Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 726
  • 780
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Fancy, те никога не са заявявали, че правят класиране и приемат първите Х деца. Най-малкото, има ранен прием, а също и текущо потвърждават за много от децата, още преди да са се срещнали с всички. Иначе трябваше да е като в АК например - минава изпит, излиза класиране по точки, записваш/ не записваш и канят резервите. Но много пъти сме говорили защо с 5 годишни деца няма как да стане по този начин. Така че със сигурност има предимство за братя и сестри, но не и гаранция. Допускам, че моето малко дете може да е влязло с такова предимство, въпреки че не са ми казвали или намеквали нищо подобно. Но ако някой сега гледа резултатите спрямо класа - в никакъв случай не би имал повод за подобно допускане.

# 691
Ами когато моето дете кандидатстваше, се обаждаха едва след като минат всички. И нямаше ранен прием. А за горните класове пък си беше абсолютно организирано на два етапа в два дни.

А по какъв начин ги класират тогава?  На подходящи и неподходящи? Или червени и сини? Защото все пак има точки на "изпита". Те за какво са? И всъщност тогава какво справедливо и обективно има в подобен подбор? Направо да кажат, че братята и сестрите влизат по право и да обявят колко места остават след тях. Нещо като прозрачност, яснота има ли?

И всъщност се обаждат веднага на деца, които неоспоримо са се справили. Но има примери, когато се обаждат доста по-късно. Е тези деца са били резерви и са изчаквали да се явят и останалите. Т.е. все пак има класиране на първите Н.

Няма нужда да го приемате лично. Никъде и никога не съм казвала, че всички братя и сестри са по-зле от децата в другото класиране. Казах, че има случаи с по-ниски точки братче/сестриче да измести дете с повече точки. Колко точно са такива случаи никой страничен не може да каже. Но щом има един случай(или два), значи не е единствен и прецедент.

Разговорът тръгна от тревогите на друга потребителка за приема на второто и дете. Изненадващо открай време родители с повече деца в училището с неудоволствие коментират темата. А си е публична тайна, че няма особени поводи за тревоги при вторите деца. Ако разбира се отговарят на калъпа, а родителите вече знаят какъв е той.

# 692
Като стана дума за Цар Симеон Велики, може ли някой да сподели по-подробно мнение за него?

# 693
  • София
На бившият ми съпруг двете (следващи) деца бяха една година в него. Малкият е бил първи клас. След като баща му установил на края на първи клас, че младежът не знае буквите, камо ли да чете, приключили с ЧУ, не само със Симеон Велики.

# 694
Стига бе😀

# 695
На бившият ми съпруг двете (следващи) деца бяха една година в него. Малкият е бил първи клас. След като баща му установил на края на първи клас, че младежът не знае буквите, камо ли да чете, приключили с ЧУ, не само със Симеон Велики.
Този разказ съм го чувала от майка на дете от БШ, от леля на дете от Еспа и от родители на дете в Меридиан 22.
Та да си призная честно, приемам го като виц.
Няколко учителки от Питагор отидоха преди години в Симеон Велики. Все още са там. В Питагор ги спрягаха като много успешни.
Познато дете с проблеми с ученето го преместиха от елитно ДУ там. Оказа се, че в класа има много деца трудно усвояващи знанията. Училището активно работеше с тях. Сподели, че са малки класовете.

# 696
  • София
Моят малкия син е учил в Меридиан-22 до 5 клас, 5-7 клас в БШ, та в два от случая може аз да съм първоизточника Simple Smile.

И не, не е виц, големите ми две деца (които са от споменатия бивш, между другото, професор в УНСС) го разказваха. На мен ми беше смешно бившия как е избрал най-евтиното ЧУ, в смисъл - евтин до последно, даже и по отношение на следващите му деца, но то както се видя, не продължи дълго.

# 697
  • в страната на чудесата
В предишни теми пишеше майка на две деца в Симеон велики и беше доволна от обучението, с някакви дисциплинарни забележки... потърсете назад и и пишете.

