Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 733
  • 780
  •   1
Отговори
# 675
Сградата гледах преди месец, два дни четох за нея. Много се радвам, че има деца вътре.

# 676
  • в страната на чудесата
Ама те не са ли пансион? Екобиогрийн примерно.

# 677
  • София
Лейка, мислиш, че доживяхме до boarding schools в Бг? Simple Smile

# 678
  • София
Исках да питам обаче има ли някой с отзив от Артис? Помня само, че имаше преместени от него към Меридиан, препдолагам с цел по-добра академична подготовка. Особено за прогимназия се интересувам, получава ли им се с изкуствата и дизайна? Таксата си я бива за училище с толкова скромна база- 6к без храна…
Пипи, какво точно имаш предвид с това дали им се получава? Имат си авторска програма за предмета Дигитални науки - с нея са защитили проект и стават иноватовно училище. Изучава се още от прогимназия.
И да, със сигурност академично нивото не е като Питагор и СС. Нямам опит с начален етап, но в прогимназия например приемат деца с далеч не отличен успех. Имат обаче пък индивидуален подход към децата, което според мен е ценно, защото както все пак се споменава от време на време тук - не всички деца са Ок за академични училища. В Артис си личи по-артистичния подход, но въпреки него бих казала, че полагат усилия и в посока по-сериозна подготовка в 7 клас. Поне в последно време. Имат повече часове самоподготовка БЕЛ и МАТ и ако едно дете е целеустремено и с желание да се готви си мисля, че училищните часове биха му били достатъчни.
P.S. Забравих относно таксата - 6К е при 4 разсрочени вноски, иначе е 5800. И това е за нови ученици, за техните си, които продължават поредна година таксата е по-ниска. Стремят се годишното увеличение за техните си ученици да не е толкова високо.

Последна редакция: вт, 22 ное 2022, 18:19 от Jiema

# 679
  • в страната на чудесата
Ееее Олив, то си имаше бординг - ровел ли беше онова в иваняне дето стана Симеон велики... те май имаха пансион.

# 680
  • София
Аз на такова топ военен пансион се надявах, тип училището а Рийс в Малкълм, за големия синковец. Уви, нямаме още такива.

# 681
Ако отворят някъде пансион, споделете. Колкото повече се доближава синът ми до пубертета, толкова по-голям привърженик на пансионите ставам. 🤣

# 682
  • София
Аз на такова топ военен пансион се надявах, тип училището а Рийс в Малкълм, за големия синковец. Уви, нямаме още такива.
Добра идея за бизнес Simple Smile

# 683
  • София
Ако отворят някъде пансион, споделете. Колкото повече се доближава синът ми до пубертета, толкова по-голям привърженик на пансионите ставам. 🤣
НПМГ (предполагам и НГДЕК) има пансион и тъй като не живеете в София ще се полага, но военен е последното нещо, което може да се каже за него. Странно е, но съучениците ми от него си поживяха добре и сега вече са добре развили се граждани на света. Хората от София обаче трябва да го мислим още 🤣🤣🤣

# 684
  • София
НПМГ ползва обшежитие на друго училище, но това няма нищо общо като концепция и организация с пансионните училища.

# 685
  • София
Санака, като влезнах в НПМГ панса беше на Попа, после се измести в 4ти блок в Студентски град, честно казано не знам дали още е там. Постът ми беше шеговит, за това и написах, че не е "военно", но споделих, че дори и така децата, които бяха в пансиона се справиха добре в живота. Няма лошо да се появи истинска пансионна гимназия. В АК нямат ли също подобен вариант?

