Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 31 982
  • 743
  •   1
Отговори
# 30
  • СИ

Банките имат и достатъчно кеш. Него за тапети ли ще го раздават, щом мислят да спрат да раздават кредити?

Банките никога нямат достатъчно. Това първо. И второ, дори и да имат, техният интерес е много по-различен от интереса на средностатистическия кредитополучател. А българските банки по-специално, дори могат да съществуват и без да раздават кредити. Те прибират такива такси и комисиони, че могат и съвсем спокойно да си закрият кредитните отдели. Просто не им трябват.

# 31

Банките имат и достатъчно кеш. Него за тапети ли ще го раздават, щом мислят да спрат да раздават кредити?

Банките никога нямат достатъчно. Това първо. И второ, дори и да имат, техният интерес е много по-различен от интереса на средностатистическия кредитополучател. А българските банки по-специално, дори могат да съществуват и без да раздават кредити. Те прибират такива такси и комисиони, че могат и съвсем спокойно да си закрият кредитните отдели. Просто не им трябват.
Направо пренаписа учебниците. Да вземат и държавите да спрат да теглят заеми?

# 32
  • Бургас
Друг цитат от статията:
"Причината за бързото покачване на лихвите по действащи заеми е начинът, по който те се формират. Той е посочен в договора с банката и затова хората с кредити е добре да си припомнят какво пише в него. Там пише и при какви условия и колко често в годината лихвата може да бъде променяна"

Ми четете си договорите. Най-добре преди да ги подписвате.
А ако съвсем не сте ги чели, има такива варианти като предоговаряне, предсрочно погасяване, рефинансиране в същата или друга банка, и още куп други механизми.

# 33
Не съм съгласен с Томева. Неса много купуващите за лично ползване. Как изведнъж 2020-2022 всички решиха далупуват за лично ползване? Защо не купуваха предните години, когсто цените бяха по-добри? Покупките последните 2г се сължат наниски лихви, страх и спекула, и да кажем към 20-30% от нуждаещи се за лично ползване.

Има си обяснение:
- Първо, имоти за лична употреба винаги са се купували, купуват се и днес.
- После, всеки гледа да не се мине, къта си парите, чака перфектната сделка и все отлага. Ми няма лошо, ама тя нуждата си стои. И когато в един момент инфлацията скочи и парите почнат да се топят, чакащите изведнъж се разбързват. Това според мен води до ръст на броя купуващи за лично ползване.
- И да не забравим работата от вкъщи. След Ковид ходенето на работа повече не е същото като преди, а това изисква адекватни жилища.
И при нашата реалност не би ли следвало тази нужда в даден момент да се задоволи? И как точно сега като се влошиха условията нуждата взе да изчезва? Странни съвпадения, не мислиш ли?

# 34
  • СИ

Направо пренаписа учебниците. Да вземат и държавите да спрат да теглят заеми?

Като спомена за учебници... На някои много им личи, че рядко са ги отваряли.

# 35
Има една фейсбук група "на село с децата" или нещо подобно. Еми 95% от постовете там са как са си сварили лютеница и са направили оцет от изпопадалите ябълки. Не съм фен.
Ми то и софийските мазета са пълни с буркани, сума народ си вари компоти и лютеница, буха зеле в бидони и какво ли не, няма нищо общо с вида на имота тая дейност. На село няма оцетна полиция да следи дали си сварил у вас такъв или не.

За мен апартамент (в най-общия случай) има следните плюсове:
 + по-топло е
+ значително по-малко разходи по подръжка и за отопление
Топлото е както си го направиш, не е според вида на имота. Климатикът за апартамент също няма разлика с този за къща. Пък ако сравняваме разходи в къщата нямаш разход по ремонт на асансьор, нито поправка на протеклия покрив на блока, нито за смяна на щрангове, входни врати, всякакви общи части, запушени тръби, нито имаш разходи заради течове от съседи, необходимост от шумоизолация пак заради тях и какво ли още.

