За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 105

• 33 886
  • 770
  •   1
Отговори
# 330
  • до най-прекрасния мъж
Алерген и тежка храна са две различни неща. Неслучайно по-трудносмилаемите храни се дават на по-големи деца. Не че нещо "ще им стане", но коремчето няма да се чувства добре. Патладжан не бих дала на 6-месечно, нито гъби, зеле, зрял фасул и т.н. независимо какъв метод на захранване се използва. За толкова малко бебе са подходящи тиквички, морков, картоф, батат и т.н. Те също могат да се предложат в подходяща форма за хапване с пръсти.
Никой не отрича ЗВБ, въпрос на избор е как ще се предлага храната. Просто отбелязахме, че определени храни не са ОК за стомахчетата. Аз не прочетох някой да предлага сокче на 2-месечно, нито мед на новородено, още по-малко мръсен памперс цяла нощ на дупето. Малко се преекспонират съветите, които се дадоха ня момичето.
А разните книги, които се издават напоследък и модите, които се следват сляпо, наистина са прекалени. Преди 40 години такова е било разбирането и за онези години е било правилно, сега е друго, след още 40 сигурно на ЗВБ ще се смеят и възмущават, както ние го правим на сокчетата и меда и ще се налага нещо ново. Кой знае?
П.П. Изчела съм книгата на Маги Пашова и не само нея. Някои неща, които чета, са нелепи.

# 331
Blue Angel, харесвам те. Срещали сме се в много от другите теми.
Не е ок да обвиняваме дамата, че е дала малко патладжан на детето. А постовете на Tirex са меко казано нападателни, затова не се сдържах. Аз също не съм и не смятам скоро да дам трудносмилаеми храни, но не мисля, че от яденето на малко патладжан или зеле при детето ми ще има трайни последствия, които ще се проявят на по-късен етап.
Няма смисъл от mom shaming! Ако някой е наясно с диагнозата - нека даде съвет, но да съдим жената, че е дала на детето патладжан - не е необходимо, с какво помага това?!

Алерген и тежка храна са две различни неща. Неслучайно по-трудносмилаемите храни се дават на по-големи деца. Не че нещо "ще им стане", но коремчето няма да се чувства добре. Патладжан не бих дала на 6-месечно, нито гъби, зеле, зрял фасул и т.н. независимо какъв метод на захранване се използва. За толкова малко бебе са подходящи тиквички, морков, картоф, батат и т.н. Те също могат да се предложат в подходяща форма за хапване с пръсти.
Никой не отрича ЗВБ, въпрос на избор е как ще се предлага храната. Просто отбелязахме, че определени храни не са ОК за стомахчетата. Аз не прочетох някой да предлага сокче на 2-месечно, нито мед на новородено, още по-малко мръсен памперс цяла нощ на дупето. Малко се преекспонират съветите, които се дадоха ня момичето.
А разните книги, които се издават напоследък и модите, които се следват сляпо, наистина са прекалени. Преди 40 години такова е било разбирането и за онези години е било правилно, сега е друго, след още 40 сигурно на ЗВБ ще се смеят и възмущават, както ние го правим на сокчетата и меда и ще се налага нещо ново. Кой знае?
П.П. Изчела съм книгата на Маги Пашова и не само нея. Някои неща, които чета, са нелепи.

# 332
  • до най-прекрасния мъж
Nova, изобщо не искам да се чувства зле момичето. Дала е вече, не може да върне времето назад. Моето дете също яде и е яло храни, които се препоръчват при по-големи деца. Идеята ми беше, че има напоследък тенденция да се залита по разни моди, нета е пълен с инфо, но източниците са всякакви - проверени, непроверени и откровени нелепости. Не всичко прочетено е приложимо. Аз съм изчела доста материали, имала съм и натиск от свекърва ми за някои похвати в захранването, но в крайна сметка захраних детето си така, както смятам за добре. На 11 м е и яде всичко, подходящо за възрастта й, с ръце, с лъжица, пюрирано, на парчета, детска кухня, гладко, едро, дочашно, купешко, всякакво. Даже си събира трохи от пода и тях яде Grinning
Само за пример ще дам нещо, което няма общо с проблема на момичето. Дано се намери от какво е предизвикана реакцията и да мине каквото и да е. Та: майка съм за първи път. Бебето ми е с колики и рефлукс. Реве, пищи, не спи, 2 месеца не знам къде се намирам. Чета, купувам капки на кило, давам пробиотици и т.н. НИЩО не помага, НИЩО. Бебето иска да спи денонощно върху мен, а аз не мога да гледам от умора и искам креват. Дотолкова, че си мразя вече детето (Не се шегувам, от преумора е, иначе много я обичам и съм я чакала 10 години). Отиваме на преглед при гастро. От дума на дума става въпрос, че давам Омнибиотик Панда. Като прихна да се смее този ми ти лекар. Вика ми: И ти ли даде 80 лева за това нещо? Поредната мода сред майките е, не си давай парите. Каквото се е поселило в червата първия месец, това е. Пусна изследвания на малката, изписа лечение и детето се оправи. А аз хвърлих и капки за колики и всичко. Давах едни билкови за мое спокойствие и толкоз.
Та идеята ми е, че напоследък се навъдиха разни "светила", които предлагат теории за всичко. И хората се подвеждат. Малко мисъл и проста логика биха спестили много неприятности.
Пак казвам, никой не е застрахован и никой не трябва да се чувства накърнен. Но в нета има много инфо, четете всичко, но прилагайте това, което интуицията ви подсказва.

