Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 078
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
  • СИ
При кризата през 2008 година нещата бяха различни. Там много хора си загубиха къщите заради една порочна практика, нещо като пирамида, където бедните живееха в къщи, които не могат да си позволят и всъщност не изплащат, а рефинансират с нови кредити при растящ пазар. И когато пазарът се обърна стана страшно. Точно това е и проблемът на фирми с кредити, които го закъсват сега, ако им паднат цените на обезпеченията. В същото време тогава много банки спекулативно се набутаха с пакети с такива токсични активи и това заплаши цялата система.
Искрено се надявам, че сега няма подобно нещо и кризата е от съвсем друг характер. Имаше един много готин филм баш за тази криза, който не го е гледал да го намери.

Имам спомени от кризата след 2008-ма година. Но това, на което не можех да си отговоря тогава е защо банките отпускаха кредити на хора, които очевидно ще имат затруднения с изплащането? Само няколко години преди това мене ме бяха направили на луд да доказвам доходи и възможности. И хоп, няколко години след това, всеки който се е осигурявал няколко месеца получаваше кредит докато каже Добър ден! И аз имам познати, които банките им взеха апартаменти и имоти, защото вноските и лихвите им отидоха в небесата.
А нашенските банки така или иначе не им пука, защото си имат легални механизми за прехвърляне на риска върху изрядните си клиенти.

# 496
Ами то преди Короната банките пак отпускаха рискови кредити. Лично познавам хора, работеьи на държавна работа, с ниски заплати, които освен ипотечния кредит, вземаха и потребителски за да си платят първоначалната вноска.

# 497
когато въведоха валутния борд, на цените на имотите само смениха доларите в евро, а доларът тогава беше около 1.5
сега ще видим как ще ценообразуват брокерите

# 498
На мен ми е адски смешно, че някой си въобразява, че инвеститорите слагат тухли по 3 лв/бройката.
Объркал съм се. Сега погледнах каква е актуалната цена на тухлите, с които ще строят кооперацията и се оказа, че от 3 лева с ДДС (2.50 без) са станали 3.96 лева. Кръгло 4 лева. Отдавна се знае, че не трябва да се слагат всички в общ кюп. Аз бих посъветвал всеки, който възнамерява да купува НС да попита с какви тухли, дограми и изолации е построена (или ще се строи) дадена кооперация. Покупката на жилище е едно от големите вложения и е важно да се направи обмислено и максимално успешно.
П.П. Сега видях, че ЧС вече е написала каква е актуалната цена на хубавите тухли.

Последна редакция: пн, 31 окт 2022, 22:04 от Мъфин

# 499
  • Sofia
Малко да отклоня темата, но някой следи ли цените на имотите в Банско и какъв е трендът там в последните два месеца? Бързо ли се продават, цените падат ли?
И ако случайно има запознати - кои комплекси бихте препоръчали в Банско и района, които работят целогодишно и имат закрит и поддържан басейн, без таксата поддръжка да е до небето? Няма нужда да са близо до лифт и няма да се дава под наем, така че се търси просто поддържан комплекс.

# 500
Само наминавам да ви съобщя, че първите признаци на издишането на балона започнаха. Стана ясно, че броя на сделките през третото тримесечие е намалял с 20 процента. Има същото така разни брокери, които се подвизават в YouTube , та и техните впечатления са за охлаждане на пазара. За тези, които сега ще кажат, че не виждат това, ще отговоря следното: естествено, че не го виждате, това е процес, който трае години, не е от днес за утре. Сега само започва.А продавачите още месеци наред ще държат високи цени, докато се опомнят, че няма кой да купи панелките на баба им за 1500 евро на квадрат.Мисля, че чак след Нова Година ще се забележи лек ефект.

Последна редакция: пн, 31 окт 2022, 22:22 от Inspired-by-life

# 501
Нямам против. Но все пак издишане или пукане?  Защото споровете са все около евентуални сривове и пукания, не за корекция.

# 502
Ами нито е издишане, нито пукане. Пазарът се затваря. Кои купил - купил. Отсега нататък ще има все по-малко качествени оферти. Иначе имотите в Горно-Нанагорнище ще поевтиняват - спор няма, но кой ли ще иска да ги купува.

# 503
Има ли на

# 504
  • София
Ами нито е издишане, нито пукане. Пазарът се затваря. Кои купил - купил. Отсега нататък ще има все по-малко качествени оферти. Иначе имотите в Горно-Нанагорнище ще поевтиняват - спор няма, но кой ли ще иска да ги купува.

Да попитам за гетата из нивите на юг из София, да не ги изброявам, че ще се засегнат разни потребителите.
Те към "имотите в Горно-Нанагорнище" ли спадат? Или те са от топ имотите, дето скоро ще гонят 10000 евро/м2?

# 505
Нямам против. Но все пак издишане или пукане?  Защото споровете са все около евентуални сривове и пукания, не за корекция.

Станция, за едно и също нещо става на въпрос.

# 506
Но това, на което не можех да си отговоря тогава е защо банките отпускаха кредити на хора, които очевидно ще имат затруднения с изплащането?
Не забравяй, че банката нищо не прави, тя е институция. Но на един служител като му даваш премия всеки път като даде заемче, в един момент му хипертрофира щедростта и започва да раздава колкото може повече заемчета за да получи колкото може повече премийки. За това разбира се спомага и тогавашната политка на банката да се отпуска ипотека на 100% цената, което на свой ред се спомага от самочувствието, че цените на имотите винаги ще покрият заема, или ако това не стане банката пак ще си получи своето чрез разни застраховки. На хартия всичко е тип топ, но се оказва че на практика Стайнбек е бил прав и това дето си го мечтаят мишките и хората не винаги се случва. След кризата банките взеха поука и позатегнаха туй-онуй. Сега нещата са различни.

Да попитам за гетата из нивите на юг из София, да не ги изброявам, че ще се засегнат разни потребителите.Те към "имотите в Горно-Нанагорнище" ли спадат? Или те са от топ имотите, дето скоро ще гонят 10000 евро/м2?
Едно метро да знаеш каква огромна разлика правииииии....

# 507
И сега се отпускаха на 90-95-100% ипотеки, знам за такива случаи - последните две години визирам. Или масовия случай - ипотека и потребителски кредит за останалата част, което пак са си над желаните по шаблон 80% финансиране.

# 508
  • Бургас
Относно Банско имам впечатления от този комплекс, много е добър, но не знам каква е таксата поддръжка. Даже се бях замислила, но после се разкандърдисах.
https://www.realestate.saintivanrilski.com/

# 509
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Пирин Голф има много симпатични апартаменти и къщи, комплексът се поддържа добре и имотите се ползват повечето.

Общи условия

Активация на акаунт