# 36
И при нашата реалност не би ли следвало тази нужда в даден момент да се задоволи? И как точно сега като се влошиха условията нуждата взе да изчезва? Странни съвпадения, не мислиш ли?

Сигурно, ама според мен моментът не е дошъл. Освен това пазарът все още не се е обърнал и няма спад, та не прибързваш ли малко?

# 37
  • София, Bulgaria
Гого, тя нуждата от жилище си стои...едни купуват и излизат от пазара, след тях идват други, животът си тече. Нооооо...Купувачите взеха да се отдръпват още от миналата година ноември, декември. Причината е цените на имотите... пазар, пазар...ама прекалено високи станаха.
После война, инфлация, несигурност...Достатъчно причини, част от купувачите да са пас. И очакваните покачвания на лихви не е основната причина, а всичко заедно...почаване на газ, ток, горива храна.....там е голямото покачване.
Има онлай кредетни калколатори, разиграйте малко варианти и ще видите, че 1000лв. вноска няма да стане 2000лв.

# 38
  • СИ

Нуждата от имоти най-общо казано не е константа и като се задоволи да изчезне. Нужда винаги има, само условията и мястото се променят. Най-голяма нужда има където има повече хора и пари. Тоест в София и още няколко града. От там нататък нуждите и цените рязко спадат. В Силистра или Монтана имоти и апартаменти да искаш. По селата даже и къщите падат. Но това не означава, че в София или Варна ще стане по-евтино.
Условията мисля, ще се влошат още. Тоест лихвите ще се вдигнат, а условията за получаване ще станат по-тежки.
Както казах и по-горе, кръводарители има. Сега идва ред да ги ползват по предназначение.

# 39
Имаше някаква статия, че половината сделки с имоти в София били с готови пари, а не с ипотека. Това е доста сериозен процент, явно някак си се събират тези пари. Също така бях чела по-напред, че продавачите се мръщели на хора с кредит и не разбирам защо?  Нали на предварителен договор си вземат 10%, после купувачът, ако нещо стане и не получи кредит, ще духа супата, а продавачът ще си има имота +10% задържано капаро.
Не става дума за сенчести сделки, а че банката дава кредит при най-малко подписан нотариален договор и Акт 14 или Акт 15. А строителните фирми имат различни практики, някои не искат да ти продават нотариално преди Акт 15, защото това означава да се налага и ти, като собственик, да им подписваш документите за получаване на Акт 14 или Акт 15 съответно. За какво им е такъв таралеж в гащите/имам предвид потенциален проблемен клиент, който си е наумил да им извива ръцете, и да не подпише акта за цялата сграда? / Най-безпроблемно е ако си с пари в брой, и те уговорят без нотариално прехвърляне до Акт 15. Вероятно има и други съображения, примерно че ако ти го прехвърлят на Акт 15, то вече не е груб строеж, а си е апартамент, и данъците, които трябва да се плащат, са 15 000 лв в повече, отколкото ако ти го прехвърлят преди. Вероятно има и други логични причини, но при всички случаи, ако си с банка имаш условия, които са изпълними. Но пък ще струват повече пари или риск. Това е, което аз знам.

