Майчинството счетоводно - 94

• 37 085
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте! Бременна съм в 5 г.с. и сега ми предстои първо посещение при гинеколог. Тъй като на работа условията не ме устройват (постоянни миризми на цигари, изключително натоварване и работа с всякакви хора - болни и здрави), въпросът ми е - от кога и как мога да изляза в болничен? Кой може да ми го даде и какъв вид да е? Знам, че бременност се регистрира по-късно, но условията ме притесняват. Кога трябва да уведомя работодателя - трябва ли да чакам края на 12 г.с. или мога и в 8-9 г.с., за да се ползвам със закрила по КТ. Предварително благодаря 🤗

# 136
  • Sofia
Можете да уведомите работодателя веднага щом имате удостоверена бременност от АГ. Трябва да представите амбулаторния лист от прегледа + писмено уведомление, че сте бременна и кога Ви е термина. Като ги предадете си искате входящ номер.

За болничния зависи и от АГ. Моята например ми отказа болничен преди да стигна 12 г.с. Аз така и не се възползвах. Но знам, че някои момичета излизат болничен веднага след установяването на бременността. Но в този случай май нямаше да Ви стигнат дните до 45-дневния.

# 137
Можете да уведомите работодателя веднага щом имате удостоверена бременност от АГ. Трябва да представите амбулаторния лист от прегледа + писмено уведомление, че сте бременна и кога Ви е термина. Като ги предадете си искате входящ номер.

За болничния зависи и от АГ. Моята например ми отказа болничен преди да стигна 12 г.с. Аз така и не се възползвах. Но знам, че някои момичета излизат болничен веднага след установяването на бременността. Но в този случай май нямаше да Ви стигнат дните до 45-дневния.
Първо да благодаря за отговора 🤗
Ако е за бременност и раждане - няма да стигнат. Но и аз знам, че има варианти. Просто наистина се чувствам зле в тези условия и хем не ми се казва още, хем не искам да хвана някоя болест или да дишам постоянно цигарен дим. Както казах и натоварването е голямо и в края на деня се чувствам и виновна, че не правя нищо за себе си, за да съм спокойна, както трябва да е. Именно затова търся варианти, защото се притеснявам, че не мога да го опазя от тези неща....

# 138
Здравейте, попълвам приложение 7 за втората година майчинство и се чудя какво се пише на "осигурен при осигурител" - работодателят ми ли?
Не намерих образец.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 20:56 от Одри ♡

# 139
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, попълвам приложение 7 за втората година майчинство и се чудя какво се пише на "осигурен при осигурите" - работодателят ми ли?
Не намерих образец.

Да, името на фирмата работодател.

# 140
  • София-Младост
Здравейте,  отново имам казус и нужда от помощ. Благодаря предварително. По време на втора година отпуск за отглеждане на дете, лицето напуска работа при настоящия работодател и от следващия ден започва нова работа. Лъм новия работодател подава документи за 50% майчинство.  Старият работодател, обаче, явно не е подал промяна в обстоятелства към НОИ и сега лицето получава пълно обезщетение. НОИ са информирани, въпросът е чия е грешката, в работодателя или служителя? Служителят подава ли нещо към работодателя, за да го накара да информира НОИ, или последният има това задължение. Сега трябва да се върне сумата, а новите 50% няма да се получат, докато не се изчисти грешката, защото заявлението от втория работодател е блокирано в НОИ...
Не пишете дати, но стария раотодател е трябвало да подаде в тридневен срок промяна в обстоятелствата явно.
Сега дали обаче служителя е трябвало да подаде съответното приложение и работодателя да уведомява НОИ, честно казано не съм сигурна.
Да не връща пари, щом има да получава тепърва 1/2 обезщетение. Те ще му се приспаднат.
НОИ какво казват в случая, кой какво да подаде? Не се ли вижда вече, че ТД е прекратен в НОИ?!