# 686
При необходимост учениците от НПМГ използват общежитието на  Спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“. Преди това използваха това на ПГТЕ " Хенри Форд". Със сигурност поне от десет години нямат собствено ( мисля, че всъщност е от доста по-отдавна). Но това всъщост няма нищо общо с темата, та вероятно ще бъде почистено. Simple Smile

# 687
  • София
Толкова много метла е минало, че направо гадаех каква е била дискусията. Последният ми пост беше, че не всички деца, които имат братче/сестриче се приема по дефолт. Аз познавам 2 такива случаи. Единият е от миналогодишното кандидатстване, а другият от поминалогодишното. Като и в двата случая братчетата на децата учеха в училището тогава, а и още учат там. Разбира се, ние сме много нови за да сме наясно с това доколко е изключение и доколко е стандарт. От друга страна в класа на дъщеря ми няма дете, чието братче/сестриче да учи сега в училището, а само едно дете с братче, което е учило и едно с родител, който е учил в училището.
За мен е странно и липсва всякаква логика да бъдат приети при разни други условия деца с роднини учещи или учили в училището, ако не покриват в някаква степен изискванията на училището. Нали ако това дете няма капацитета да се справи в един момент вероятно ще отпадне - било заради успех, било заради стрес.
За мен истината е нейде по средата.
Братчета и сестричета се приемат тъй като се презумира, че след като братчето/сестричката учи там и се справя добре, навярно и другото дете ще се справя.
 Училище с пансион е т.нар. Италиански лицей. Сестра ми учи там известно време и живееше в пансиона. Затворена среда, без възможност да се излиза от района на училището, освен ако не дойде пълнолетен близък, с когато да излезе  (това за 8-9ти клас преди доста години), добри битови условия. Сега как е не знам.

Относно Симеон Велики в Иваняне. Изключително достъпно място. Сутрин от нас в час пик (8.00-8.20 часа) го дава 12 минути да Иваняне, 14 минути СС, 17 минути Питагор. Иваняне е леснодостъпна дестинация от голяма част от кварталите, в това число и центъра. Освен всичко друго е на чудесно място, хубава природа, страхотна база и условия и колкото и странно да е - доста добро ниво на обучение. Много на брой креативни проекти - както индивидуални, така и екипни. Познавам лично две деца оттам. И двете са различни класове, на са умни и будни деца, едното дете е много добър математик. За мен е много добра възможност за родители, които искат както по-индивидуално отношение и по-артистичен подход, така и достатъчна доза обучение.

# 688
  • София
В час пик по Околовръстното до Иваняне е страшно. Не знам какви 12 минути ти показва, но на мен многократно ми е отнемало по час.

# 689
Да повторя. Разбира се, че има неприети роднини - по изключение. Разбира се, че те също минават изпитите, но критериите са различни от тези за стандартните кандидати. И няма никакви презумции и гаранции, че ако едното дете в семейството се е справило добре, то и другото ще е така.

Отделно, че имам личен опит(и доказателства) с това и знам моето дете с какви точки не го приеха и с какви точки приеха сестриче. Разлика над 15 точки.  

Няма точна статистика, но по емпиричен път е ясно, че за братята и сестрите класирането е друго и се случва последните в нормалната класация да отстъпят място на деца с по-ниски точки от другата. Знам, че това не е приятно, както на училището, така и на някои родители, да бъде коментирано. Но като се погледне какво се случва в училището, особено на родителски срещи, става ясно, че е абс вярно. Има страшно много родители, които обикалят учителите за информация за по две и повече деца. Колко % на випуск са приетите по този начин деца, могат да кажат само от училището и вероятно всяка година е различно. Но е по-скоро изключение да не бъдат приети, отколкото обратното. В нашият клас са 50% на 50% деца със и без братя/сестри.
Няма лошо и не би било проблем, ако условията и критериите за прием бяха прозрачни. Нещо, което винаги и от ден първи пиша за това. Изобщо липсата на прозрачност при приема за мен е един от негативите на всички ЧУ.

Зависи от коя част на Околовръстното се пристъпва към Иваняне. София все пак не е само склонът на Витоша. От другата страна е по-спокойно, защото трафикът е към София, а не към Банкя и Иваняне.
Но сравняване на Иваняне и Осоица е абсолютен нон сенс.

Последна редакция: нд, 27 ное 2022, 20:18 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт