Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 58 943
  • 747
  •   1
Отговори
# 135
  • München, Deutschland
По мои впечатления, директен отказ за виза често е свързан с твърди критерии - гражданство, неправилно попълнени формуляри, неправилният формулятюр попълнен... Опитът ми е само от Германия, в България не съм си вадила  виза за никоя страна.

# 136
  • София
По мои впечатления, директен отказ за виза често е свързан с твърди критерии - гражданство, неправилно попълнени формуляри, неправилният формулятюр попълнен... Опитът ми е само от Германия, в България не съм си вадила  виза за никоя страна.
Скрит текст:
И аз това бих помислила, но как пък заедно  в помещението са се оказали няколко души с неправилно попълнени формуляри и бг гражданство или подобно на него, та да получат откази - едва ли..Тя обаче е принципно адски прецизна, чете детайлно винаги какво и как се иска попълнено, какви да са снимките, как да са оформени документите, кое от тях да е преведено/заверено, кое не, да не говорим, че при съмнения в случая се е допитвала и до двама нейни американски състуденти. По същата схема,  с много четене и внимателно преглеждане на нещата, кандидатства преди 2-3 години за студентската виза за Южна Корея, пак във Франкфурт.

А и какво значи директен отказ? Кой е недиректен? Схемата за всички, поне във Франкфурт, е била такава - отговор веднага, без чакане, на място. Нямам идея как е другаде към момента. Чака се само за насрочване на интервюто. За мен причината е моментът, трябвало е по-рано да действа, понеже исканата като тип виза  за многократно влизане в рамките на 10 години се дава доколкото разбрах на студенти, а на нея й остава само магистратурата да си защити, изпити вече няма....

Скривам текста, че вече е малко /много извън темата. Simple Smile

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 23:54 от пенсионирана русалка

# 137
  • Deutschland/HE
Русалке, винаги веднага ти казват - имаш виза, отказваме ти. Аз имам два отказа, когато бях неомъжена и работеща, като се омъжих получих виза заедно със съпруга ми и едното дете, тогава кандидатствахме в София. Дъщеря ти сигурно вече има години и може да вземе германско гражданство и няма да и трябва виза.

П.С. Отказите не са за непопълнени правилно документи, отказите са, че не можеш да докажеш, че няма да останеш в САЩ. На тези интервюта ти си потенциален имигрант, по презумпция виновен. Отделно има подозрения, че нарочно дават много откази, ако отказите са под 5% (не съм сигурна за %), ние като членове на ЕС трябва да влезем в безвизовия списък, а те нещо не искат. Само ние и Румъние сме с визи от ЕС, за хърватите отпаднаха много бързо. Политика.

Последна редакция: пт, 09 дек 2022, 07:09 от colibri

# 138
  • София
Русалке, винаги веднага ти казват - имаш виза, отказваме ти. Аз имам два отказа, когато бях неомъжена и работеща, като се омъжих получих виза заедно със съпруга ми и едното дете, тогава кандидатствахме в София. Дъщеря ти сигурно вече има години и може да вземе германско гражданство и няма да и трябва виза.

П.С. Отказите не са за непопълнени правилно документи, отказите са, че не можеш да докажеш, че няма да останеш в САЩ. На тези интервюта ти си потенциален имигрант, по презумпция виновен. Отделно има подозрения, че нарочно дават много откази, ако отказите са под 5% (не съм сигурна за %), ние като членове на ЕС трябва да влезем в безвизовия списък, а те нещо не искат. Само ние и Румъние сме с визи от ЕС, за хърватите отпаднаха много бързо. Политика.
Скрит текст:
Благодаря за инфото, не знаех, че навсякъде е така,  затова и написах, че нямам представа как е (освен за Франкфурт на база споделеното от нея). Това означава, че  хората, получили отказ с нея, са или румънци, или българи, или хора  идващи просто от държави извън ЕС. Означава също, че все пак има някакъв резон в  съмненията ми  - в техните очи (на американците) вече не я задържа нищо в Европа, един трудов договор само. Колкото до немското гражданство - не трябва ли за целта да се откажеш от българското, в смисъл, че немците не допускат две гражданства?

Аз вече си чакам трепетно 15-ти, само още 6 дни и едната вече ще е тук, 9 дни по-късно, точно на 24-ти, ще си дойде и  втората. Третата ме успокояваше, че няма да е сама там по празниците, имало и други, които нямало да се прибират Sad. Добре поне, че не е дежурна в униклиниката  баш на 31-ви или първи.

