Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 928
  • 747
  •   1
Отговори
# 270
Моля да споделите, майките на деца кандидатствали или кандидатстващи медицина в Германия, децата подготвят ли се и за кандидатстване в МУ в България, т.е ходят ли на кандидатстуденски курсове по биология и химия? Питам ви за мнение и съвет, защото се колебая дали да насоча детето си към такива подготвителни курсове( дори и да не кандидатства в МУ в България. а само в Германия), или не е необходимо. От една страна ми се струва много голямо натоварването на детето( подготовка за DSD, TMS, матури), но от друга страна си мисля, че една такава кандидатстудентска подготовка много ще помогне в първата година на студента в университет в Германия.

# 271
  • София
Моля да споделите, майките на деца кандидатствали или кандидатстващи медицина в Германия, децата подготвят ли се и за кандидатстване в МУ в България, т.е ходят ли на кандидатстуденски курсове по биология и химия? Питам ви за мнение и съвет, защото се колебая дали да насоча детето си към такива подготвителни курсове( дори и да не кандидатства в МУ в България. а само в Германия), или не е необходимо. От една страна ми се струва много голямо натоварването на детето( подготовка за DSD, TMS, матури), но от друга страна си мисля, че една такава кандидатстудентска подготовка много ще помогне в първата година на студента в университет в Германия.

Болшинството, които познавам,  не са  ходили на курсове за тук. Това поне през последните години. Но има и такива, които са посещавали такива курсове,  кандидатстват даже и на двете места, а после решават къде.  Дали са полезни курсовете за прием тук после за следването в Германия  - не знам. Дъщеря ми не само, че не е ходила, ами дори по старата система не беше в профил биология и химия, така че в 12 клас дори не учеше химия. Та сигурно доста неща в унито са й били непознати. И въпреки това помня, че голям зор й беше в 1 курс по-скоро физиката със задачите, че в училище по този предмет конкретно всички отличници бяха. Ама само на теория..

ПП Отвратителният  изпит Zellbio 1 в Аахен  съдържа въпроси от биология, биохимия и физиология май. С учене успешно го взимат и деца от лайстунг в НЕГ, учили по немската система, и такива от паралелки/училища на МОН с профил биология и химия, и такива като моята девойка от други профили, и ходили, и неходили на курсове..Има и неиздържали го от всички изброени групи, та  не може да се обобщи при каква база и откъде придобита ще се справиш.

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 15:34 от пенсионирана русалка

# 272
Много ти благодаря Русалче, а  дали по новата програма изискват  хорариум за часовете по биология, химия и физика над този, който може да се постигне  в ЕГ? Уж чета темата, но може би съм пропуснала ако е коментирано и не съм наясно, оценките от матурата включват ли се в бала при кандидатстване?

# 273
  • София
Много ти благодаря Русалче, а  дали по новата програма изискват  хорариум за часовете по биология, химия и физика над този, който може да се постигне  в ЕГ? Уж чета темата, но може би съм пропуснала ако е коментирано и не съм наясно, оценките от матурата включват ли се в бала при кандидатстване?

Това го коментирахме в една друга тема.  Почти съм убедена, че профилът няма значение въобще и по новата система (иначе би имало инфо на сайта на hochschulstart, който е много детайлен), Галимар отделно го потвърди с дете от ПЧМГ, което сега е медицина 1 курс в  Хайделберг,а  не е било в профил биология и химия. Но нищо не пречи да се пита някой кандидатствал миналата година или направо да се пише мейл на hochschulstart преди да се избират профилите.

Иначе ДЗИ със сигурност влизат  в пресмятането на  немския еквивалент на бг дипломата, но с каква тежест и досега не е ясно тук в темата. Чу се от една дама, че на презентация Униконсулт са казали 50%, на мен лично доста ми се струва, но знае ли човек..Може и така да е, не са вчерашни немците да допуснат  значително повече отличници  от преди само на база 11 и 12 клас без да включат ДЗИ. Отделно трябва да са някак  изравнени нещата (иначе германците ще са си дискриминирани), понеже в немските дипломи участват  абитурите.

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 15:51 от пенсионирана русалка

# 274
  • Deutschland/HE
Не ми се вярва да влизат с 50%, защото немските абитури не влизат с такава тежест при изчисляване на дипломата.

# 275
  • София
Не ми се вярва да влизат с 50%, защото немските абитури не влизат с такава тежест при изчисляване на дипломата.

И на мен ми се струва невероятно.. Но още по-странно е, че вече един семестър мина за новоприетите, а никой и никъде не споделя  (ако знае) как точно е била преизчислена дипломата му в немска вкл. с ДЗИ. Проблемът е, че на такива въпроси за начини на изчисляване  hochschulstart не отговаря към момент като сегашния, любима реплика им е, че могат да отговорят само след пусната в AntOn кандидатура.

# 276
Дъщеря ми не е ходила на допълнителни уроци по нищо, нито се е готвила да кандидатства в България. Не беше възможно да се разпъне на толкова места- подготовка да ДСД, за отлично представяне на двете матури, за отлична диплома (1) и допълнително за кандидатстване в България и за ТМС...абсурд е някой да го съчетае, без да му се отрази на психиката, според мен Sad
Не е имала проблем с обученето по химия, физика и т.н., които учиха в предклиниката, макар да е споделяла, че някои неща се предполага, че се знаят от студентите, защото в германските училища системата за подготовка е различна.
Тя беше по старата система, не е учила профилиращи предмети от 11. клас, завърши ЕГ, но с доста изискваща учителка по биология. Ако сега детето има профил природни науки със сигурност ще бъде от полза, но както стана ясно, не е задължително Simple Smile

# 277
  • тук-там
Моята дъщеря се готви само за ТМС и мисля, че това беше добра стратегия. В момента е 12 клас лайстунг Б+Х. Нейна съученичка ходи от две години на курсове по биология и химия за кандидатстване в Бг. Пред мен е декларирала, че тези курсове и помагат и за ТМС. Но резултатът не го потвърди. Освен това от стрес и притеснение не пожела да се яви повторно на ТМС и сега залага само на висока диплома, което всъщност и генерира все още стрес. От курсовете по биология и химия в БГ не знам какво ще произлезе, но познавам детето и не мисля, че ще разчита на този вариант. Така че моят извод е: по-малко дини, но фокусирано и отдадено.
А няма ли наистина някой да ни сподели, как взимат немците нашите ДЗИ. Мен специално ме вълнува как ги третират за специалност медицина.

# 278
  • София
Елиас, как така е нямала профили, по старата система също имаше профилиране, просто се изучаваш друг материал, с друго ниво на сложност, сега има свален университетски материал.

И зa мен по-добрата стратегия е  концентрирането върху диплома, матури и подготовка  за TMS. И още в 11 клас да е първият опит, че да има време за реакция и за втори, ако се налага. Но всичко това само АКО детето е сигурно, че иска в Германия. Ако има колебания, тогава става по-сложно.

mtz, и как помагат курсовете/уроците за  МУ тук за TMS според това дете?  Та в изпита няма  обособени секции за биология и химия, просто в частите  за четене с разбиране изобилства на разни термини от научни списания. И друг път  съм казвала, че  преди да се освободя от учебниците за ТМС на дъщеря ми (между друго светът е малък и се оказа, че ги е купило детето на форумка Heart), съм се забавлявала (да, ку-ку съм си) с доста от задачите. Най-неприятни ми бяха  точно тези за четене ( а любими математиката, маркучите, диаграмите,  тези за зрителна памет), просто  отговорите им са едни дълги и са формулирани така, че да  звучат някак еднакво и нарочно подвеждащо. Но  ако си тренирал четенето (а не биологията и химията), отговорите си ги има в текста. Даже ако не се лъжа, на самия сайт на ТМС някога бях чела, че не са нужни НИКАКВИ знания по биология и химия. Тоест никаква база не трябва по тези два предмета конкретно за разлика от мат и физика примерно (за втората в по-малка степен). Отделно курсовете са на бг, в каква помощ могат да бъдат при отговаряне на  въпроси  на немски, при това за силно лимитирано време?

Оф, дорешава ми се пак такъв тест за малко умствена гимнастика...Joy Кой знае колко ще съм зле сега, преди повече от 3 години бях доста напреднала в някои от елементите, хаха..

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 18:04 от пенсионирана русалка

# 279
Профилът се избираше в 12. клас, Русалче. Само една година се учеше избираемия профил и то на ниво общообразователна подготовка, доста по-различно от сегашната система, която профилира още в 11. и при това профилиращите предмети са 4, а тогава беше само един избираем.
Тогава беше задължително щом си в езикова гимназия да имаш профил чуждите езици, БЕЛ и избираемия в 12. клас, тя си избра математика. Сега е доста по-различно, на практика в 11. и 12. клас се учат само математика, БЕЛ, чужди езици и физическо, останалото са профилиращите предмети- 4 предмета, всеки с по 5 модула. Също така не можеш да се явиш на втора матура извън прифилиращите ти предмети. Тогава можеше да се явиш на математика, примерно, на география, на философия. Сега не може, трябва да си го учил като профил.

# 280
  • София
Много странно, не трябва ли в цяла БГ да е било еднакво? Профилите в ЕГ при дъщеря ми (всъщност и при трите) си бяха 4 и по старата система - първият немски език, вторият английски, третият математика (11 и 12 клас) и четвъртият информатика. За други  в нейното училище последните два бяха  БЕЛ и история, за трети биология и химия. В други ЕГ  имаше други комбинации, но пак от два предмета. Разликата със сега е в материала, в хорариума от часове по профилиращите предмети и в това, че много  извънпрофилни предмети вече не се учат в 11 и 12 клас. И ДЗИ, разбира се.

# 281
4 предмета, де Simple Smile Чужди езици- дъщеря ми имаше немски и английски, при нея БЕЛ и избираемия математика. По нищо от профилиращите предмети не е имала материал, различен от ООП. Оценките от профилиращите предмети бяха 1/3 от дипломата, 1/3 - матурата и 1/3 останалите предмети от средното образование.
Някои от децата тогава може и изобщо да не са разбрали кои предмети са им профилиращи, едва при калкулирането на дипломата им просветва. Просто защото материалът е общообразователен, допълнителните часове са под формата на ЗИП, но материалът не се различава по нищо.
Как стоят нещата сега, по новата програма- вземам примерно БЕЛ- учи се задължително от всички като ООП. Тези, които са избрали да го изучават като профилиращ предмет или са в профил Хуманитарен (там БЕЛ е задължително профилиращ предмет), учат първо БЕЛ ООП, а освен това в 11. и 12. клас още пет модула БЕЛ: Езикът и обществото, езикови употреби, критическо четете, диалогични прочити и един избираем модул. Явяват се на матура задължително по БЕЛ ООП, като всички, и ако искта и на профил БЕЛ- това им е трета матура. Материалът няма нищо общо с материала от ООП, нищо! Също така тези пет модула вървят успоредно и сами по себе си нямат много общо...както и да е. Така стоят нещата и с чуждите езици, с единствената разлика, че те могат да бъдат избор за втора матура. Учат чужд език ООП и чужд език ПП пет модула- дори учителите по различните модули може да са различни.
Отклоних темата, но това, което исках да кажа е, че ако сега някое дете в 10. клас се чуди какъв профил да избере догодина (може да избира 2, другите 2 са задължителни според избрания профил на паралелката) и мисли да кандидатства медицина, не е зле да се ориентира в профил от природните науки. Учат се неща, които нашите деца не са учили, не знам до колко ще им бъде полезно, но няма да навреди. Но и добре да помислят, защото втората матура е по един от профилиращите предмети (изкл. БЕЛ, както казах, той не може да е втора матура, а трета).

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 18:42 от Елиас

# 282
  • София
Безпредметно е връщането назад, да, понеже вече старата система няма никакво значение, но само да кажа, че не е вярно, че е нямало разлика. Имаше си учебници отделно за ПП по математика и  такива за ЗП, различни.  И часовете като брой бяха различни, и профилът учеше доп. неща, просто не сегашните за профил. Кога примерно където и да е в нищо и никаквите  2 часа ЗП мат на някого  с хуманитарен профил по старата система са се изучавали комлексни числа и анализ на функции?Учеше се това само в профилите. И тогава на немците не им пречеше да приемат деца от такива профили, явно не им е проблем и сега. Някога тук пишеше една страхотна дама, Ocean къде си, чиято дъщеря е вече отдавна лекар. Heart Тя беше най-голямото ни успокоение, че и след профил мат/информатика няма никакъв проблем със следването на медицина. Не само документално  на етап кандидатстване, а и като шансове за справяне после. Оказа се напълно права.

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 18:51 от пенсионирана русалка

# 283
Не знам какво са учили по профил математика, тя се записа, защото обожаваше учителката си Simple Smile Ще я питам, но наистина няма значение.
Важно е сега избиращите да мислят, заради пустата матура Simple Smile
Между другото и математиката не е за пренебрегване, когато се ориентирате към медицина. Епидемиологията, която дъщеря ми учи сега, е жива статистика, та няма отърване от математика Simple Smile

# 284
  • София
Реално погледнато матурите и сега не са чак такъв проблем откъм избор на предмет..Да, по-ограничен е броят предмети (само профилиращи ) за втората матура, ама ако не се чувстваш сигурен по биология или химия (или математика, или физика, или какъвто там ти е третият или четвъртият профил), отиваш на немски или на английски (или какъвто втори език изучаваш в ЕГ) и готово. 5 години е учен все пак този немски. И ако си тръгнал в Германия да следваш,  за където ще представяш сертификат за  С1, все трябва да ти е  по силите една матура на ниво В2. Та не е толкова голяма драмата за Германия специално.  По-голям е проблемът с Нидерландия, Швейцария и др. държави, понеже там вече има изисквания за определен брой часове в 11 и 12 клас по дадени предмети за конкретна специалност. А това вече те връзва с определен профил..Няма как да си с профил история и философия, а да се надяваш да  те примат в специалност "Авиоинженерство".

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 19:05 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт