Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 091
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
  • София, Bulgaria
От първо лице, което е  строило къща и правило още 3 генерални ремонта на жилища, които си бяха малки строежи, както и от името на дузина наши познати/ приятели ентусиасти, които си строиха едно-дву и трифамилни къщи мога да кажа: Никога повече!
То не е само до материалите, които се ползват, качеството зависи от качеството на работната ръка от Архитекти до бояджия. Само с ентусиазъм не става. Като ти кажат: Това нещо може да се направи така, а може и така или ето и така пак става. Какво избираш? И ти гледаш и си викаш, какво ми говори този човек. Много грешки направихме, някои защото бяхме грешно съветвани, но се разбра по-късно. Други грешки, защото много си държахме на някои неща и не разбирахме, защо да не стане. Е, по-късно разбрахме. И на края пак стана компромисен имот, не чак толкова разбира се, но ни беше много яд, защото ние си го направихме. И за цялата хамалогия не си струваше.
Ползата е, че се научихме, но чак на последното жилище, което довършвахме и обзавеждахме, мога да кажа, че се получи супер. Опитът си каза думата, но нашият опит, а не на наетите специалисти.

Последна редакция: вт, 01 ное 2022, 11:08 от tomeva

# 481
Всички стоки ще се удвоят. Апартаментите СА стоки, не са услуги. Затова ще скочат. Дали двойно, или само със 75 процента, но такава ще е тенденцията

Глупости. Къде след приемането на еврото веднага са се удвоили цените?

При всички приказки в тая тема много хора нямат елементарна представа от икономика, инвестиции, лихви, борсови пазари (които също се намесиха) или пък имоти, за което е всъщност темата. Глупост след глупост пишат някои.

Последна редакция: пн, 31 окт 2022, 15:31 от Анонимен

# 482
Всички стоки ще се удвоят. Апартаментите СА стоки, не са услуги. Затова ще скочат. Дали двойно, или само със 75 процента, но такава ще е тенденцията

Това е абсолютно необосновано твърдение, за съжаление много разпространено. А като е много разпространено доста продавачи ще рекат да се пробват да не би да се  минат. Иначе логика няма, но кой каквото сам си направи друг не може да му го направи.

# 483
  • СИ

Трудът също е стока. И той ли ще скочи два пъти?                Smile

# 484

Глупости. Къде след приемането на еврото веднага са се удвоили цените?

При всички приказки в тая тема много хора нямат елементарна представа от кономика, инвестиции, лихви, борсови пазари (които също се намесиха) или пък имоти, за което е всъщност темата. Глупост след глупост пишат някои.

Просто повечето тук са купили на кредит и не могат да приемат реалността. Душици, медиите вече гърмят в тая посока, вие си говорете. Като почнах да пиша в тази теми казах, че сега всички бутат имотите нагоре, после ще гу бутат надолу. Какви са тези глупости иначе, от 2024 цените на имотите по 8. Истината е, че алчността води до този балон и общо взето всички ще ни удари по един или друг начин, системата е направена така.

# 485
И в момента цените на стоките в България са двойни. Отворете който искате сайт за храна в Европа и обърнете еврото в лева, за един и същ продукт.
Постигнали сме го това с цените. Само заплатите куцат.

# 486
Цените падат е 9 от 18 държави значи, че в другите 9 не падат.
А падане от 8% на мен някак не ми се връзва с пукане на балони.

# 487
На мен ми е адски смешно, че някой си въобразява, че инвеститорите слагат тухли по 3 лв/бройката. Напротив, ако си го направип сам можеш да си избереш най-скъпите и качествени тухли и материали и ще си сигурен, че точно тях си използвал. Моите познати не търсят най-евтиния вариант, със сигурност избират качествени материали. Повторих 100 пъти, че и 1000 евро да им излезе,тях ги устройва. По-добре да дам 1000/евро вместо 500 за нещо, в което съм сигурен, отлколкото 2000евро за нещо готово, в което ще ме убеждават колко е качествено.

