Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 191
  • 747
  •   1
Отговори
# 435
  • София

kalimbi, да не би да е писал по обяви за разни ВГ-та? Там масово не отговарят, а ако отговорят, пак нищо няма да стане, понеже ще поискат кандидатът да се яви на оглед. Той да види стаята и общите помещения, да се запознае с останалите  и те него да видят/чуят. Неписано правило е в тези случаи да се представяш по-креативно и разчупено, а не  в стил "Аз съм Иван,  ще следвам  Информатика, идвам от България и искам да наема  стаята".
Вероятно така е станало. Как да разберем общежитие частно ли е или не? За нас май няма особено значение. За съжаление нямам много време за ровене и четене и още не мога да си подредя картината. Гледам studierendenwerk-muenchen-oberbayern.de  - това ли е портала? Т.е. да разбирам ли, че от там централизирано се пуска заявка за общежитие и не се пишат писма на отделните WG-та. По огледи нямаме възможност да ходим.

# 436
  • София
GD, аз не съм имала предвид да не пишат отрано, напротив - колкото по-рано, толкова по-добре, когато става дума за общежития, били те частни или към Щудентенверк.. Но това не важи за WG-та (от обяви), които не са  в общежития, а са  направени на такива посредством наемането на голям апартамент с няколко стаи и поделянето му между няколко души. Затова попитах да не би да е писал младежът на такива. Там шансът е близко до нулата. Първо, че  не искат в масовия случай зайци, понеже такива ВГ-та са обикновено заети от хора, които са напред в следването, сред тях често има и магистри, че даже и завършили/работещи, понеже няма изискване  за  студентски статут.. И моят опит с девойката в Аахен е, че точно такива много често не отговарят въобще. А ако отговорят, искат непременно среща  на живо.

Това е сайтът, kalimbi, да. Влизате и разглеждатe списъка с общежития. Попадналите в него имена са общежития на Studierendenwerk, за които се кандидатства през портала. На самия сайт има  списък И с някои частни, но те НЕ се управляват от Studierendenwerk, просто са информационен бонус за търсещите. Всяко извън основния им списък разглеждайте като "частно", дори и да не е непременно такова, защото все пак има общежития и към разни  общности, църковни ордени и подобни.

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 23:11 от пенсионирана русалка

# 437
  • София
Да, точно такива са, споделени жилища търсят един или двама човека да си запълнят стаите...Гадост, да не се надява значи...Младежа сега си е харесал някакво място в селце на 1 час път от града. Там предпочитали студенти. (Зачудих се дали ги предпочитат пред имигрантите или гастербайтерите, защото преобладават?) Струва ми се доста да бъхти всеки ден, но принципно не е невъзможно при наличие на организиран традски транспорт.

# 438
Да, точно такива са, споделени жилища търсят един или двама човека да си запълнят стаите...Гадост, да не се надява значи...Младежа сега си е харесал някакво място в селце на 1 час път от града. Там предпочитали студенти. (Зачудих се дали ги предпочитат пред имигрантите или гастербайтерите, защото преобладават?) Струва ми се доста да бъхти всеки ден, но принципно не е невъзможно при наличие на организиран традски транспорт.
Това селце да не е Гархинг? Там е по-голяма част от ТУМ, то е нещо като Бояна в София, има си метро до там и ако ще учи в ТУМ ще му е удобно. Но и там положението си е като в Мюнхен.

# 439
  • Пловдив
Гархинг не е на час от Мюнхен, той си е квартал на града. Нашият град е на 80 км и с ICE пътят е 37 минути. Дъщеря ми пътува всеки ден и стига до работата си по-бързо отколкото, ако ползваше S бан за дълга отсечка. Разстоянието не е толкова определящо, колкото удобния транспорт.

# 440
  • София
Мои роднини живеят във Freising, на 35-40 км от Мюнхен. Девойката, набор на моите, пътува за лекции и упражнения  ежедневно. Но нямам идея дали и там ситуацията с настаняването на студенти е по-добра, те са си там по семейному. Позната също, работи на летището и всеки ден пътува от Freising. Има даже понятие за такива (Pendler), които живеят на едно място, а работят на друго, понякога дори не толкова близо като тези 30 и няколко км.  Дъщеря ми за работа изминава 20+, но  губи доста време с не толкова удобен транспорт и с доста прекачвания -трамвай от общежитието до гарата в Манхайм, после влак до Хайделберг, после  още един трамвай и до офиса.Та, да, сякаш по-важни са транспортните връзки от -до, а не толкова отдалечеността.

The Game, ICE e супер вариант за придвижване, но  ползването му не е  включено в цената на  студентските билети в нито една провинция . Та предполагам, че не е опция, която се ползва от много бг студенти с ограничения им бюджет ежедневно.

Последна редакция: вт, 21 мар 2023, 09:54 от пенсионирана русалка

# 441
  • Пловдив
Да, така е за ICE-то, скъпо е, но ние преценихме, че времето Й е по-скъпо. То и е опция за много малко населени места, защото почти никъде не спира. Ние имаме късмет, заради AUDI.
Дъщеря ми имаше състуденти от Фрайзинг. Не ползваха S бан, ходиха до гарата и се качваха на нормален влак, много по-бързо се прибираха. S банът се влачи много.

# 442
  • София
Влизам да кажа, че на едната ми девойка вече са изплатили 200-те евро, другата ги чака, третата онзи ден е подала заявлението.
Скрит текст:
И още нещо да кажа - адски съм щастлива след случилото се на малкия държавен  през септември в RWTH,  попадaнето на девойката в униклиниката и освобождаването от изпита с Attest от конкретна служба (не става от  произволен лекар), изтощението - физическо и психическо. Много рядко се чувах с нея през последните месеци, гледах да не я притискам/разпитвам, но все ми беше свито. Исках  да го отметне зад гърба си, за да е спокойна след толкова много труд с ученето на материал от 6 семестъра и за да се наслади напълно заслужено на малкото почивни дни, в които ще се засечем сега през април всички. Heart Е, получи се Simple Smile, сега съм още по-нетърпелива да потегляме..

Последна редакция: вт, 21 мар 2023, 22:38 от пенсионирана русалка

# 443
  • София
Браво на детето!!! Поздравления !!

# 444
Здравейте, момичета! Моят син от октомври учи в Кьолнския университет Бизнес администрация. Кандидатства  чрез Едланта, класира се и за общежитие. Първият му изпит беше по Статистика на 28.01.2023г. На 07.03 в профила му е  била отразена оценка 3,3. На 11.03 обаче получава имейл, че оценката е била объркана и всъщност има 5. Сами разбирате колко разочароващо действа това. Днес получихме писмо по пощата на българския адрес за сгрешената оценка. Чудя се нормално ли е това така да бъркат оценките? На всичко отгоре още не е получил оценката от втория си изпит - математика от 22.02 , а там определено не беше обнадежден.

# 445
  • София
Винаги има дата за Einsicht, защо още на 11.03  (когато е разбрал) не се е поинтересувал кога и къде може да си види работата? За такава голяма разлика от близо две единици не съм чувала, но една от дъщерите ми има  променена нагоре оценка след Einsicht ( май беше във втори курс). Не й бяха разчели докторския "краснопис".. Но ставаше дума за малка разлика от 2 точки до единицата, беше по-скоро въпрос на наранена чест, че са й взети за верен отговор. Когато става дума обаче за  вариантите durchgefallen или bestanden,  веднага трябва да се отиде на Einsicht.

Последна редакция: вт, 21 мар 2023, 22:33 от пенсионирана русалка

# 446
  • тук-там
Честито на малката русалка и да отпразнувате успеха подобаващо Simple Smile

# 447
  • München, Deutschland
Красиден, непременно да иде да си види работата, за мнооого грешки помня от моето следване, а то беше ехее колко отдавна...

Калимби, не си правете илюзии за "уредения" градски транспорт в Мюнхен и  околности. И сега, и като студентка живеех извън града, в частна квартира, за мен е много удобно, особено като няма задължително присъствие на лекциите, цените на жилищата също са други. С други думи, да не ви притеснява непременно разстоянието, защото към този минус има и много плюсове, но и не си мислете, че има редовен с-бан около Мюнхен, за да не се разочаровате.

Аз вече ползвам с-бан буквално 3х годишно, мъжът малко повече. При мен от последните 3 пъти, той в 2 трябваше да идва да ме вземе, защото нямаше транспорт. При него (той пътува малко повече, но именно заради лошата редовност на с-бана разреди) в около 40-50% от случаите, с-банът или закъснява, или не идва.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 00:11 от chrissy

# 448
И той каза, че имало точно определен ден, в който може да се види работата, но тогава освен да си види грешките , не знам какво друго би могъл да постигне. Някак си ми е странно на единия ден да ти кажат "изкарал си изпита" , а на другия "извинявайте , ачма сме объркали". Но ще трябва да иде да си я види.

# 449
  • München, Deutschland
Не грешките, седи там, докато не намери точки (нещонвярно в задачата, което не е оценено) или някъде нещо да му дадат за тройка (българска), говорят, показват, посочват, пита... Знам за тук-таме случаи, в които след 3-4 часа гледане и дискусия се оказва изведнъж, че минават изпита...

Общи условия

Активация на акаунт