В момента чета ... 80

• 45 430
  • 724
  •   1
Отговори
# 285
Аз нещо закучих преди време на "Живот назаем", а уж е сред най-добрите му книги.

# 286
От няколко дни бутам "Малинверно" и временно ще я изоставя. Започна много обещаващо - завързани истории, малко мистика, действието върви като приказка. Би трябвало да е книга за книгите - главният герой, от чието име се разказва историята, е библиотекар в едно селище, в което всички жители четат и хората носят имена на известни автори или на литературни герои.
Скрит текст:
Но в един момент започва втора работа като пазач на гробище и фокусът се измества от книгите към погребенията. Много мрачно ми стана, даже и гнусно.
Ще я дочета, защото се заформи интересна завръзка и искам да разбера какво ще стане, но започнах "Хора" от Катерина Хапсали и тя ми харесва повече.

# 287

Снощи довърших "Камък, ножица, хартия" на Алис Фийни, но като че ли очаквах нещо повече след "Понякога лъжа", не успя да ме впечатли и останах леко разочрована.

Стават и двете на Фийни.

Аз в момента чета новата "Daisey Darker" и очаквах нещо по-сходно с предишните, но Дейзи Даркър засега е от типа  на locked-room mystery. Този жанр никога не ми е бил интересен. Дори има партита организирани с подобни сюжети, които никога не са ме привличали. Фийни е талантлива, но героите са всички до един антипатични и сюжетът ми доскучава.

# 288
Колкото повече четем,по-капризни и избирателни ставаме и все по-често удряме на камък😂,толкова много книги се публикуват,че е трудно да се отсее читавото от плявата...да видим дали нещо съм отсяла с Ким Монзо и "Размерите на трагедията"Simple Smile.Поне в началото "размерът" е налице,да видим как ще се развие трагедията.Който я е чел,се досеща за какво иде реч.

# 289
Мога да препоръчам: "Бялата масайка", "Тетрадката", "Богат-беден". Не са нови, но  може някой да не ги е чел.

# 290
  • Tenerife
Снощи започнах "Лицето на смъртта"- Коуди Макфейдън. Началото на тази втора част от поредицата много ми харесва и ме държи в напрежение. Ще видим как ще е до края.

До четвъртата включително са много добри. Петата не е ясно какъв е проблема, но почти никой от не я харесва от прочелите я. Доста излишни моменти, разтягане на локуми и досада. Аз я започнах, след това я оставих и едва я дочетох после. Влачих я около 6 месеца.

Попадах и аз на много мнения, че петата част разваляла нещата. Ще ѝ дойде реда, ще я усетя. Дано не я влача като теб! 😁 За сега историята ми върви много бързо, но домашните все ме прекъсват. 😁

# 291
Прочетох “Градът” и на английски “Епилог” към него.
Клифърд Саймък написва “Епилог” като допълнителен разказ към “Градът”, повече от двадесет години, след като е написал останалите (по възпоменателен повод, през 1973г.) и той е включен в някои издания на книгата на английски език. След като я прочетох на български, прочетох и него също. Достатъчно завършен ли е “Градът” без епилога? - Без съмнение. Заслужава ли да се прочете и “Епилог”? - Това е история за робота Дженкинс, с място на действие една пуста Земя, когато нещо се е случило дори и с мравките. Останали са мишките и робота. По-интересното за мен е друго- и в цялата книга, съставена от разкази, публикувани през годините в списание Astounding Science Fiction, а после оформени и в цялостна творба (и е вярно, че е добре да се четат в съвкупност, като книга- макар че могат да се разглеждат като самостоятелни истории, защото тогава част от идеите- а вътре са въплътени немалко философски такива, могат по-добре да бъдат усетени) много от тези идеи съм срещала в sci-fi книги, написани в по-близко до днес време, а  в книгата на Саймък, с разкази,писани в периода 1944-1951 г. идеите са вече представени повече от отлично. Включително и в непубликувания в българските издания Епилог. Вярно, че в него имаше припомняне и припокриване на идеи и събития с някои от историите в книгата, но има и още, звучащо като логично и естествено продължение на останалото. Самият автор е написал предговор за този епилог, в който личи колебанието му дали да бъде добавен за край на книгата в новите книжни издания (той е публикуван като Епилог в специално издание списанието, посветено на кончината на издателя му, което е и всъщост повода да бъде написан) , но е успял да се справи с непонятна все още за мен задача - той да бъде едновременно и интересен, много добре написан, в тона на книгата, като нов край на историята, но и  същевременно да не бъде такъв, който задължително и непременно да е нужно да бъде прочетен, за да се създаде пълна представа за “Градът”. Беше като това да се върнеш към мил стар спомен, но отново да продължиш по същия път.