# 488

Нарича се бавно издишане на балон.

# 489
First slowly, then all at once - чувала ли си тази приказка?
Всичко се върти от броя мотивирани купувачи спрямо броя мотивирани продавачи.
От купувачите засега явно повечето смятат като теб и продължават да вярват в имотите. Миналото ги подкрепя - наистина последните години имаше голям ръст. Какво ще стане когато 1-2 години няма вече ръст, а има дори спад 8%? Много от тях нямат друга причина да купуват, освен че цените щели да се качат. Не го ползват за живеене, не дават под наем - просто така да затворят едни пари. За какво да ги затварят, ако няма повече покачване?
От продавачите пък ако им скочи лихвата двойно, ако ги съкратят от работа заради рецесията, или просто и те като видят край на ръста, и ако пуснат масово на пазара, как мислиш - дали те ще определят цената, или ще трябва да се съгласят с цената, която пазарът им предлага, защото нямат друг избор?
На английски се казва price takers vs. price makers
Дълги години подред имаше печатане на трилиони пари; основни лихвени проценти под нулата; безработица 3-4% - нормално, активите (вкл. недвижими имоти се качиха). Това не стана за една година, а за 10. Сега според мен процесът се обръща - централните банки изтеглят ликвидност вместо да наливат; лихвите се качват; икономиката няма ръст, а застой, може да има рецесия и безработица -> активите ще падат. Това също няма да отнеме 1-2 години, а повече. Нарича се икономически цикъл.

# 490
Уф, пак ли започнахте да пукате имотния балон и да раздавате апартаменти на килограм?

# 491
First slowly, then all at once - чувала ли си тази приказка?
.........
Това не стана за една година, а за 10. Сега според мен процесът се обръща - централните банки изтеглят ликвидност вместо да наливат; лихвите се качват; икономиката няма ръст, а застой, може да има рецесия и безработица -> активите ще падат. Това също няма да отнеме 1-2 години, а повече. Нарича се икономически цикъл.

Да де, ама аз не оспорвам икономическите цикли, ако си чел внимателно какво пиша. Аз казвам някои прости неща:
- В момента още няма наченки на срив и не се знае кога ще го има и дали изобщо ще е срив или корекция.
- "Пукане на балон", каквото сънуват много хора, за мен е бързо и рязко падане на цените с 30 или 50%. Е, такова пукане в близко време не очаквам. Като те чета, и ти не очакваш.
- При двуцифрена инфлация няма как цените на имотите в номинални стойности да се сринат (от 2000 евро да станат 1000 евро), защото това с оглед на инфлацията ще означава тотална обезценка на имотите.
И последно - не съм купувач. И кредити нямам. Просто си казвам мнението.

На мен ми е адски смешно, че някой си въобразява, че инвеститорите слагат тухли по 3 лв/бройката.

Аз не съм си строила сама, купих си от строител и стените в цялата сграда са зидани с Поротерм 25. Както гледам, цената е близо 4 лв за бройка.

https://tuhli.net/products-page/%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC/

Последна редакция: пн, 31 окт 2022, 16:28 от Черна станция

# 492
Е това да не са биткойни, че да паднат в двуцифрени проценти за един ден?
Макар че доскоро немислими неща, като например Гугъл, Майкрософт, и други технологични фирми с милиардни печалби, паднаха от днес за утре с двуцифрени проценти, като изкараха лоши прогнози. Дори не толкова лоши текущи резултати, просто лоши прогонози.
При имотите нещата стават по-плавно. Дори през великата криза 2008 в САЩ къщите паднаха от 257к на 208к, тоест с около 20% за година и половина:

Но колко банки фалираха тогава и колко хора си загубиха къщите? При имотите дори малък спад праща "под вода" тези, дето са с 10-20% самоучастие, тях ли ликвидират първи и те повличат пазара надолу. В БГ този спад се усети със закъснение, но пък беше по-голям и трая по-дълго. Аз бях купил тогава евтино имоти, мисля 2014 последния, преди това 2011 някъде. И бяха кажи-речи 50% надолу от пика 2007-8.

Реално цената на акциите е свалена изкуствено с придобивания.
По същия начин и VMware купуват, придобиват непрекъснато странични компании, като всичкото е за сметка на акционерите. Това са мръсни номера на бордаджии. Отделно се подокопава и доверието в самата компания и доходността на акциите
Ти сам си даваш ужасяващ аргумент против примера.
Воновия купи конкурент, който е с абсолютно същия предмет на дейност и същите активи - жилища в Германия. Просто ги купи много скъпо.
Пример за провали при придобивания е например Илон Мъск да купи Туитър. А не една фирма да купи конкурент със същата дейност и да си разшири пазарния дял - просто не трябва да заплаща твърде скъпо, както направиха Воновия. И както правят много хора, когато купуват имоти в момента.

# 493
  • СИ
Е това да не са биткойни, че да паднат в двуцифрени проценти за един ден?
Макар че доскоро немислими неща, като например Гугъл, Майкрософт, и други технологични фирми с милиардни печалби, паднаха от днес за утре с двуцифрени проценти, като изкараха лоши прогнози. Дори не толкова лоши текущи резултати, просто лоши прогонози.
При имотите нещата стават по-плавно. Дори през великата криза 2008 в САЩ къщите паднаха от 257к на 208к, тоест с около 20% за година и половина:

Но колко банки фалираха тогава и колко хора си загубиха къщите? При имотите дори малък спад праща "под вода" тези, дето са с 10-20% самоучастие, тях ли ликвидират първи и те повличат пазара надолу. В БГ този спад се усети със закъснение, но пък беше по-голям и трая по-дълго. Аз бях купил тогава евтино имоти, мисля 2014 последния, преди това 2011 някъде. И бяха кажи-речи 50% надолу от пика 2007-8.

Реално цената на акциите е свалена изкуствено с придобивания.
По същия начин и VMware купуват, придобиват непрекъснато странични компании, като всичкото е за сметка на акционерите. Това са мръсни номера на бордаджии. Отделно се подокопава и доверието в самата компания и доходността на акциите
Ти сам си даваш ужасяващ аргумент против примера.
Воновия купи конкурент, който е с абсолютно същия предмет на дейност и същите активи - жилища в Германия. Просто ги купи много скъпо.
Пример за провали при придобивания е например Илон Мъск да купи Туитър. А не една фирма да купи конкурент със същата дейност и да си разшири пазарния дял - просто не трябва да заплаща твърде скъпо, както направиха Воновия. И както правят много хора, когато купуват имоти в момента.

Не е чак толкова важно дали купуваш скъпо или евтино. Важно е дали купуваш със заем или с готови пари. Рискът е когато купуваш със заем и нещо с източника ти на доходи се обърка или имота не донесе това, което си очаквал като възвращаемост от наем, примерно.
Един от първите имоти който съм купувал беше много скъп като за тогава. Но имах парите и въобще не се замислих, защото точно това търсех. На следващата покупка бях със заем при който след няколко години лихвата и вноската ми скочиха двойно.

# 494
При кризата през 2008 година нещата бяха различни. Там много хора си загубиха къщите заради една порочна практика, нещо като пирамида, където бедните живееха в къщи, които не могат да си позволят и всъщност не изплащат, а рефинансират с нови кредити при растящ пазар. И когато пазарът се обърна стана страшно. Точно това е и проблемът на фирми с кредити, които го закъсват сега, ако им паднат цените на обезпеченията. В същото време тогава много банки спекулативно се набутаха с пакети с такива токсични активи и това заплаши цялата система.
Искрено се надявам, че сега няма подобно нещо и кризата е от съвсем друг характер. Имаше един много готин филм баш за тази криза, който не го е гледал да го намери.

Общи условия

Активация на акаунт