# 139
  • Deutschland/HE
Не трябва да се отказва от блъгарското, разрешено е да има двойно гражданство, защото България е член на ЕС. Трябва да е живяла 7години в Германия (сега ще го намалят на 5), да има сертификат за владеене на език и да се яви на изпита Живот в Германия, който от обща култура ще издържи. Попълва се антраг и се уточнява термин в кметството, за да се подадат.
На позната дъщеря и сега подаде документи, започна да учи в Германия 2015г.

# 140
  • София
Не трябва да се отказва от блъгарското, разрешено е да има двойно гражданство, защото България е член на ЕС. Трябва да е живяла 7години в Германия (сега ще го намалят на 5), да има сертификат за владеене на език и да се яви на изпита Живот в Германия, който от обща култура ще издържи. Попълва се антраг и се уточнява термин в кметството, за да се подадат.
На позната дъщеря и сега подаде документи, започна да учи в Германия 2015г.

Благодаря ти Simple Smile

# 141
  • София
colibri интересна информация, благодаря!Аз знаех,че 8 години трябва да си живял в Германия.Кога се предвижда да го променят на 5 години?А сертификатът предполагам от B2 нагоре трябва да е?

# 142
  • София
Аз пък знаех за годините, но пък явно за другото не знаех. Бях чела закона и пишеше, че само  при специфични условия се допуска двойно гражданство, като не беше описано какви са те. А ето явно поне едно от тях е  кандидатът да е с гражданство на  държава-членка на ЕС.

# 143
  • София
За двойно гражданство отдавна знам,че може да има,когато става въпрос за България-Германия.

# 144
  • Deutschland/HE
Какво В2, дори В1 е достатъчно Simple Smile
По-трудно се намират дати за изпита Живот в Германия и после се чака минимум 10 седмици за резултата.
Изпитът е елементарен, падат ти се 33въпроса и трябва да имаш 17верни отговора, за да си го положил. Въпросите са общо 300, които се отнасят за Германия (история, култура, политика) и 10 май бяха за провинцията. Въпросите ги има онлайн и можеш да се подготвиш за един следобед Simple Smile. Явяването на изпита струва 25евро, VHS организират поне веднъж месечно такъв изпит, трябва предварително да си намериш термин.

За годините се очаква да се приеме съвсем скоро, закона е внесен за обсъждане.

# 145
  • München, Deutschland
Едно допълнение към всичко, което каза Колибри.

Годините (за да вземеш гражданство) засега зависят от провинцията. Берлин иска по-малко от БаВю или Байерн. Там (Берлин) обаче може и година да чакаш за термин в опр. райони (случаят на моя приятелка, която беше и освободена от изпит). За разлика от това,  при др познати в Ерланген (Байерн) стана за 2 седмици откакто решиха, че искат до получаването, 4 с изваждането после на всичките немски документи. В малките градове става значително по-бързо.

# 146
  • Варна
От дъщеря ми знам, че за тях - завършили образование в Германия , срока   който са пребивавали в Германия е по малък. Каза, че  и изпит не трябва да държи. Но тя е от 8 години там , завършила бакалавър  и магистър и работеща. Изчакваше сключването  на брак и смяна на фамилията за подаване на документи за немско гражданство.

# 147
  • München, Deutschland
Фани, при брак с немец е съвсем друго, там няма такива срокове. А от изпит са освободени изучавалите определени специалности - полит. науки, адвокати, такива неща... При брак също не знам да има изпит, да.

Аз тук говорех за самостоятелни единици, които биха искали немско гражданство. 😃

# 148
  • Варна
Фани, при брак с немец е съвсем друго, там няма такива срокове. А от изпит са освободени изучавалите определени специалности - полит. науки, адвокати, такива неща... При брак също не знам да има изпит, да.

Аз тук говорех за самостоятелни единици, които биха искали немско гражданство. 😃

Не, брака си е с българин.

# 149
  • София
Големият ми взе немско гражданство, преди почти 2 години. От подаване на документите до интервюто - една година. Обадиха се за интервю, точно по ковид пандемията, когато всичко беше затворено и не можа да се прибере в Германия. Бяха му дали и срок, до коя дата трябва да се яви. С двойно гражданство е сега. Ако някой се интересува от подробности - ще го питам.

Общи условия

Активация на акаунт