Хитринки за всякакъв случай - 33

• 47 768
  • 758
  •   1
Отговори
# 105
А защо ти е 25°?  Освен ако не държиш да става за един ден. Никога не съм следила градуси, заливам зрънцата с прясно мляко и по вида проверявам дали е готов , обикновено са два- три дни понеже го държа на хладно място.

# 106
Поне до около такава стайна температура си ферментираше добре. После, освен че става за повече време, и вкусът е друг...Не се надига, често става или твърде кисел, или с горчива нотка (не че и така не си го консумирам, но майка ми отказва да пие такъв, и на детето няма да се хареса).

# 107
Аз не съм имала такива проблеми. Горчив вкус ми се е получавал от кофти партида мляко или ако го забравя и отгоре хване "коричка".

# 108
Изобщо не ти трябва такава температура  за кефира - моя го държа в хладилника, но не в дъното, а  към вратата. Става за няколко дена / въобще не му треперя вече/ и като изпием стария, тогава  го прецеждам. Ако пието в по-големи количества просто го дръж на плота в кухнята и  ще ти става много бързо.

# 109
Ако имаш електрическа възглавница - ще свърши работа.
Моята приятелка я ползва за по-бързо втасване на тесто, когато меси.

От къде да си купя кефирени зрънца ?

# 110
Колко даваш?😉😄😄😄
Шегувам се , мога да ти пратя, долчето беше писала, че оцеляват затворени с капачка.

# 111
Колко даваш?😉😄😄😄
Шегувам се , мога да ти пратя, долчето беше писала, че оцеляват затворени с капачка.
Колкото кажеш Blush
Ама трябва да ми обясните накратко технологията, че да не сбъркам нещо при
"производството".

# 112
Нямаш грижи- нищо сложно няма 😊 Трябват ти зрънца и неметални предмети. Аз ползвам порцеланова чаша с чинийка отгоре , че не трябва да е плътно затворено. Прецеждам когато е готово с пластмасова цетка . Бъркам с пластмасова или дървена лъжица.
 Слагаш зрънцата и заливаш с прясно мляко, ако е топло за 24 часа имаш готов кефир( добива вид на кисело мляко), ако не - изчакваш няколко дни  . На около 3 месеца ги измивам и оставям да "починат" в преварена вода за около 10 дни.

# 113
Ако имаш електрическа възглавница - ще свърши работа.
Моята приятелка я ползва за по-бързо втасване на тесто, когато меси.

От къде да си купя кефирени зрънца ?
Не става такова нещо за кефир, топлината го прецаква него. По-добре да му е по-студено отколкото да му е много топло.
И аз на моя не му треперя, в кухнята си е и зиме, и лете. Особено в предното ми жилище кухнята беше мор  през лятото че е южна, а зимно време не я отоплявах и си беше направо студена. И все съм пила кефир, хич не мога да се занимавам да му правя някакви специални условия. И в хладилника го залагам когато ми се пие по-малко, че вкъщи си го пия само аз и ми се задържа. Замислям се да замразя една част от зърната и да си оставя съвсем малко там колкото да си правя по една чаша, че пак са пораснали а пък няма на кого да ги раздавам. Изсушени вече пробвах че могат да се съхранят и съживят, замразени сигурно ще ми е следващият експеримент.

# 114
Млякото за кефира си е същото. Просто става и малко по-рядък някак, освен че за повече време. Забелязах, че около буркана започнаха да се навъждат и малки мушички и да се опитват да влизат вътре (при настоящите температури, като беше топло нямаше), та се наложи да го покривам и със салфетки над марлята...
На плота нямам подходящо място за буркана, много е малък...Може да пробвам да слагам в хладилника, но там пак съм чела, че някои го държат със затворена капачка, а други казват, че не трябвало да се затваря капачката. Хладилникът е no frost.

# 115
И моят хладилник е такъв, покривам  с плат и прикрепвам с ластик че да не бяга насам-натам ако местя буркана, също както и извън хладилника. Нищо му няма. Затварям с капачка вече прецедения кефир за втората ферментация.
Сега, има си разлики кога какъв е станал, естествено че не е досущ еднакъв винаги. Ама и на едно и също място да го слагам, той пак се различава малко, две партиди нямам съвсем едно към едно. Мен лично това не ме бърка, вече ти ако търсиш точно определен вкус и нищо друго, ще трябва да си гониш условията при които става това. Трудна работа ми звучи, а и 25 градуса поне за мен е прекалено топло. Дано да намериш вариант дето да не изисква много маневри и резултатът да ти е по вкуса.

# 116
  • На брега на реката
Ми то да взема и аз да се кандидатирам за зрънца?!

Обожавам кефир и пия по 1 л. на ден, но за жалост купешки!

Иска ми се да опитам, ако не е сложно, а така като прочетох  ми изглежда лесно!

# 117
Не е сложно никак, иска общо взето само да го зареждаш с мляко и да го прецеждаш. Имаше тема за кефирената гъба някъде из форума, не мога да я изровя сега. Виж в нея все има по някой да дава или просто питай за твоя град, може да има и някой близо около теб. Те зрънцата стават повече с времето и трябва все на някого да се дадат излишните, не е трудно за намиране.

# 118
Може ли да споделите какви са ползите от кефира?

# 119
Същите ползи , които има всяка храна подложена на ферментация - основно подсилва имунната система .
За по- подробен отговор -  чичо Гугъл😉

Общи условия

Активация на акаунт