Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 942
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
но няма да се изненадаме, ако се върне тук след известно време.

В какъв смисъл да се върне?

# 211
  • София
но няма да се изненадаме, ако се върне тук след известно време.

В какъв смисъл да се върне?
Да се откаже и да се върне преди края на следването в БГ, предполагам. Доста хора го правят (при това най-често именно от Германия), по разни причини -  трудности с езика, трудна адаптация към новото, липса на компания, носталгия, несправяне с ученето,  несъответствие между очаквания и реалност, финансови/здравословни/битови/семейни проблеми и т.н. Не мисля, че има предвид другото връщане след завършването на бакалавър/магистър, обвързано с желание  за работа тук, а не в чужбина.

# 212
Здравейте, синът ми е втори курс студент в Спортния Университет на Кьолн. Там има различни специалности, свързани с рехабилитация, спорт на открито, организиране на спортни събития и т.н. Приемът (по моите представи) беше труден. 20 спортни дисциплини, допуска се само по една да не покриеш изискванията им + отлично владеене на немски.

Лично аз бях безгранично изненадана от избора му. Мислех, че ще следва нещо свързано с математика, която много му върви, но ето  - друго било писано Simple Smile

# 213
Скрит текст:
Здравейте, синът ми е втори курс студент в Спортния Университет на Кьолн. Там има различни специалности, свързани с рехабилитация, спорт на открито, организиране на спортни събития и т.н. Приемът (по моите представи) беше труден. 20 спортни дисциплини, допуска се само по една да не покриеш изискванията им + отлично владеене на немски.

Лично аз бях безгранично изненадана от избора му. Мислех, че ще следва нещо свързано с математика, която много му върви, но ето  - друго било писано Simple Smile

Този университет е много интересен. Снимките на спортната база са впечатляващи Simple Smile Но на първо четене не видях какви са изискванията за тези 20 спортни дисциплини. Можете ли да ме насочите къде да прочета?

# 214
Нямам идея, аз не владея немски. Така приеха сина ми, но дори не знам дали е един и същ прием за всички специалности, нито дали има разлика за немци и чужденци. Със сигурност някъде има информация, или ако се пише до Университета, ще върнат отговор.

# 215
  • София
Скрит текст:

Този университет е много интересен. Снимките на спортната база са впечатляващи Simple Smile Но на първо четене не видях какви са изискванията за тези 20 спортни дисциплини. Можете ли да ме насочите къде да прочета?

https://www.dshs-koeln.de/studium/studieneinstieg/bachelor/zugan … gen/eignungstest/
Според инфото на сайта на 02.02 предстои двучасова онлайн информационна среща (от 15, 30-17,30), не е нужна регистрация, линкът ще бъде сложен на 02.02.

# 216
пенсионирана русалка, благодаря. Там си е описано.

Изискванията са C1 немски език сертификат и взет спортен изпит на Спортния Университет, състоящ се от 20 дисциплини,при който трябва да се вземат минимум 19.

# 217
  • София
Дали не са това нормативите за въпросния изпит?
https://www.dshs-koeln.de/fileadmin/redaktion/Englisch/Full-time … _Requirements.pdf

# 218
# 219
  • София
Здравейте.
Не е съвсем по темата, но някой да е чувал за летни курсове по немски на място в Германия за ученици едномесечни?
Благодаря!

# 220
  • София
Здравейте.
Не е съвсем по темата, но някой да е чувал за летни курсове по немски на място в Германия за ученици едномесечни?
Благодаря!
zazu, питай Saffron от 11-класната тема, синът й миналата година беше на такъв и според мен не минаха през фирма, а всичко си организираха сами. Така се избягва струпването на българчета на едно място и комуникацията между тях на бг. Не че не става и на английски това, де, ама все пак..Самия курс лесно ще се намери/плати в доста градове в Германия, под организация имах предвид транспорт и  осигуряване на подслон за този един месец, приличен kaто цена и условия за живеене. Ако не се лъжа, тя беше търсила курс специално в града, в който се намира набелязан от тях  университет.

Иначе гарантирано има и такива, организирани от фирми. Но на тях ще преобладават българчета. Отделно ще излязат и вероятно по-скъпи.

Oще при първия опит намерих подобен курс в Мюнхен, скъпичко удоволствие е обаче.. Може да се избира  за седмица, две, три, повече... Цената включва 20 часа седмично немски в малобройна група (нивото се определя с тест),  по две допълнителни занимания на ден (спорт, посещаване на забележителности, културни мероприятия,  поход през уикенда и др.),  спане в стая с още трима-четирима в замък, хранене,  24 часов контрол. Аз бих търсила обаче оферти само за частта с немския, а останалата организация/планове (транспорт,  подслон, опции за хранене и уплътняване на свободното време) да са си мои, направени оттук.

https://www.gls-berlin.de/2045.html?&GLS=ZBB&tr=1.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 10:28 от пенсионирана русалка

# 221
Здравейте. Имам въпрос относно кандидатстването през Hochschulstart /медицина/, във връзка с промените преди две години. Как се подреждат желанията - в един списък общо по двете квоти или за всяка квота поотделно? Предварително се извинявам, ако е коментирано, но не намерих.

# 222
  • София
Ето тук, в тази презентация от 28 страници, са налични обяснения по всички въпроси, свързани с кандидатстването.
https://hochschulstart.de/epaper/hilfe23/hilfe/index.html
Това е онлайн версията, ето я и тази за сваляне.
https://www.hochschulstart.de/fileadmin/media/epaper/hilfe2023/h … erbung-sose23.pdf

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 10:49 от пенсионирана русалка

# 223
  • München, Deutschland
Здравейте.
Благодаря!
Вижте и вариантите на DAAD за летни курсове. Спи се обикновено в общежития на университети, курсът е по език официално, но реално се говори повече за немската култура, бит и такива неща, т.е. упражнява се езикът повече, а не ти се обяснява къде какво окончание се пише. Поема се курсът и храна в студентския стол (но не си представяйте мизерия, нормална храна е), в някои от дните имаше и тематични вечери, когато всеки готви нещо типично - бразилците правиха кайпириня, аз бях с баница, испанците  - тапаси и т.н., имаше и някакви посещения в заведение май... В част от времето разглеждате заедно града с гайд или сами и примерно ви дават някаква задачка (знам, че броихиме нещо някакви старинни врати по улицата Grin), посещаваха се музеи...

Беше отдавна, но концепцията ми допадна.

За настаняването мисля, че имаше предложения от тях, но всеки сам си ги поемаше, също както и пътя до мястото.

Доколкото помня бях вече студентка като го правих това.

# 224
Здравейте,  дъщеря ми тази година ще кандидатства в Германия и имам няколко питания свързани с новите дипломи от миналата година.
За подаването на документите нужно ли е да се превежда и свидетелството за завършен 10 клас или крайната диплома с абитурната оценка е достатъчна за кандидатстване в Германия?

Общи условия

Активация на акаунт