За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 105

• 32 820
  • 770
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте!
Случвало ли ви се е след прекаран вирус детето ви да не иска да яде много? Дъщеря ми е на 1.8 г и боледува от ковид. Всъщност беше само ден и половина с температура, играе си, весела е, много рядко кашля. Само че няма голям апетит. От няколко дена е това, а обикновено постоянно пита за ядене. Днес например е изяла само едното ядене от детската кухня. Вода по принцип не пие, не можем да я накараме. Пие адаптирано мляко и кърма ако съм изцедила. Нормално ли е след прекаран вирус да не се хранят и какво мога да направя по въпроса? Иначе постоянно иска нещо и като ѝ дадем го хвърля на земята.
Очаквано е, ако има ниско желязо, и има нужда да и давате.
Но, нужни са първо изследвания за това.

# 721
Здравейте!
Случвало ли ви се е след прекаран вирус детето ви да не иска да яде много? Дъщеря ми е на 1.8 г и боледува от ковид. Всъщност беше само ден и половина с температура, играе си, весела е, много рядко кашля. Само че няма голям апетит. От няколко дена е това, а обикновено постоянно пита за ядене. Днес например е изяла само едното ядене от детската кухня. Вода по принцип не пие, не можем да я накараме. Пие адаптирано мляко и кърма ако съм изцедила. Нормално ли е след прекаран вирус да не се хранят и какво мога да направя по въпроса? Иначе постоянно иска нещо и като ѝ дадем го хвърля на земята.
Благодаря! Желязо отделно ли се пуска като изследване или хемоглобинът също показва? Досега никога не сме пускали само желязо и не съм наясно. А личната ѝ лекарка досега е пускала стандартна ПКК .

# 722
Здравейте!

Бебчето ми след прекарания ковид нямаше апетит известно време, което не се беше случвало досега. Казаха ми, че не може да е от вируса, в което се съмнявам!

# 723
При нас е така, но от грип изкаран.
Ей, Богу - НИЩО не иска да яде..Само Хляб, тестени, сирене, кашкавал и боб… Нито супа, нито яхния, нищо! В чудо съм се видяла, но търпеливо чакам да мине периода!

# 724
Здравейте!
Благодаря! Желязо отделно ли се пуска като изследване или хемоглобинът също показва? Досега никога не сме пускали само желязо и не съм наясно. А личната ѝ лекарка досега е пускала стандартна ПКК .
Поискайте изследване на серумно желязо, феритин, желязо-свързващ капацитет и трансферин.
Нива на серумно желязо, и сами по себе си- не са критерий за "липса на желязо". Феритинът, трансферинът и ЖСК са. Серумното желязо спада и при банални инфекции.
Ако установите ниски нива на феритин е нужно:
* да се убедите, че оценявате нивата на феритина по референтните за деца стойности. А не по тези за възрастни (масова и груба грешка в Бг),
* да се убедите, че детето не е носител на таласемичен ген- става с изчисляване на ред показатели по формули (Mentzler Index, Shine-Lal, Green-King и други формули). Това цели да не давате желязо, ако детето е носител на таласемичен ген. Смята се така-нанасяте си стойностите- автоматично се изчислява нужното:

* ако от формулите се убедите, че наистина се касае за липса на желязо, освен че трябва да дадете желязо, е нужно да разберете, защо се е стигнало до това?- свръх употреба на прясно мляко, употреба на козе мляко, и неправилни захранвания са три най-важни причини. Коригирате нещата. Ясно е, че не авокадо и мъфин са ни нужни. Нито "попарки"... а месце, черен дроб (по-големи бебета) , жълтък и други храни, богати на желязо.
Давам ви референтните стойности на най-важните неща по възраст- крайно в ляво са седмици, възраст на детето- в седмици:

Нива на феритин- първите 15 седмици на бебето:

Нива на феритин- по нататък:

Много внимавайте с референтните стойности на феритин- ако сбъркате, и гледате тези за възрастни? ще дадете ненужно желязо на детето. Точно и това става масово в Бг. И е груба грешка!
Референтните стойности, които ви давам, са от най-авторитетното световно пособие:

"Мнения" на Бг почва са невалидни.
Също, внимавайте, дали мерните единици на Вашата лаборатория съвпадат с по-горните. Ако не съвпадат? Конвертирайте коректно.
"Mean"  е средната стойност, нормалната. "95 Range Interval (RI)"  е "обхватът на нормалното" - "от- до".
Моля да отбележите, ако стойностите ви са или към долната, или към горната част на диапазона, това се счита за "нормално". Бг гафове за "тенденции" към ниско, към високо ...ако измереното приближава или към долната, или към горната граница, са нонсенс- -ако стойността Ви е в обхвата? нормална е!
Няма значение, къде точно е!