# 333
Nova777, благодаря за квалификациите!
Не бих си мерила прочетените книги с вас...
Не съм "нападала" загрижената майка. Изказах мнение и го потвърждавам- бебе на 6 м. е крайно неподходящо да се храни с патладжан. И това го пише в доста книги. Както Бърди предположи- едва ли диагнозата е правилна. Доказва се с биопсии и други методи, които едва ли са приложени.
И...докато пишем за "новостите"- много майки ще ги приемат за норма. Всеки прави своя избор разбира се, но искрено се надявам на потребители чели с разбиране морето от информация.

# 334
Напълно съм съгласна, затова и не дадох пандата на детето. Месец и малко давах био гая, за да не мрънка педиатърката. И определено човек трябва да внимава от къде черпи информация. А нашата педиатърка не посъветва в третия месец да ѝ давам сок от ябълка. Даже беше учудена, че не съм дала

# 335
  • Пловдив
Патладжанът просто е тежка храна , става често кофти на корема от него, възрастни хора не са ОК, като го ядат , камо ли бебе на 6 месеца. Не е някакъв супер специфичен алерген, но е мазен и мисля , че не е подходящ за толкова малко коремче.

А това за ранното въвеждане на алергените- мненията са разделени и не може да се твърди катергорично, че тезата за ранното им въвеждане е издържана.нито тук, нито в Западна Европа/ Щатите. Общо взето опира до разбирания и лична преценка, както и въпрос на късмет , да не направи алергична реакция детето.

# 336
Nova, изобщо не искам да се чувства зле момичето. Дала е вече, не може да върне времето назад. Моето дете също яде и е яло храни, които се препоръчват при по-големи деца. Идеята ми беше, че има напоследък тенденция да се залита по разни моди, нета е пълен с инфо, но източниците са всякакви - проверени, непроверени и откровени нелепости. Не всичко прочетено е приложимо. Аз съм изчела доста материали, имала съм и натиск от свекърва ми за някои похвати в захранването, но в крайна сметка захраних детето си така, както смятам за добре. На 11 м е и яде всичко, подходящо за възрастта й, с ръце, с лъжица, пюрирано, на парчета, детска кухня, гладко, едро, дочашно, купешко, всякакво. Даже си събира трохи от пода и тях яде Grinning
Само за пример ще дам нещо, което няма общо с проблема на момичето. Дано се намери от какво е предизвикана реакцията и да мине каквото и да е. Та: майка съм за първи път. Бебето ми е с колики и рефлукс. Реве, пищи, не спи, 2 месеца не знам къде се намирам. Чета, купувам капки на кило, давам пробиотици и т.н. НИЩО не помага, НИЩО. Бебето иска да спи денонощно върху мен, а аз не мога да гледам от умора и искам креват. Дотолкова, че си мразя вече детето (Не се шегувам, от преумора е, иначе много я обичам и съм я чакала 10 години). Отиваме на преглед при гастро. От дума на дума става въпрос, че давам Омнибиотик Панда. Като прихна да се смее този ми ти лекар. Вика ми: И ти ли даде 80 лева за това нещо? Поредната мода сред майките е, не си давай парите. Каквото се е поселило в червата първия месец, това е. Пусна изследвания на малката, изписа лечение и детето се оправи. А аз хвърлих и капки за колики и всичко. Давах едни билкови за мое спокойствие и толкоз.
Та идеята ми е, че напоследък се навъдиха разни "светила", които предлагат теории за всичко. И хората се подвеждат. Малко мисъл и проста логика биха спестили много неприятности.
Пак казвам, никой не е застрахован и никой не трябва да се чувства накърнен. Но в нета има много инфо, четете всичко, но прилагайте това, което интуицията ви подсказва.
Може ли контакти на този гастро, ако става въпрос за София? Тъкмо се чудя къде да заведа моето бебе.
Относно патладжана. Той и гъбите са единствените храни, от които ми се повръща без да имам алергия. Много са ми мазни и тежки. Сега като се замисля никога не съм давала патладжани, нахут и гъби на голямото дете, което е на 1г и 7м

