделно имаха голяма обща кухня, която можеха да ползват. Освен това бяха коректни - бързо отговаряха на имейли, много бързо му върнаха кауциона.

# 126
  • София
Така като чета цените са несравними между Мюнхен и останалите градове,разбира се не в полза на Мю.Намирането на място за живеене често е мисия клоняща към невъзможна там в началото и човек е принуден да търси всякакви варианти.Та разбирам я marinarina.

# 127
  • София
Така като чета цените са несравними между Мюнхен и останалите градове,разбира се не в полза на Мю.Намирането на място за живеене често е мисия клоняща към невъзможна там в началото и човек е принуден да търси всякакви варианти.Та разбирам я marinarina.
И пак зависи явно, наемът, упоменат от martina_  няколко поста по-назад за Мю след актуализация от януари е 395 Евро, явно в общежитие  на Studentenwerk. И друго дете в Мюнхен познавам, понастоящем наемът му е около 400 Евро, малко по-малко.  Този на приятелка на моята девойка и  вероятно и на сина на Мастер в Аахен  (понеже става дума за едно общежитие) ще е вече над 420. И не става дума за частно общежитие, а за такова на Studierеndenwerk. Не е много редно да се сравняват двете категории в ценово отношение. Състудентка на дъщеря ми живее в частно в Нюрнберг, плаща 760. Но си има от другите общежития и там, такива с наеми и под 400, даже и под 300. Тоест високите цени ги има навсякъде из Германия, предимно в частните - е, в бившите източни провинции едва ли стигат тези  висини....По-приемливите за преглъщане също ги има навсякъде - уви, въпрос на късмет е кой какво ще намери (ако въобще намери), в началото пък особено.

# 128
Привет , момичета!
  Идвам с молба за помощ - някой да ми даде насоки за студенти или кандидат - студенти , подавали документи за Австрия чрез фирма.
   ЗНам, че доста от децата тук се справят сами с подаването на документи. Инфото ми е нужно за приятелка, която няма възможност да  пита тук. Тя е в Нидерландия в момента,  синът й щеше да кандидатства там,но искат да имат и  резервен вариант за Австрия  и Германия, но по-скоро Австрия. Детето иска да следва нещо, свързано с изкуство.

# 129
  • sofia
Ние използвахме Интеграл за Австрия . Беше ни единственно желание .

# 130
  • столицата
В момента Райън имат билето преди Нова година за под 30 евра.

# 131
Ние използвахме Интеграл за Австрия . Беше ни единственно желание .

Ние също ползвахме услугите на Интеграл, но Пловдивския клон. Много съм доволна от Вили Шопова - изключително любезна и отзивчива дама, която даже ми звъня месец след настаняването дали сме се оправили и как е девойката вече. Защото имахме много драми по настаняване, като и Русалката даде страхотно рамо Simple Smile
Ако сте градски /аз съм на майната си/ направо ще ви организирам за една почерпка. Но в София пътувам предимно по работа и рядко с приспиване.

# 132
Записвам се с бъдещ кандидат-студент. Желаната специалност към момента е Maschinenbau. И тук възниква въпросът за стажа преди кандидатстването - предвид относителната липса на такава индустрия в България, според опита до момента, какъв тип фирми биха отговорили на изискванията на университетите?

Моята щерка е Мехатроника и признават стаж в Шнайдер Електрик като имат офис и в София и в Пловдив и приемат студенти на стаж. Има за всякакви инженерни професии.

# 133
Здравейте, мами!

В Берлин има опция  да се наеме стая в частно общежитие  Studentendorf Adlershof още преди излизането на класиранията. Ние направихме така и наехме стая през август, като предплатихме депозит и три наема мисля.
Естествено имаше риск, защото нямаше как да сме 100%  сигурни, че студентката ще бъде приета, но за щастие всичко проработи по план:)

Споделям, защото това може да е опция за бъдещите кандидат студентити:)

# 134
  • София
Я малко да пораздвижим темата. Днес децата ви чули ли са сирените/алармите? Едната ми девойка е бляла някъде, не е прочела известието/новините за тестовете и си е изкарала съответно акъла за миг.

И още нещо.  Бях писала назад, че дъщеря ми ще кандидатства за американска виза. Видя, че  чакането във Франкфурт е най-малко и си избра да се пробва там,  имаше интервю онзи ден. Покана от американски гражданин,  представяне на трудов договор с Fraunhofer IIS, извлечение от сметка, още куп неща.. И отказ, разбрала е веднага, там явно не се чака. Но най-интересното е, че  е дочувала и решения за други в помещението, млади като нея - все откази. Дали има смисъл  да се пробва отново и ако да, след колко време? Е, поне погостува на сестра си за няколко дни, та да не е  капо от пътуването. Ядосана от отказа си купила билет за концерт на  The Weeknd за догодина в Мюнхен.Stuck Out Tongue Closed Eyes Не знам дали наистина му е  фен или е било  просто шопинг терапия, отделно и дружки щели да ходят.

ПП Честит 8 декември на  студентите ни Simple Smile

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 22:32 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт