Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 58 954
  • 747
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте. Дъщеря ми опита да подаде заявление за общежитие в Кьолн. Като впише дата на нанасяне, излиза съобщение, че датата не е валидна/възможна. Какъв може да е проблемът? Пробвахме с различни дати и месеци.

# 151
  • София
Здравейте. Дъщеря ми опита да подаде заявление за общежитие в Кьолн. Като впише дата на нанасяне, излиза съобщение, че датата не е валидна/възможна. Какъв може да е проблемът? Пробвахме с различни дати и месеци.
A защо я вписва ръчно, затова й дава грешка Wink Кликва върху иконката с календарчето в полето за датата, придвижва се  със стрелките на исканата за нанасяне като ден, месец, година, натиска я и тя си излиза автоматично  в предвиденото поле.

# 152
Така я въвежда, през календара, не ръчно. Дава й възможност да избере само първо число на съответния месец и всеки път излиза това съобщение

# 153
  • София
Е, да, нормално е  да дава системата само първо число да се избира, така са си направили настройките.. Не един наемател да е с договор от 01.09, друг от 13-ти, трети от 20-ти. Така  за всички сроковете за превеждане на наема/изтеглянето му от Studierendenwerk със СЕПА мандат  са еднакви (фиксирани),  допустимите просрочвания и глобите след тях - също. Тези хора управляват/контролират документацията и плащанията на  стотици  студенти (хиляди даже), настанени в общежитията им, нормално е  да  синхронизират с цел улесняване на  работата си датите за всички. И трите ми дъщери са  в общежития c договори от първо число.

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 07:05 от пенсионирана русалка

# 154
  • München, Deutschland
Добавям към Русалка, че и в 90% от случаите, жилищата под наем също са от първо число. Стана ми любопитно - в България не е ли масово от първо число също?

# 155
  • София
Не мисля, че и тук е различно с общежитията. Аз лично дори не бих се сетила и да се пробвам в портал с дата, различна от първи. Струва ми се най-естествено. А и никой не знае отсега кога точно ще започне академичната година като дата в университет Х (да, има ги отрано качени датите за старта на семестъра, ама понякога се оказва, че по-рано трябва да си там за опознавателни срещи, препоръчителни репетиториуми по някои предмети и т.н),  че да заложи на друга. Застраховаш се с дата за желано нанасяне  от старта на месеца (ние даже някога писахме умишлено месец по-рано),  пък може спокойно да отидеш на място и по-късно.  Ключовото е  да получиш общежитие/да сключиш договора, другото  с реалното нанасяне е въпрос на уговорка с хаусмайстера.

# 156
Проблемът не е в това, че трябва да е първо число. Ясно е защо е така. Ставаше въпрос за съобщението, че датата е невалидна /избира първо число на който и да е месец/.

# 157
  • София
Проблемът не е в това, че трябва да е първо число. Ясно е защо е така. Ставаше въпрос за съобщението, че датата е невалидна /избира първо число на който и да е месец/.
И сега пак го пробвах, спокойно се избира всяко едно първо число без никакви съобщения за невалидна дата. Simple Smile

Пробвайте да  стигнете до онлайн формуляра през друг browser. Аз съм с Google Chrome и там няма проблем, такива игрички понякога играе Microsoft Edge.
https://tl1host.eu/SWK/index.html#admission

Noch zwei Tage и празничното настроение ще ме обземе с първия подарък, нямам търпение Wink

ПП Извинете ме за червеното, но искам така да разгранича темите в поста си, понеже долното е важно за студентите ни (не че патилата с общежитията са маловажни, напротив, но в случая става явно дума за някакъв технически проблем). Получих питане на лични и отговарям нарочно в темата, за да е от полза на всички информацията за еднократната помощ от 200 Евро за студенти.

1. Всички студенти ли ще получат помощта от 200 Евро?
Да, всички, които към 01.12 .2022 са записани в немски университет/хохшуле. Това са около 2.95 милиона души и сред тях са И  чуждестранните студенти. Отделно още близо  половин милион Fachschülerinnen und Fachschüler ще получат помощта. Сериозна сума...

2. Ще получат ли помощта и Promotionsstudierende,  такива с Dualstudium или такива, които имат свободен семестър (често срещан примерно при медиците заради писане на Doktorarbeit)?
Да, и те ще получат, стига да отговарят на условието към 01.12.2022 да са записани във ВУЗ.

3. Работещите студенти имат ли право на помощта?
Да, стига към гореупоменатата дата да са записани в уни/хохшуле. Помощта не е като предишната еднократна енергийна от 300 Евро, при която имаше ограничение да е само за работещи  и която се изплащаше през работодателя заедно със заплатата.

4. Къде може да се заяви искането за отпускане на такава помощ?
Държавата и провинциите към момента работят усилено заедно над създаването на дигитална платформа за целта. За пример им служи такава на провинция Sachsen-Anhalt.

5. Кога се очаква да се изплащат парите?
Очаква се законът да бъде гласуван/приет на 21.12, но плащанията ще стартират след Нова Година.

6. Ще бъде ли тази помощ облагана с данъци?
Не.

Отделно има и други форми на подпомагане за студенти, примерно Heizkostenzuschuss на два транша. Става дума за помощ за отопление, която се отпуска обаче само на хора с BAföG или такива, които са финансово подпомагани по закона AFBG (Aufstiegsfortbildungsförderungsgesetz). Първия път помощта е била 230 Евро и вече е изплатена, второто плащане ще е след Нова Година и ще е в размер на 345 Евро.

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 21:33 от пенсионирана русалка

# 158
  • София
Русалкке благодаря за ценната информация!
Датата,към която трябва да са записани за студенти предполагам е първата-01.12.2022.

# 159
  • София
Русалкке благодаря за ценната информация!
Датата,към която трябва да са записани за студенти предполагам е първата-01.12.2022.
Да, разбира се, сега ще поправя цифрата  Simple Smile Неволно втория път съм натиснала десния съсед на двойката на клавиатурата. Благодаря ти!

И да кажа - не са немците непременно такива сухари, за каквито ги спрягат. Студентското Коледно парти на голямата ми девойка не  коментирам, там  купонът е бил на макс с хора от  всички краища на света, но тя сподели, че никак зле не е било всъщност и служебното, в някакви специални коледни къщички-ресторант  до летището (много сладки) с някакви огньове в откритата част, предвидени само за фирмени партита.  А колегите й са само немци. Wink И девойката в Манхайм е доволна от тяхното парти -  образователният център, в който работи, си има някаква своя къща за гости извън града с кухня,  стаи със санитарен възел, в които са  пренощували (ако са си легнали, де). Там са празнували. Simple Smile  Само в уни клиниката в Аахен (или поне в отделението, в което девойката работи) не съм чула за парти.

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 22:00 от пенсионирана русалка

# 160
  • Варна
За Коледното парти. Миналата година отдела нс дъщеря ми ще празнува Коледа. Срещата е на реката ( Майн ) . И идва шефа и с една количка с греено вино, елхичка украсена и домашни сладки. И всички си носят чаши , само дъщеря ми не. И стояха в студа под моста. Фирмата е много голяма, с много високи доходи са всички.

# 161
  • София
Кувертът на човек  е бил над 100 Евро, платен изцяло от работодателя + в добавка подарък коледна свещ и фирмен Adventskalender. Simple Smile Докато ми обясняваше девойката как е минало, пред камерата опустошаваше бонбон след бонбон с шейничка, с джудже, с камбанка, с елхичка Stuck Out Tongue Ако по-дълго бяхме говорили, нямаше да й стигне кутията.
Скрит текст:

ПП Бaварците явно са по-ларж по принцип. Съдя и по това, че след официална молба на двете  моми -representatives  на master програмата (моята девойка и още една) унито (факултетът по-скоро)  е отпуснал няколкостотин евро субсидия за партито за Коледа, преди това и за хелоуинското беше така. Докато при другата в Баден Вюртемберг досадното деденце ги е транспортирало/приютило за своя сметка (което пак не е малко, де) и им е пяло коледни песни на  синтезатора (имам пуснато клипче, та поне не пее фалшиво), но всеки е носил храна/напитки. Като казах деденцето и се сетих един майтап. Покрай кандидатстването за американска виза голямата ми дъщеря нали гостува на сестра си в  Манхайм. Един от дните отишла да я прибере от  работа в Хайделберг, за  да видят после заедно коледния базар и там. Деденцето я хванало на къс пас,  разпитало я от А до Я и накрая - ела при нас да работиш след някой и друг месец, ще сте двете сестри заедно. Вика ми девойката, втори път там нма да се отбивам, стигат ми тези 15-20 мин престой.

Последна редакция: вт, 13 дек 2022, 22:59 от пенсионирана русалка

# 162
  • столицата
Уиз вече ще лети София-Хамбург.

# 163
Здравейте. Знаете ли за хора, които са учили в немски университет и след това са се прехвърлили в български?

Последна редакция: сб, 17 дек 2022, 11:33 от Rose6

# 164
  • Варна
Днес ми е много тъжно. Вчера си писахме с детето и между другото ми каза, че му е много тежко последните седмици. За 3 месеца там не намери един българин.  Излиза няколко пъти със сестра си , ходи им на гости, но има нужда да излезе  някой. В курса му са турци, мароканци, от Монголия, Египет, Корея и даже от Тонга. Освен това е болен и не може да ходи на тренировки, там поне си говорят. С нетърпение очаква да се прибере другата седмица. И получи стая в общежитие от 23.12.  за 460 евро ( Дармщат ).  Пълно безумие. Няма как да се възползва, има договор за наем до октомври.  А аз опаковам подаръци.

Общи условия

Активация на акаунт