Последна редакция: сб, 19 ное 2022, 10:28 от Анонимен

# 337
Момичета, откакто се записахме на детска кухня - държавна, видях , че съм си губила времето със четене на книжки и статийки в интернет на новоизлюпили се авторки на книги за детско хранене. Хората в държавните детски кухни си знаят работата. Всеки ден храната е разнообразна и не ми се налага като преди това да чета, търся, пазарувам био и т.н. Захрани се бебето и със зеле, фасул, кисело и прясно мляко, ядки, лук, киви, свинско, заешко, риба да не изреждам още... Ако не го бях направила и четях книжките още щяхме да сме си на пуешко.... А относно дискутирания патладжан, знам че е тежка храна и когато се готви трябва да се отцежда доста време. Винаги като ходим на почивки и като го има на бюфет го избягвам. Но зависи и как е приготвен. Да и този пробиотик Пандата е маркетинг трик и нищо повече. Хвърлени пари за реклама.

Последна редакция: сб, 19 ное 2022, 10:31 от Felicity King

# 338
Момичета, откакто се записахме на детска кухня - държавна, видях , че съм си губила времето със четене на книжки и статийки в интернет на новоизлюпили се авторки на книги за детско хранене. Хората в държавните детски кухни си знаят работата. Всеки ден храната е разнообразна и не ми се налага като преди това да чета, търся, пазарувам био и т.н. Захрани се бебето и със зеле, фасул, кисело и прясно мляко, ядки, лук, киви, свинско, заешко, риба да не изреждам още... Ако не го бях направила и четях книжките още щяхме да сме си на пуешко.... А относно дискутирания патладжан, знам че е тежка храна и когато се готви трябва да се отцежда доста време. Винаги като ходим на почивки и като го има на бюфет го избягвам. Но зависи и как е приготвен. Да и този пробиотик Пандата е маркетинг трик и нищо повече. Хвърлени пари за реклама.
Същото можехте и  у дома да постигнете.
Омнипанда е много резултатна при Клостридиум чревни инфекции.

# 339
Същото можехте и  у дома да постигнете.
Омнипанда е много резултатна при Клостридиум чревни инфекции.
Прав сте! Само да оставаше време Blush. Дано да сте прав и за Пандата на база на вашия опит и проследени случаи с деца.

# 340
  • Пловдив
И нашата на държавна кухня яде около месец и след това тотално я отказа. Предпочиташе нещата от влъщи, макар и не толкова разнообразни.
Подозирам, че просто не и допадаше, че са манджи , защото и досега отказва манджички, дори и домашни- правени от баба и.
Иначе беше чудесно, често имаше и заешко, което аз не умея и нямам изобщо идея как да и приготвя.

# 341
Лятото, за да имаме повече време за игри и разходки, вземах в някои от дните от детска частна кухня. Ами всичко е сгъстено с брашно, а десертите са все нишесте/крем/ пудинг и подобни. Това не ми допадаше и не продължих дълго.

# 342
  • до най-прекрасния мъж
Alegra, д-р Иван Янков, ВМИ Пловдив. Водихме я в частния му кабинет, където приема само по НЗОК. Ако искаш координати, пиши ми на лични.
д-р Birdie, вероятно си има приложение. Но в БГ майките го дават масово на новородени без да има доказана нужда. Затова е мода. А и е вече над 80 лв за месец. Гастрото ми каза, че мога да давам, но само след прием на АБ, иначе може да има обратен ефект.
И аз съм тук, вземам едва два дни държавна кухня, но нито в едно ястие няма брашно. Десертите са кремчета и кисели, но в супа и основно не се слага. Пробвайте, може да хареса на детето.

# 343
  • Пловдив
Десертите не съм и ги давала от кухнята изобщо.
А зависи от самата кухня дали е с нишесте или не. В нашата нямаше такова нещо.

# 344
Омни Биотик 10  е лекарство. В смисъл, че с него може да постигнете желан лечебен ефект при Клостридиум чревни инфекции.
И като такова трябва да го възприемате.
Не се дават заедно с антибиотици паралелно и други неща (например, "пре/пробиотици") . Това не се прави при деца.
Също, "Аугментин ЕС" не е рутинен "Аугментин антибиотик" за деца- а медикамент за специални случаи.
Ако дозирате коректно, и давате подходящ, качествен, антибиотик, няма да имате никакви проблеми.
 Качествени "рутинни" антибиотици за деца в Бг, строго лично мнение:

* Оспамокс,
* Амоксиклав,
* оригинален Аугментин на ф. "Смит-Клайне- Бийчам",
* Ксимебак,
* оригинален азитромицин, тоест, "Зитромакс",
* оригинален Цефаклор на ф. "Лили"- тоест, "Цеклор",
* оригинален цефуроксим аксетил, тоест, оригинален "Зинадол"- за съжаление, в Бг няма сиропчето- има "Зинат", таблетки

Последна редакция: сб, 19 ное 2022, 17:23 от Birdie

Общи условия

Активация на акаунт