# 141
Ала Бала, вижда се, че ТД е прекратен, вижда се, че пру новия работодател е подадено заявление за 50%, но никой не е сметнал за необходимо да сигнализира. НОИ казаха, че пари няма да приспадат и трябва да се възстанови в най кратък срок цялата сума, защото е неправомерно преведена. Междувременно стария работодател подава промяна в обстоятелствата и след като разгледат случая  ще отблокират заявлението на новия работодател,  за да може служителя да си получи 50те процента,  но със закъснение.  За съжаление изцяло по вина на работодател. НОИ казаха, че служителя е нямаш такава. Ще назначат проверка и вероятно ще има санкция за фирмата.

Просто ми е странна системата им. Виждаш прекратен договор, виждаш ново заявление  защо за Бога, вместо да го блокираш и да превеждал грешно пари, не звъннеш и провериш...

Както и да е. Много благодаря,  Ала Бала, разрешихме казуса Simple Smile

# 142
В майчинство съм от април 2021.
Всяка година именно през април се индексират работните заплати във фирмата, в която работя. Увеличението през април 2021 беше отразено във фиша ми. През април 2022 също имаше увеличение, което обаче не се отрази във фиш ми.
Вече съм във втората година и получавам фиксираната помощ от 710 лева, но официалната информация от фирмата, която разбирам от други служители е, че то важи за всички. Да не би да нямам право на увеличение, докато съм в майчинство?
Трябва ли да се нанесат някакви корекции, в случай че наистина увеличението важи и за мен, със задна дата?
Благодаря за съдействието.

# 143
  • София-Младост
Скрит текст:
Ала Бала, вижда се, че ТД е прекратен, вижда се, че пру новия работодател е подадено заявление за 50%, но никой не е сметнал за необходимо да сигнализира. НОИ казаха, че пари няма да приспадат и трябва да се възстанови в най кратък срок цялата сума, защото е неправомерно преведена. Междувременно стария работодател подава промяна в обстоятелствата и след като разгледат случая  ще отблокират заявлението на новия работодател,  за да може служителя да си получи 50те процента,  но със закъснение.  За съжаление изцяло по вина на работодател. НОИ казаха, че служителя е нямаш такава. Ще назначат проверка и вероятно ще има санкция за фирмата.

Просто ми е странна системата им. Виждаш прекратен договор, виждаш ново заявление  защо за Бога, вместо да го блокираш и да превеждал грешно пари, не звъннеш и провериш...

Както и да е. Много благодаря,  Ала Бала, разрешихме казуса Simple Smile
Защото системата не работи така. Не мисли, че един човек седи и преглежда всеки месец на кого да се преведат обезщетения. Wink
А честно казано в случая според мен сте попаднали на служител, който не си е изпил сутрешното кафе.

Toblerony123
Сама сте си отговорила на въпроса, по време на майчинство заплатата ви не се индексира. Когато се върнете на работа, вероятно ще го направят.

# 144
На мен ми повишиха заплатата по време на болничен (юли миналата година) и по време на майчинство (април тази година). Естествено докато не се върнах на работа не започнах да взимам повишението, но заплатата ми беше повишена.

# 145
Зависи от фирмата. Като цяло няма задължение да увеличава заплати по време на майчинство.

# 146
Зависи от фирмата. Като цяло няма задължение да увеличава заплати по време на майчинство.
Аз мисля, че и извън майчинство нямат задължение да увеличават, освен ако не е по договор. За стаж ми се увеличава без значение майчинство или не, но това е друго.

# 147
Здравейте, имам въпрос за този 45 дневен болничен преди раждане. Длъжна ли съм да го ползвам целия? Би трябвало да ми започне на 30.11, но бих искала да остана на работа до 11.12 и болничния да започне от 12.12. Питах АГ, но тя каза че е длъжна да ми го издаде, а виждам коментари от дами, които са работили и до самия термин. Бихте ли споделили как сте процедирали. Благодаря на отзовалите се.

# 148
Моят 45дневен не е 45 а 37 понеже останах на работа повече дни и нямаше проблем

# 149
Моят 45дневен не е 45 а 37 понеже останах на работа повече дни и нямаше проблем

А как го заведохте пред работодател, АГ-то Ви го попълни с по-късна дата ли?

Общи условия

Активация на акаунт