Цитат
При липса на оплаквания, препоръчва ли се профилактично изследване на стойности (и на кои показатели) извън ПКК, за която дават направление, на възраст 6 месеца?
Не е практика рутинно да се изследват децата на 6м възраст. Освен това, винаги се работи венозна кръв! Кръв от пръстче? ...не е достоверна, и не се работи. Следователно, да правите "изследвания" на 6м възраст, ненужни, и при това с кръв от пръстче? е подигравка с медицината. Също подигравка е и "нефрологичното изследване". Ако ще правите ехографско изследване на коремче профилактично? моля, чудесна идея. Но на всичко. Не само на бъбреци. Друг детайл- НЕ се препоръчва при бебета да изследвате урина ако нямате нужда , и/или, показания за това- шансът пробата ви да излезе замърсена е огромна. И от замърсена проба ще се вкарате в ненужни перипетии- както и си става в Бг.Също, моля да отбележите, че е некоректно без крайна нужда да вземате кръвни изследвания на бебета, при който не сте завършили с трите дози Хеп Б ваксината. Защо? защото винаги има риск от заразяване с Хеп Б преди да сте приключили и с трите дози Хеп Б ваксината.
Също, да вземате кръв на много малки бебета, без да сте поставили поне една доза Хеп Б ваксината е недопустимо! И може, разбира се, да става? ...само при крайна нужда. Затова и навсякъде, първата доза Хеп Б ваксина се слага при излизане от родилният дом. Това, ако майката не е (+) на Австралийски антиген. Ако е? в първите 6-8 часа след раждане се слага и имуноглобулинът, и първата доза Хеп Б ваксина.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 18:01 от Birdie

# 725
При липса на оплаквания, предпоръчва ли се профилактично изследване на стойности (и на кои показатели) извън ПКК, за която дават направление, на възраст 6 месеца?

# 726
Изчакайте ,случвало се е при детето ми след болест, нормално е, зависи колко време ще е отказа де, но до седмица не виждам проблем, моето също обича и се храни добре и дори здравословно, яде манджи, супи, плодове, но понякога след разболяване яде в пъти по-малко и не търси като цяло храна, няма апетит, изчаквам просто. Няма нещо страшно, особено щом има и кърма, и АМ, не е напълно гладно.

# 727
Дъщеря ми е на месец и половина и от раждането има бели налепи от вътрешната страна на големите срамни устни като засъхнал бял секрет. Не е от крема против подсичане. Няма проблеми, изхожда се нормално. Почистваме по време на баня, но пак се получава. На какво може да се дължи?

# 728
Дъщеря ми е на месец и половина и от раждането има бели налепи от вътрешната страна на големите срамни устни като засъхнал бял секрет. Не е от крема против подсичане. Няма проблеми, изхожда се нормално. Почистваме по време на баня, но пак се получава. На какво може да се дължи?
Ако сте убедена, че не е от крем или пудра, които ползвате, консултирайте се с лекар.
При моята дъщеря например имаше такива от крема, с който са я мазали в родилно. Отне ми доста време да я почистя. Понеже ми е второ дете, знам колко са ужасни кремовете за почистване от тази зона и винаги слагам малко, единствено и само външно, да попие добре, за да съм сигурна, че няма да попадне навътре.
Какъв крем пллзвате, пробвайте да не мажете и вижте ще има ли разлика. Може да е секрет, да се чисти от майчините хормони, но трябва да се потвърди от лекар.

# 729
Ако сте убедена, че не е от крем или пудра, които ползвате, консултирайте се с лекар.
При моята дъщеря например имаше такива от крема, с който са я мазали в родилно. Отне ми доста време да я почистя. Понеже ми е второ дете, знам колко са ужасни кремовете за почистване от тази зона и винаги слагам малко, единствено и само външно, да попие добре, за да съм сигурна, че няма да попадне навътре.
Какъв крем пллзвате, пробвайте да не мажете и вижте ще има ли разлика. Може да е секрет, да се чисти от майчините хормони, но трябва да се потвърди от лекар.

Не е от крем, защото там не слагам изобщо. Ползвам Бочко и нанасям навсякъде без там навътре. Става въпрос за мястото между големите и малките срамни устни. За всеки случай ще се консултирам с педиатъра.

# 730
  • до най-прекрасния мъж
И дъщеря ми имаше такива налепи, изчистиха се с времето. Вероятно е на хормонална основа. Иначе, кремът не би трябвало да попада там, но не е изключено.

# 731
Принципно ако слагате много крем, дори и без да мажете там, излишния крем от влагата в пелената се пързаля по кожата и се събира там. Пробвайте с много малко крем, да попие добре преди да сложите пелената. Ако няма промяна, говорете с лекар.

# 732
Моята дъщеря също имаше в началото там, втвърден бял секрет. Не е било от крем от родилното. В една лекция слушах, че е като смегмата на пениса на момчетата. Минавах леко, без да търкам и малко по малко се отстрани.

# 733
здравейте мами искам да ми кажите нешто по моят вьпрос имам момченце на 1 год и не абича грам храната какво да правя

# 734
здравейте мами искам да ми кажите нешто по моят вьпрос имам момченце на 1 год и не абича грам храната какво да правя
Ами, намерете храна, която обича и му давайте само нея 🙂 Все пак няма как да живее на фотосинтеза,  особено на тази възраст, в която със сигурност изразходва много енергия. Но най-добре го обсъдете с педиатърът ви, ние няма как да знаем от разстояние, защо детето не иска да яде..

Общи условия

Активация на акаунт