# 698
За дете с обучителни трудности е идеално, защото дори и да не научи азбуката ще му помагат да се включи в клас.

# 699
Имат два пробни дни, организират и среща. Струва си да ги платите тези два дни преди да решите.
(Не помня дали писах) Запомнила съм, че децата сами учат материала, учителите им дават източници. Проекти правят. Оценката е %. Т.е  може да има детето същите оценки, но дават и обратна връзка за напредъка. Работят индивидуално, ако детето е назад по някой предмет. Избират си какво да ядат на обед. Имат след пети клас профил предприемачество и ЧП, избират втори език между испански и немски.
На мен това със самостоятелното търсене на инфо не ми допадна за дете под 8 клас.
Имаха школа по програмиране, когато аз ходих.
~8 деца са класовете.

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 09:08 от Windekind

# 700
Здравейте аз съм далеч от кандидатстване за училище ( визирам детето което е на 1 ) но много ме интересуват актуални отзиви за Валдорската градина и училище .
И изобщо някакви алтернативни училища има ли у нас които са наистина добри ? Или по добре да не се занимавам с това нещо и да си търся хубаво класическо частно училище колкото и да не ме особенно удовлетворяват разни неща в типичните системи на образование ?

# 701
Всички хубави частни училища прилагат някакви похвати от Валдорф, Монтесори и т.н. в малките класове. След 2-3 клас всичко това минава на заден план просто защото е неприложимо с нивото на материал.

Не се занимавайте с глупости на БГ територия.

# 702
  • София
Ако човек не е антропософ и розенкройцер Валдорфската педагогика не е за него. Има си особености тип забранено е животни да говорят в приказките и други философско-религиозни истории.
И Монтесори звучи супер, но не е за социализация на деца, които ще живеят стандартен живот. Според мен.

# 703
  • София
Здравейте аз съм далеч от кандидатстване за училище ( визирам детето което е на 1 ) но много ме интересуват актуални отзиви за Валдорската градина и училище .
И изобщо някакви алтернативни училища има ли у нас които са наистина добри ? Или по добре да не се занимавам с това нещо и да си търся хубаво класическо частно училище колкото и да не ме особенно удовлетворяват разни неща в типичните системи на образование ?
Искаш към детската градина да има училище ли ?
Смяташ ли да го пускаш на ясла?
Виж и градините по Монтесори,щом се чудиш за Валдорфската .
На Монтесори би ме притеснило как би се чувствало едно дете после като попадне в училищна среда,където не е по Монтесори.
А и доколкото ми е известно,поне аз като гледах преди две години градини,монтесорските които посетих, не бяха лицензирани по МОН,което ще рече че ще има проблем с предучилищните групи.
На мен не ми допада концепцията на Валдорфската градина,малко ми е крайно ,но пък във почти всяка една детска градина си взаимстват по нещо,вече зависи от темперамента на детето ти и от района (за мен би било лудост примерно малко дете да прекосява цяла София за да ходи на детска градина),затова може би и с района е редно да се съобразим.

# 704
По скоро за училище говоря просто разбрах че имат и градина.Сега ще кажете защо мисля 6 години по рано 😀Ами по добре рано от колкото късно.
Тоест по това което разбрах от няколко коментара нее адекватно това учулище у нас.Не бях чувала за това с книгите и животните. Мислех че основно училището е насочено да насърчава личните качества в образованието е не зубърския мотив ( надявам се разбра какво визирам )
Аз съм учила в русия в гимназия , българка съм до колкото до толкова така да се каже. Но никога не ми е допадал начина на. образование никъде , защото според мен общо взето взичко е на ниво зубрене. Ако ти не си човек който с лекота схваща 90% от учебния материял, реално се напрягаш .След това всичко това се забравя страшно бързо защото пък нее учено така че да ти е било толкова интересно и лесно че да си го запомнил. Даже говоря за елементарен Бългаски ( айде мен не ме критикувайте аз не съм го учала) мо колко реални Българи живяли само тук и учули само тук не бъркат елементарно У и О което дори на мен ми звучи нелепо. Но това е един пример нали нещо като игла в купа сено Simple Smile За това се чудех за такова учулище но ако то е по скоро тип секта 😀по добре не

Общи условия

Активация на акаунт