# 292
  • София
fenyx отбелязах си Градът, даже си я поисках от МБ. От твое ревю се запалих по трилогията на Лиу Цъсин, и си купих трите книги от промоцията на Колибри вчера. Нагласила съм ги за дните след Коледа по план 😂, да видим.

Преполових Уроци по химия, направо откачам. Книгата е разкошна, и така ме е яд за някои неща. Браво на авторката, че майсторски и със замах плете историята. Подозирам един от обратите, но то пък няма как 🙃. Ако така върви, ще ми е поредната 5-чка за годината.

# 293
  • София
Мишчице, ако не ти се чака , "Градът" я има и в Читанка. Аз също си я свалих след ревюто на Феникс Simple Smile

# 294
Цъсин също ме впечатли много, но се случи след него да прочета “Градът”, не знам какво щях да мисля за неговата трилогия, ако беше в обратен ред. Хубаво е, че сега е в онлай промоцията на Колибри.
Много алегории има в “Градът”, има върху какво да се разсмисли, зад историите стоят философски идеи.
Скрит текст:
И не само впрочем- наскоро се разшумя пак за “замразяването” на хора- първо се сетих за Цъсин, защото тази идея също е експлоатирана в книгата и в следващия момент - сгигам до разказ в “Градът” където един от протагонистите избира “сънят”. Пак отбелязвам, книгата в писана до 1951 г.!
Скрит текст:
Или - всичко ново е добре забравено старо. Няма сега обаче да се връщам чак до Жул Верн. Или дори историите в приказки и легенди - това вече споменавам без да има връзка с книгата на Саймък.

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 10:41 от fenyx

# 295
  • в сърцето на един мъж...
Попадах и аз на много мнения, че петата част разваляла нещата. Ще ѝ дойде реда, ще я усетя. Дано не я влача като теб! 😁 За сега историята ми върви много бързо, но домашните все ме прекъсват. 😁

Аз бях на почивка, първите две буквално за два дни ги изядох Simple Smile След това и с вторите така. Обаче петата ми беше ужасно трудна. А толкова ми хареса стила в първите. Тази все едно не е писана от същия автор.

Между другото сиела имат нова поредица, на Карин Слотър, която е също толкова добра. Преди доста години са пуснали "Триптих", сега са отпечатали "Пропукване" и третата е "Погубени" за детектив Уил Трент. Щом си харесала Коуди, мисля, че това също ще ти хареса. Много е неприятно, че преди да пуснат двете нови книги, сиела нямат допечатка на първата, но може да се намери в читанка.

# 296
Като стана въпрос за Цъсин, сега попаднах на една статия за реализирана идея- за която не знаех, а подобна идея също фигурира в “Безсмъртната смърт”.
Скрит текст:
https://www.obekti.bg/chovek/predi-82-godini-e-zatvorena-tnar-kr … na-civilizaciyata
В книгата има хранилище на ценни антики на планетата -джудже Плутон.
С което не омаловажавам ни най-малко труда на автора, просто интересна подробност.

Започнах да чета в оригинал (тъй като на български не успях да си я набавя) “Четецът от влака в 6:27”, но май ще остане на голямо изчакване тя- на български първо прочетох началните страници и изглежда, че преводът е много добър, защото така харесах книгата, но в оригинал се чете трудно. А след като реших да прегледам и някои мнения в ГР, вече не съм толкова убедена, че искам да я чета точно сега. Имам няколко едновременно започнати книги, тази няма да е сред избора ми за настоящо четиво.

# 297
  • София
fenyx чела ли си Уейуърд Пайнс, и ако да ми е интересно какво мислиш за трилогията.

Ще прочета в такъв случай първо Цъсин, тогава Градът. За да не се разочаровам, ако усещанията ни съвпаднат.

# 298
Не съм. Но някой ден трябва да я вместя някъде и нея, струва ми се интересна -поне от анотацията (когато четох друга книга от Блейк Крауч попаднах на мнения, че това е най-доброто му, даже и новата Upgrade май не е много добре приета). Видях, че има и филмова версия, но филми нямам време да гледам, а вечер предпочитам да чета книги.

А за реда за четене Цъсин-Саймък, не знам дали някой би се разочаровал от трилогията поради такава причина, но все пак просто не мога да не оценя майсторството на старата класическа фантастика. Колкото и клиширано да е - просто “класиката си е класика” .
И нещо по-скоро за темата “за четенето”, но ще я сложа тук в скрит текст:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 12:58 от fenyx

# 299
  • София
Ще помоля някой в темата ако разменя "Уроци по химия" да ме има предвид. Simple Smile
За да не е спам, чета "Правилата на доброто възпитание" на Еймър Тауълс. Също като "Един аристократ в Москва" започна бавно и протяжно, но не се отказах и ме увлече. На английски я чета, малко ми е трудничко, спирам да проверявам разни думи. Но езикът и стилът му са много хубави.

Общи условия

Активация на акаунт