# 40

Нуждата от имоти най-общо казано не е константа и като се задоволи да изчезне. Нужда винаги има, само условията и мястото се променят. Най-голяма нужда има където има повече хора и пари. Тоест в София и още няколко града. От там нататък нуждите и цените рязко спадат. В Силистра или Монтана имоти и апартаменти да искаш. По селата даже и къщите падат. Но това не означава, че в София или Варна ще стане по-евтино.
Условията мисля, ще се влошат още. Тоест лихвите ще се вдигнат, а условията за получаване ще станат по-тежки.
Както казах и по-горе, кръводарители има. Сега идва ред да ги ползват по предназначение.
В края на полугодието за 2022 г. само депозитите в банковата ни система достигнаха 122 млрд. лева. Та казваш, че банките ще спрат да раздават кредити и ще започнат да съсипват старите си длъжници? А това, че условията по отпускане на новите кредити ще се затегнат го коментирахме още преди половин година. Но констатацията, че ще се спре с кредитирането и банките ще си закрият кредитните отдели си е твой бисер - резултат явно от много четене, но на грешни учебници.
И още нещо като информация. До средата на тази година приходите на банките от лихви възлизаха на 2 млрд. лева, а от такси и комисиони получиха 996 милиона лева. Ти си смятай кое е повече и кое по-малко. Дано и по математика не си чел от грешни учебници.
На моменти звучиш нереалистично, както и с твърдението си, че не злорадстваш под горната статия.

Последна редакция: пт, 14 окт 2022, 15:30 от tre

# 41
Не разбурам какъв ви е спора, но да гледаш размера на депозити в банките няма да разбереш нищо. Каква информация ти дава това? В някоя по-голяма или богата държава размера на депозитите в банките е в пъти по-голям. И какво от това? Нищо не ми говори това. Гледат се редица фактори, сред които и размера на кредитите и най-вече актвите на банките. Защото за една банка депозита е пасив, та голям пасив не е за хвалене, особено при ниски лихви където може да има изтичане на капитал зад граница, търсещ по-изгодни условия. Много бързо банките могат да се окажат с много пасиви и недостстъчно активи да си покрият риска и познай какво ще последва. Това се случва, силния долар в момента отслабва другите валути и сащ засмуква капитал от целия свят.

# 42
Аз не разбирам, хем хората купуват имоти, за да не държат пари в банка, че няма доходност, хем банките с рекордни суми пари в депозити.. откъде извират тез пари Grinning

# 43
Имаше някаква статия, че половината сделки с имоти в София били с готови пари, а не с ипотека. Това е доста сериозен процент, явно някак си се събират тези пари. Също така бях чела по-напред, че продавачите се мръщели на хора с кредит и не разбирам защо?  Нали на предварителен договор си вземат 10%, после купувачът, ако нещо стане и не получи кредит, ще духа супата, а продавачът ще си има имота +10% задържано капаро.
Не става дума за сенчести сделки, а че банката дава кредит при най-малко подписан нотариален договор и Акт 14 или Акт 15. А строителните фирми имат различни практики, някои не искат да ти продават нотариално преди Акт 15, защото това означава да се налага и ти, като собственик, да им подписваш документите за получаване на Акт 14 или Акт 15 съответно. За какво им е такъв таралеж в гащите/имам предвид потенциален проблемен клиент, който си е наумил да им извива ръцете, и да не подпише акта за цялата сграда? / Най-безпроблемно е ако си с пари в брой, и те уговорят без нотариално прехвърляне до Акт 15. Вероятно има и други съображения, примерно че ако ти го прехвърлят на Акт 15, то вече не е груб строеж, а си е апартамент, и данъците, които трябва да се плащат, са 15 000 лв в повече, отколкото ако ти го прехвърлят преди. Вероятно има и други логични причини, но при всички случаи, ако си с банка имаш условия, които са изпълними. Но пък ще струват повече пари или риск. Това е, което аз знам.

При прехвърляне на акт 15 не се налага ти като купувач да им подписваш нищо, просто в деня, в който прехвърляте им пидписваш и пълномощно те да го правят вместо теб. Предполагам и за по-ранните етапи важи.

# 44
Аз не разбирам, хем хората купуват имоти, за да не държат пари в банка, че няма доходност, хем банките с рекордни суми пари в депозити.. откъде извират тез пари Grinning
евтини кредити  ...
Ами аз си спомям преди да започне короната в училището на сина ми години наред мъкнеха някакъв ремонт че нямали пари. Откакто започна короната всеки политик доби способността да излиза и да обещава милиарди наляво и на дясно и на де що свари.

Общи условия

Активация на акаунт